Jump to content
IGNORED

[ALL B5] Pytanie odnośnie oświetlenia bagażnika

Recommended Posts

Posted

Witam,od samego początku nie świeciła mi lampka w bagażniku,sprawdzalem bezpieczniki i sa ok sprawdzałem zarówki i także,zmieniłem na nowe i dalej to samo.Gdzies na forum wyczytalem ze nalezy doprowadzic do lampki dodatkową mase i jesli lampka zaswieci to winny jest mikrowlacznik...Tak tez zrobiłem i nic,sadziłem ze kable.Rozkrecilem poszycie bagażnika i zauważyłem mikrowlacznik i mechanizm do którego idzie kostka przeczyscilem jednak nic to nie dało.Jednak do klapy jest przymocowane urządzonko (z cięgnami)do którego jest wpieta zielona kostka z dwoma kablami poruszalem i takze nic jednak znalazłem kabel z taka samą kostka tylko ze szarą który luzno sobie leżał (dochodzą kable brązowy i brązowo niebieski)jednak nie wiem gdzie ona powinna isc kabel nie jest za długi wiec sprawdzalem możliwe miejsca ...Natomiast jak wypne kostke zielona z tych cięgien i wepne ta moja luzna szarą to lampki sie zapalaja jednak ani nie gasna ani nie dziala automatyczne otwarcie klapy z pilota...Pomóżcie mi bo cos idzie do przodu jednak nie wiem jak to naprawic...

Pozdrawiam

Posted

Kostka jest luźna bo ktoś dokopał się że daje zwarcie i odpiął felerny przewód z kostki .Winne jest oświetlenie bagażnika a konkretnie mikrostycznik.Niestety trzeba wymienić cały zatrzask pokrywy bagażnika bo tam jest mikrostycznik który odpowiada zarówno za wysłanie sygnału na FIS o niedomkniętej tylnej klapie i zarówno za lampkę bagażnika która po prostu będzie się świecić na stałe i żżerać ci akku. Nowa część w ASO 152 zł.Tak mi powiedział elektryk w ASO i po wymianie mam spokój.

Posted

Hmm... podłączę się pod temat. [b5 1995] U mnie sprawa wygląda następująco:

- ogólnie po wymianie lampki w bagażniku nadal nie ma światła gdy otwieram centralny zamek z pilota

- gdy przy zamkniętym aucie otwieram bagażnik kluczykiem to w pewnym momencie słyszę pstryk i światło jest ułamek sekundy i znika

- do lampki idzie bezpośrednio kabel

- nie wiem czy to ma coś do tego ale z drugiej strony pod obiciem bagażnika jest jakaś kostka na kablu i oddzielnie inny kabel

Jak to naprawić?

Posted

Po pierwsze jeżeli faktycznie jest jakieś zwarcie i lampka świeciła by sie nawet na zamkniętej klapie to nie rozładuje aku po po ok 10 min powinna sama zgasnąć.

Po drugie jeżeli winą jest krańcówka w zamku bagażnika to kolege darkman Pan z aso chyba troszkę naciągnoł na kasę bo mozna kupić sam wyłacznik nr katalogowy 8D5 959 489 ewentualnie spróbować go reanimować. Przerabiałem u siebie podobny problem a powodem było zbyt bardzo podciągnięte cięgno przy wkładce zamka w efekcie czego po zamknięciu klapu swieciło się oświetlenie bagarznika i kontrolka na zegarach.

Posted

Witam. Podłącze się pod temat, sprawdziłem wszystko,zarówki,bezpieczniki,kable i szukałem tego mikrowłącznika, niestety go nie znalazłem, zdjąłem tapicerke z klapy bagażnika i widziałem tam tylko mechanizm od otwierania zamka centralnego. Sprawdziłem też dodatkową mase i też nic. Nie mam pojęcia gdzie leży problem. Czy jest taka możliwość,ze ja nie mam tego mikrowłącznika?? dodam ze mam sedana z 97roku.[br]Dopisany: 21 Październik 2009, 15:09_________________________________________________znalazłem ten mikrowłącznik w zamku,nie bylo kulki, wsadziłem, popatrzyłem te cięgła co tam sa, przyginałem odginałemi sprawdzalem czy wszystko dziala...niestety...nic nie działa :/ jest tak jak było :wallbash: i juz nie wiem gdzie mam tego szukać:/ <hepl>