Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania na kierownicy w zakresie prędkości 110-140 km/h w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurde no zobaczymy z wibracjami, ale u mnie nawet nie chodzi o to że sztywny ... bo w sumie nie zauważyłem ...

ALe o ten odgłos skrzypienia drzwi jak wjeżdżam na policjanty ... zastanawiam się czy to to ... bo tylko z przodu...

Opublikowano

Cześć, gdzie kupowaliście te wachacze bananowe 75mm z tulejami? Oryginały nowe, używane czy zamienniki? Mam ten sam przypadek co u Was. Wibracje na poliuretanach i jeszcze większe przy odejmowaniu gazu w okolicach 75 km/h. Zastanawiam się czy wibracje od odejmowania gazu nie świadczą o przegubie, tylko nic nie terkocze jeszcze.

Opublikowano

Cześć, gdzie kupowaliście te wachacze bananowe 75mm z tulejami? Oryginały nowe, używane czy zamienniki? Mam ten sam przypadek co u Was. Wibracje na poliuretanach i jeszcze większe przy odejmowaniu gazu w okolicach 75 km/h. Zastanawiam się czy wibracje od odejmowania gazu nie świadczą o przegubie, tylko nic nie terkocze jeszcze.

Wewnętrzny przegub nie terkocze. Sprawdź przegub i ewentualnie luz na wałku kołnierzowym - jeśli tam jest luz to może powodować drgania w zakresie 65-80km/h

Wahacze kupiłem używane - szukałem dobrego sprzedawcy po komentarzach, poprosiłem o kpl z tulejkami i takie dostałem. Na niektórych aukcjach na zdjęciach widać wahacz wymontowany już z tuleją

Opublikowano

Mam delikatne luzy po obu stronach. Jakieś 10t km temu wklejałem łożysko u mechanika z tej strony co jest kapa z podkładkami, bo już było gniazdo wyrobione. Tylko że wtedy nie trafiłem jeszcze na ten temat i mechanik założył mi moją starą kapę. Drugiej strony nie ruszałem ale podobno też tam się wymienia jakieś łożyska. Najchętniej zrobiłbym wszystko kompleksowo, tylko sam już nie wiem gdzie, bo w mojej okolicy średnio z kumatymi mechanikami, a w aso wiadomo - ceny :kwasny:

Podejrzewam, że na moje wibracje składa się zarówno luz na półosi oraz wachacze z tulejami 65mm (obecnie poliuretanowymi). Felgi mam sprawdzone proste. Opono nowe i dobrze wyważone na hunterze.

Opublikowano

Telepaczka przy niższej prędkości to wynik luzu na skrzyni / wałek , przegub/ , przy 130 w górę - to wina wahaczy

Opublikowano

Telepaczka przy niższej prędkości to wynik luzu na skrzyni / wałek , przegub/ , przy 130 w górę - to wina wahaczy

To piszesz ze moze byc to przegłób? Mozliwe bo jak cofam i skrecam w lewo to wali mi przegłób ale nie zawsze i kiedys ktos mi powiedzial ze to jakis przegłób wewnetrzny i moze masz racje bo od 120h do 130 drźy kierownica

Opublikowano

Tak , przegub wewnętrzny jak ma luz to powoduje wibracje nadwozia. Zewnętrzny przy mocnym skręcie kół będzie "strzelał"

Opublikowano

Pierwsze wahacze "babany" miały poduszkę gumowo-metalową i na końcu gałka z nakrętką M12 , potem poprawiono tą poduszkę na gumowo-olejową i tez miały gałkę z nakrętką M12 , dopiero w poliftach zastosowano gałkę z nakrętka M14 ale poduszka gumowo-olejowa nadal pozostał tylko że ją powiększono do 75mm .

Może wystarczy zastosować tylko poprawiony "banan" z poduszką gumowo-olejową wtedy nie trzeba by było powiększać otworu w zwrotnicy na M14 :eusathink:

PRZEDLIFT

2cmnf2w.png

POLIFT

kb2j40.png

Edytowane przez Love-AUDI

Opublikowano

Tylko weź pod uwagę , że wahacze z tuleją 75MM i sworzniem 12mm wypuszczono w 2009. W 2010 robiono już wahacze 75mm ale ze sworzniem 14mm. Tych na nakrętkę 12mm było wypuszczonych mało i widocznie tez coś było kiepsko jeśli zwiększono średnicę sworznia . Wahacz 75mm na 14 kupisz z 2013-14 roku i jest większe prawdopodobieństwo że na nim pojeździsz. Ja kupiłem 2 szt z 2014 z tulejami za 220PLN z wysyłką

Opublikowano

powiedzcie mi . co jest wlasciwie powodem tego wszystkiego? zuzyty sworzen ,tuleja olejowa ,jedno i drugie? natomiast jesli one sa przyczyna to nie lepiej kupic nowe 65mm x 12mm i jezdzic kolejne 200tys km??

Opublikowano

Zbyt słabe tłumienie drgań tulei gumowej 65mm.

Opublikowano

czyli wymiana na nowe wachacze 65x12 tez zalatwia sprawe?

Opublikowano

Nie załatwia sprawy. Jak myślisz , dlaczego firma w zawieszeniu zmieniła konstrukcje tego jednego wahacza? Najpierw tylko wstawili tuleję olejowo gumową 75mm a potem zwiększyli sworzeń na 14mm. Dlaczego w tym temacie jest pewnie z 90 głosów osób posiadających samochody z lat 2008-2010.

Opublikowano

czyli zmiana swoznia na 14mm, spowodowana jest slabym swozniem 12mm,ktory sie najzwyczajniej wyrabia i dostaje luz. a tak na marginesie,wymieilem opony ,znow nikt nie mogl mi ich wywarzyc.pojechaqlem wczoraj na wywarzanie dynamiczne z testem drogowym,jak reka odjal.nic nie drga juz:)

Opublikowano

Ale przez doważanie usunąłeś skutek drgań, nie ich przyczynę.

Opublikowano

ale bily mi opony,nie wachacze.mam 210kkm i zadnych drgan od wachaczy.

Opublikowano

Jeśli tylko koła biły to inna sprawa

Opublikowano

dlatego dziwi mnie o ze mam 210 a u innych juz wczesniej sie objaily w/w wachacze.no ale polskie drogi szybciej wykanczaja zawieche.

przyjmijmy ze zaczana mi sie objawiac wachacze,bede sam w stanie wyczuc ze wachacze maja luz?

Edytowane przez quadral20004

Opublikowano

Z tymi wahaczami to czarna magia - tajemnica producenta. Ja miałem 106 tys i miałem wibracje , wymienilem tuleje na poliuretan - wibracje prawie ustały. Po ok 10 tys km pojawiły sie znowu niewielkie wibracje i zmieniłem wahacze na 75mm. Teraz jest OK.

Opublikowano

Wahacze kupiłem używane - szukałem dobrego sprzedawcy po komentarzach, poprosiłem o kpl z tulejkami i takie dostałem. Na niektórych aukcjach na zdjęciach widać wahacz wymontowany już z tuleją

Mariusz ta tulejka o której piszesz to w zwrotnicy siedzi czy gdzie? U mnie po 2 latach od wymiany na poliuretany zaczęło telepać kierą także to rozwiązanie nie zdało egzaminu. Pamiętasz z jakimi nr kupowałeś te wahacze?