Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0tfsi CDNC - zapach benzyny w oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam pytanko

posiadam A5 2.0tfsi CDNC z rozwiązanym problemem olejowym. 3 tysiące kilometrów temu wymieniłem olej i przez ten czas oleju ubyło o 2 stopnie na skali mmi. Ostatnio uzupełniłem płyn do spryskiwaczy a po kolejnych 2 dniach sprawdziłem poziom oleju. Okazało się, że jest pełno na skali. Resetowałem MMI ale nadal pokazuje pełno. Podejrzewam, że jest to związane jednak z czujnikiem otwierania maski i jakimś dodatkowym resetem wskażnika? Niemniej martwi mnie trochę zapach benzyny w oleju. Czy to normalne w silnikach TFSI, przeszukałem trochę tematów i informacje są sprzeczne. Jeśli poziom na MMI jest związany z otwarciem maski to zacznie po jakimś czasie prawidłowo pokazywac poziom? Czy może komputer w aucie automatycznie odejmuje na wskaźniku olej po pewnym przebiegu, a teraz został zresetowany i pokazuje wartość realną? Dodam, że bagnet jest już w drodze :)

Opublikowano

Sprawdź czy na którymś cylindrze są wypadania zaplonu 

Opublikowano

Jesli paliwo jest w oleju, to nie trzyma uszczelniacz na tloczku pompy hpfp i bedzie sypalo bledem zbyt bogatej mieszanki na jalowym, po rozgrzaniu bedzie ciezej odpalal..

Opublikowano
  • Autor

brak błędów, poza niedoładowaniem (brzęczy klapka wastegate). Czyli wobec powyższego raczej nie mam się czym przejmować skoro nie ma błędów? Auto odpala bardzo łatwo ciepłe jak i zimne. Silnik chodzi cicho i równo.

Opublikowano

Jesli jest tak jak piszesz to narazie spokoj... co do pomiaru poziomu oleju to 100% pewnosci daje bagnet i pomiar zaqsze w tych samych warunkach, np rano po calonocnym postoju, w tym samym miejscu, a jesli mmi to po porzadnym rozgrzaniu silnika, wlaczyc na zaplon, bez uruchamiania silnika i otworzyc maske, po okolo minucie mmi dokona odczytu i pomiar zostanie wyswietlony na fisie pomiedzy zegarami..

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 18.03.2020 o 19:44, kixi4 napisał(a):

Jesli paliwo jest w oleju, to nie trzyma uszczelniacz na tloczku pompy hpfp i bedzie sypalo bledem zbyt bogatej mieszanki na jalowym, po rozgrzaniu bedzie ciezej odpalal..

@kixi4 Jest możliwość wymiany samego uszczelnienia, czy pozostaje wymiana pompy hpfp?