Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 ALZ] Jak wymienic uszczelniacz pomiedzy skrzynia a polosia.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość audirocket
Opublikowano

Witam wszystkich i prosze o porade jak wymienic uszczelniacz w skrzyni biegow na lewej polosi.Od pewnego czasu zauwazylem plamke oleju na oslonie sinika od dolu.Nie byla to duza plama ale mnie to martwi.Po uplywie paru tygodni od czasu jak to zauwazylem bylo w tym miejscu sucho.Dzisiaj bylem sprawdzic poziom oleju w skrzyni biegow i dolalem prawie pol litra.Po przejechaniu okolo 10km od mechanika widac znowu ze sie w tym miejscu poci.Nie wiem jak sie do tego dostac.Prosze o pomoc. Pozdrawiam....

Opublikowano

Musisz wyjąć półośkę ze skrzyni tam jest zimering wkładasz np śrubokręt i go wyjmujesz potem wbijasz nowy tylko prosto wkładasz półośkę i po sprawie :>

Gość audirocket
Opublikowano

Dokladnie chodzilo mi jak po odkreceniu polosi dostac sie do tego zimeringu.Wiem ze polos odkrece na imbusach i od strony kola ale pozniej nie wiem jak to wyglada. :mysli:

Opublikowano

Odkręcasz 6 śrub z kielicha, odciągasz półoś do boku i wyciągasz kielich .Przed wymianą uszczelniacza upewnij się czy kielich nie posiada rowka .Jeśli rowek jest, kielich jest zużyty i nadaje się do wymiany.

Gość audirocket
Opublikowano

Wlasnie chodzilo o to czy ten kielich jest nabijany i zakrecany sruba.Mysle ze nie jest zuzyty bo auto ma teraz 25 tys km i jest to stan oryginalny.Moim zdaniem ze tak dlugo stal to teraz jest ta nieszczelnosc.

Opublikowano

Jest nabijany, na jego końcu jest sprężynowy pierścień który po wciśnięciu go blokuje.Włóż śrubokręt pomiędzy kielich a skrzynię i pociągnij ,na pewno wyjdzie...

Gość audirocket
Opublikowano

Teraz juz wszystko jasne i zamykam ten temat.Serdeczne dzieki za pomoc.Pozdrawiam...