Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 T lubi olej MOTUL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie mam pytanie ile dolewacie oleju od wymiany do wymiany??????

Kupiłem auto w czerwcu, był zalany castrolem 5w40 nie zmieniając oleju pojechałem na wakacje trasa 600km jazda dynamiczna prędkości 120-190 potem powrót ta sama sytuacja. Oleju na bagnecie ubyło naprawdę symbolicznie.

Wymieniłem olej  na MOTUL X-Cess 5w40 i się zaczęło po 4 tyś km dolalem  1l pomimo że auto nie robiło takiej trasy. Kupiłem 5l oleju motula i wymieniłem po tych 4 tyś olej. Wczoraj zrobiłem trasę 150km jazda dynamiczna praktycznie tylko ja wyprzedzalem? i na bagnecie już widać wyraźny ubytek.

Silnik się rozpada czy olej zmienić na castrola?

Opublikowano

Z takim podejściem to towotu najlepiej albo jakiegoś 75w90:lol:

A jest pewność, że był wlany tylko castrol ? Przed sprzedażą gratis motodoktor mógł pójść, a może silnik "dostał" na zimnym i taki skutek.

Jak dolałeś 1l to sporo, więc lepiej pilnuj stanu. U mnie od wymiany do wymiany około 1l.

Zdejmij na dole waż gumowy idący do intercoolera  i zobacz czy nie ma oleju w dolocie.

Opublikowano

Jakieś znikome ilości oleju będą, u mnie od wymiany do wymiany 400ml (CO 10KKM) i też trochę oleju jest w rurach IC. Ja podejrzewam, że poprzedni właściciele zajechali silnik tym castratem... Na początek zrobiłbym pakiet startowy jak to w 1.8T Zrób porządnie płukankę silnika, ściągnij miskę i wyczyść smok Możesz pokusić się o próbę olejową, może pierścienie przypieczone, wtedy wlej trochę nafty na cylindry na noc. 

Opublikowano

Castrola to bym nawet do kosiarki nie wlał 

A masz pewność ze wlałeś ori Motula. Bo są podruby niestety. 

Opublikowano
  • Autor

MOTUL pewny z Prochoice:)

Opublikowano

Na 10 tyś km pół litra oleju to max 

Opublikowano

U mnie w dolocie  sucho jedynie lekka mgiełka olejowa, autem zrobiłem 9tyś i już 2 wymiany (dolewka + - 0,5 litra) 

-

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Chyba się wyjaśniło pobieranie oleju a konkretnie olej leci z simeringu walka rozrządu ??? leci pod osłoną i po osłonie silnika ucieka wzdłuż skrzyni cały spod jest ubrany za osłonami