Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Problem z zbyt wysokim spalaniem - b5 AHU automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Auto : B5 , silnik AHU 90KM , kombi , skrzynia automatyczna

Mam pytanie , czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną nadmiernego spalania ? ? ? (w mieście przy spokojnej jezdzie 10-12l/ 100km)

Co już wiem :

- skrzynie biegów razem z konwerterem wyremontowałem,

- silnik jest ustawiony prawidłowo,

- wtryskiwacze działają prawidłowo,

- w głowicy zainstalowałem nowe popychacze hydrauliczne,

- 0-100km ~15sek

- ogumienie w porządku (stan, ciśnienie)

- w komputerze nie rejestrują się żadne błędy

- czujniki działają prawidłowo (czujnik doładowania, przepływomierz)

- turbina nie hałasuje i nie bierze oleju (silnik nie dymi nadmiernie)

Opublikowano

a jak z termostatem?, przy tych temperaturach zewnętrznych to w mieście może być i litr/100 różnicy

Opublikowano

Witam,

Niestety te auta tak maja. Ja jeżdże w większości po mieście ,raz w tygodniu trasa ok 50km i średnie spalanie nigdy mi nie zeszło poniżej 8,5l/100km. Jak miałem alu 17" z oponami 225 i boxa to przy gazowaniu 12 litrów spalił po mieście. Teraz po chipie i na standardowych alu 15" pali średnio te 8,5.

PS. sprawdź vagiem dawkę wtrysku - ja zmieniłem z 3 na 5 i spalanie spadło...

Opublikowano

w moim choć to nie autoamat na oponkah 225/45/17 nie spalił mi nigdy więcej jak 7,0 l/100

Opublikowano
  • Autor

Dramat...

Kupiłem to Audi z myślą że będzie oszczędne - myślałem automat to będzie palił litr więcej. Ale nie 4-5 ! ! !

3 miesiące spędziłem na naprawie skrzyni i na to jeszcze taka niespodzianka - spalanie 2x od tego jakie zakładałem... Pali dużo więcej od C-klasy (2.2 D 95KM) która miałem wcześniej -ona paliła podczas ciągnięcia lawet 10-11, a w mieście 8l.

Musi byś coś nie tak, sprawdzę jeszcze kompresje silnika...

Opublikowano

Dramat...

Kupiłem to Audi z myślą że będzie oszczędne - myślałem automat to będzie palił litr więcej. Ale nie 4-5 ! ! !

3 miesiące spędziłem na naprawie skrzyni i na to jeszcze taka niespodzianka - spalanie 2x od tego jakie zakładałem... Pali dużo więcej od C-klasy (2.2 D 95KM) która miałem wcześniej -ona paliła podczas ciągnięcia lawet 10-11, a w mieście 8l.

ewidentnie coś jest nie tak, mój brat ma omegę 2,5 td w automacie i pali mu w granicach 6-9 litrów.

musisz znaleźć dobry warsztat, i zrobić dokładną diagnostykę silnika i skrzyni,

Opublikowano

Dramat...

Zapewniam Cie ,że te auta tak palą ,poczytaj na forum wątki z archiwum.

Ja jak kupowałem swoje auto to dziadek ,który sprzedawał mówił ,że jemu to pali 6,5l. Bardzo się ucieszyłem ,ale nie trwało to długo bo do drugiego tankowania :( To auto nie nadaje się do miasta - tylko trasy i to dłuższe. Przekonałem się o tym w wakacje - z Zakopanego z 4osobami na pokładzie wróciłem na 26litrach ON = 5,2/100, przy dość dynamicznej jeździe :)

Opublikowano

cos musi byc nie tak mój pali max 6,5 po miescie czy jezdze dynamiczniej czy spokojniej

Opublikowano

O ile dobrze pamiętam to norma producenta dla 1,9tdi automat to właśnie 9,0L/100km w mieście. Często jest tak że nasze furki palą więcej niż norma. A może w korkach co chwile stoisz?

Opublikowano
  • Autor

pawel1985 - czy masz skrzynie automatyczna ?

W Koszalinie korków raczej nie ma :(, jazda jest generalnie płynna, bez szaleństw . skoro norma mówi 9l, to 10l,11l (+1l przez niskie temp na zewnątrz to już 12l) faktycznie nie jest niczym dziwnym.

ale tak czy siak przejrzę jeszcze silnik i skrzynie. Choć auto dość dobrze się zbiera do przodu, nie dymi przesadnie, nie bierze oleju.

na trasie faktycznie jest dobrze ~5.0l.

a jeżeli faktycznie "ten typ tak ma" to idzie na sprzedaż i to szybko. Bez przesady, żeby 1.9TDI palił 10-12l/100km w mieście i to 90KM.

Dramat . . .

Opublikowano

pawel1985 - czy masz skrzynie automatyczna ?

W Koszalinie korków raczej nie ma :(, jazda jest generalnie płynna, bez szaleństw . skoro norma mówi 9l, to 10l,11l (+1l przez niskie temp na zewnątrz to już 12l) faktycznie nie jest niczym dziwnym.

ale tak czy siak przejrzę jeszcze silnik i skrzynie. Choć auto dość dobrze się zbiera do przodu, nie dymi przesadnie, nie bierze oleju.

na trasie faktycznie jest dobrze ~5.0l.

a jeżeli faktycznie "ten typ tak ma" to idzie na sprzedaż i to szybko. Bez przesady, żeby 1.9TDI palił 10-12l/100km w mieście i to 90KM.

Dramat . . .

No żebym ja wiedział ,że będzie takie spalanie to bym kupił 2,5tdi w automacie...

Opublikowano

mechanicalbrot - umnie manual, no ale niech on ci litr wiecej pali 7,5 max 8 jak to automat, no ale nie 10 -12, gdyby mi tyle palił to bym wolał kupic benzyne i miec wiecej koni za takie samo palenie, a wkoncu w dislu chodzi o małe palenie szczególnie przy 1.9, 90ps, cos tam musi byc nie tak, mam w rodzinie 110 konnego AFN w automacie pali cos koło 8 to jest normalna sprawa.

Opublikowano

Po prostu 90-ka jest za słaba do automatu ,żeby jeździć sprawnie trzeba jej dobrze przyciskać w pedał. Dlatego ja swoje autko zchipowałem - pali porównywalnie do serii ,ale całkiem inne auto...

Opublikowano

Witam - mój AHU automat żebym nie wiem co robił i jak jezdził to 8l MAX. na mieście oczywiście.

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy ASB. i w manualkach też. :>

Opublikowano

> mecenas a Ty w roczniku 2000 masz "klasyczny" automat ? i silnik AHU ?

Opublikowano
  • Autor

Przejrzałem motor i skrzynie po raz setny , wszystko wydaje się OK. Ale liczby nie kłamią. zbiornik 56l - 630km 50%trasa, 57l - 700km 60%trasa, 7l / 60km 100% miasto.

Nie wierze w 8l w mieście...

Czy macie jeszcze jakieś propozycje co może być przyczyną spalania 10-12.

( proszę nie pisać komu ile pali, znam już sto różnych wersji )

Opublikowano

Rtocki - tak a Ty też masz asb?

Mechanicalbrother - jak by nie to że napisałes - 5 l na trasie to bym rzekł że masz dziurawy zbiornik bo rzeczywiście pali jak benzynowy bo w dieslu to różnica w spalaniu między miasto a trasa to 2 l to już 7 + 1 l że automat to 8 i cudów nie ma ale 10-12 to trzeba by jezdzić na 2 pierwszych biegach pewnie .Może dałeś mu taką dawke że po prostu nie spala , tu w tym kierunku coś pokombinuj.

Opublikowano

Przejrzałem motor i skrzynie po raz setny , wszystko wydaje się OK. Ale liczby nie kłamią. zbiornik 56l - 630km 50%trasa, 57l - 700km 60%trasa, 7l / 60km 100% miasto.

Nie wierze w 8l w mieście...

Czy macie jeszcze jakieś propozycje co może być przyczyną spalania 10-12.

( proszę nie pisać komu ile pali, znam już sto różnych wersji )

A katalizator masz?

Opublikowano

Rtocki - tak a Ty też masz asb?

nie ja mam normalne 5 b., ale pytałem bo masz dość rzadką kombinację jak na ten rocznik. pzdr.