Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 TDI PD] Wyciek oleju z okolicy bagnetu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z Audi a4 b7 1.9 tdi. 

Zajechałem do pracy i pomyślałem że otworzę maskę żeby zobaczyć czy wszystko jest ok. Moim oczom ukazał się widok podniesionego bagnetu oleju i zachlapana obudowa silnika... 

Pomyślałem podciśnienie jakieś się zrobiło albo chłopaki przy rozrządzie nie wsadzili do końca. Myślę spoko wytrę i idę do roboty. Godzina 15 czas na fajkę, idę i patrze a tam plamki oleju na kostce. Zaglądam do silnika znowu lecz głębiej i co widzę? Cały dół w oleju. W miejscu gdzie kończy się obudowa bagnetu :/ po sprawdzeniu poziomu oleju praktycznie go brak :/

Są zimne noce i rano nie wiem czy kopci na biało. Co myślicie o tym fakcie? Czy bagnet powinien być zasysany jak się go delikatnie podniesie? Odma do wywalenia? 

Z góry dziękuję za pomoc. 

Pozdrawiam 

IMG_20200124_165650.jpg

IMG_20200124_165719.jpg

Opublikowano

Sprawdź odmę czy nie jest zapchana, najprostszy sposób usta->odma  ściągasz waż dmuchasz w niego czy w kierunku turbo jest przedmuch (chociaż bym się zdziwił jakby tu było zapchane), potem odkręcasz korek oleju i dmuchasz w odmę w kierunku separatora - przepływ powietrza był luźny jakbyś dmuchał w pustą rurkę tak samo z zassaniem - jeżeli w którąś stronę  idzie z oporem albo nie idzie dmuchnąć masz winowajcę wypchniętego bagnetu. 

Wymyj silnik i wtedy obserwuj skąd leci - rurka bagnetu nie ma luzów? U mnie puszczało rurką wymieniłem i czysto tam :)

Pozdrawiam, 
Darek 

Opublikowano
  • Autor

Odma jest ok. Tylko od tej pomarańczowej rurki była ścieżka oleju i na końcu jest jakaś czarna część tak jakby przedłużka tej pomarańczowej i tam jest mokro. Po przemyciu i przedmuchaniu tak żeby było sucho przejechałem jakieś 2 km i widzę że znowu zaczęło być mokro. Pytanie czy tam jest jakiś oring? IMG_20200124_215047.jpg

Opublikowano

Tak to wygląda. 

Rurka bagnetu jest mocno luźna? 

Jeżeli tak warto wymienić groszowe sprawy. 

Screenshot_20200124-221717.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj już nie zejdę na dół bo szczerze nie zwróciłem uwagi na to ale jadę jutro do pracy jakieś 30 km i wszystko zobacze jak dojadę ewentualnie dodam zdjęcia jak to wygląda :)

Mam tylko nadzieję że nie będę stałym bywalcem warsztatu bo wróciłem do a4 od listopada i tylko zaczynają się problemy ? może znasz kogoś kto byłby w okolicach Lublina specem od a4??

Opublikowano

U mnie rurka ma numer 038 103 663B końcówka ma jakby podwójna ściankę i sredek wchodzi w otwór a zewnętrzna zatrzaskuje się na. Dlatego dość ciężko ja wyjąć przeważnie się ją łamie. A nową wkłada na ciepło tzn po podgrzaniu w ciepłej wodzie. 

Co do mechanika to nie moje rejony 

Screenshot_20200124-230906.jpg

Opublikowano

Darek, ale kolega chyba mówi, że ma wycieki z tej niższej metalowej części, najlepiej rurkę kupić oryginalną, zamienniki są do d*py, a to za luźne i miarka wyskakuje, a to źle zatrzaskują się właśnie na tej klamrze... Będę na kompie to podam Ci nr tej metalowej rurki