Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B7 1.8t dziwny dźwięk przy zimnym rozruchu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podczas odpalania auta na zimnym silniku pojawia się taki dźwięk ( dołączam filmik). Dodam ze nie dawno był wymieniany rozrząd, nowy łańcuch i napinacz, czyszczony był smok olejowy i zmieniany olej na motul 5w40. Kilka dni po wymianie było ok, potem zaczął pojawiać się dziwny warkot na zimnym rozruchu. I tak od tamtej pory wydaje mi sie ze jest coraz gorzej. Dzisiaj już ten dźwięk pojawił się też przy rozruchu w ciągu dni na wpół nagrzanym silniku.

Opublikowano

Ewidentnie łańcuszek dzwoni i cichnie po otrzymaniu ciśnienia. Wsadzałeś ori napinacz, łańcuch itd czy zamienniki?

Opublikowano
  • Autor

Zamienniki. 

Opublikowano

Przecież nawet producent dopuszcza terkotanie do 2-3sekund. Jak nic więcej się nie dzieje to olej, bo szkoda nerwów na to dziadostwo :P

Opublikowano
2 godziny temu, przem8 napisał:

Przecież nawet producent dopuszcza terkotanie do 2-3sekund. Jak nic więcej się nie dzieje to olej, bo szkoda nerwów na to dziadostwo :P

Ale po remoncie łańcuszka powinna być cisza, jak to mówią jeździj obserwuj, ale jak zacznie coraz dłużej klepać to reaguj

Opublikowano
9 minut temu, JawoR36 napisał:

Ale po remoncie łańcuszka powinna być cisza, jak to mówią jeździj obserwuj, ale jak zacznie coraz dłużej klepać to reaguj

Taki urok zamienników.

Opublikowano

olej temat, ile ja sie z tym nawalczylem.. 2-3 sekundy dopuszczalne przez producenta

Opublikowano
  • Autor

Dzisiejsze odpalanie po nocy. Na pewno tak to ma być? 

Opublikowano
Godzinę temu, Anternr napisał:

Na pewno tak to ma być? 

Było kupić ori napinacz albo taki bez wtyki i wyłączyć w sofcie zmienne fazy to byś tego nie miał, a tak to ciesz się że tylko tak to słychać.

Jeszcze pytanie co to za zamiennik?

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Mam jeszcze pytanie jak jest lepiej dla silnika po zimnym rozruchu ruszać od razu czy poczekać aż zejdzie z ssania i dopiero zaczynać jazdę? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po założeniu na pewno dobrze przeliczyłeś ile masz wałeczków łańcucha po górnej części napinacza ?

Opublikowano
  • Autor

Nie robiłem tego sam. Wymieniali w lokalnym warsztacie. 

Opublikowano

Tu w załączniku jest info jak ma być ustawiony łańcuch w A4 B5, niestety nie mam wiedzy jak ma być u Ciebie...

rozrząd.pdf