Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Montaż kolektora AWX/AVF do słabszych TDI - pomysł na przejściówkę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ameryki zapewne nie odkryłem, ale oto mój pomysł na montaż kolektora AWX/AVF do słabszych TDI 1.9.

Szykuję małe mody w AFN mojego staruszka, zamontowanym w nadwoziu Passata B4 (poprzecznie). Mimo, że ma nabiegane 300 kkm to od 2 lat prawie śmiga na 216, jednomasie od G60 + sprzegło G60 i modzie by Rogal na 139 KM.

Teraz chcę załadować mu turbinę AWX, wywalić EGR, wybić kata, założyć kolektor z Sharana ASZ, AYM, BTB/ Transportera T5 (wygięty w tył silnika jak ten z AWX). Od AWX rożni się możliwością montażu osłony plastikowej silnika poprzecznego.

Dorwałem fabrycznie nowy kolektor od Sharana ASZ, który jakiś idiota przerzucał jak węgiel z innymi częściami. Pokaleczył tym płaszczyznę uszczelnienia z głowicą i musiałem kolektor planować w tym miejscu. :kwasny: Przy okazji zlikwidowałem pilnikem odcinek idący po cieciwie i wlot do kolektora ma kształt idealnego koła fi 57 mm.

Do tego opracowałem przejściówkę z węża 50 mm. Na zewnątrz ma ona 52 mm pod waż, w środku wlot 46 mm. Prawie od połowy długości stożkiem przechodzi w 56 mm i idealnie płynnnie w kolektor. Tym różni się od przeważnie robionych przejściówej, gdzie rura fi 50 wspawana jest w kawał blachy i jak wchodzi w kolektor to jest duży uskok.

Zdjęcia mojego wynalazku, może pomysł się komuś przyda:

fec917845bd2088em.jpg

43c0ee2d3ae02ab4m.jpg

f55e344632ef910am.jpg

f5866700f6c34324m.jpg

d122684af3ef69b6m.jpg

c2657f501200b639m.jpg

7190f48680764912m.jpg

14a81e1143b492cfm.jpg

Opublikowano

ladnie ...

profi robota w porownaniu z tym co czasami pokazuje sie na alledrogo ...

jest to pojedynczy egzemplarz czy w planach jest domowa produkcja ? :wink4:

p.s kiedy Ty na to znajdujesz czas ? :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Produkcja jest jak najbardziej możliwa. Cena za robociznę ok. 70-80 zł/szt + materiał (75 mm dł, wałek 120 mm lub tuleja aluminiowa fi 120 mm zewnętrznej ścianka 40 mm).

p.s kiedy Ty na to znajdujesz czas ? :decayed:

Widzisz ojciec przyjeżdża jutro rano ok. 8.00. Myślę, że ok 14-15 wszystko będzie już skońcozne, a w sobotę rano rolki u Witka :kox:

Oprócz kolektora, turba, wybicia kata chce wymienić mu jeszcze olej na Motula 8100 X-Cess, filtry, tarcze i klocki z przodu, zaciski hamulcowe z tyłu (z blokujących się Girlingów na Lucasy), uszczelnić chłodnice oleju bo cieknie spod niej. No to czyba wszystko :decayed:

Opublikowano

p.s przeczytalem jeszce raz mody w pasku papy .... nie ma FMIC'a ... ? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Spanky nie ma bo on ma dość dobrze umieszczony SMIC i nie chemy wiecej jak jakieś 145 KM (ojciec ma już 60 lat) ;)

W drugim podejściu może kiedyś IC od Megane II 1,9 DCI ;)

Opublikowano

Tata daj radę :naughty: nie chciał bym Go spotkać na drodze ,nie jeden ma zapewne głupią minę :shocked:

jak zawsze profesjonalista

Opublikowano

Spanky nie ma bo on ma dość dobrze umieszczony SMIC i nie chemy wiecej jak jakieś 145 KM (ojciec ma już 60 lat) ;)

W drugim podejściu może kiedyś IC od Megane II 1,9 DCI ;)

czyli rozumiem po setupie ze ma byc bardzo bezpiecznie ... papa ma sie nie martwic ze cos sie wysypie ....

czekamy na wynik z rolek ...

p.s to chyba AWX bedzie pompowal ponizej 1350 mbar ... :naughty: [bedzie caly czas na wakacjach :wink4:]

Opublikowano
  • Autor

czyli rozumiem po setupie ze ma byc bardzo bezpiecznie ... papa ma sie nie martwic ze cos sie wysypie ....

Oto przede wszystkim wlasnie chodzi ;)

Teraz na 1,2 bara z VNT15, z katem, starym kolektorem pewnie nieźle już zasyfionym ma 139 KM. Zobaczymy ile będzie po samych modach mechanicznych bez zmiany programu ;)

Opublikowano

widziałem taką przejściówkę na allegro, ale twoja przy niej wygląda bardzo dobrze, tamta z allegro nie ma takiego płynnego przejścia

http://allegro.pl/item576214875_fmic_flansza_pod_kolektor_od_pd_130km_awx_avf_inne.html

Opublikowano

Jaro nie miałes pod reka dmuchawki od ASZ-ta albo ARL-a ????

prościej by było

ale pomysł pierwszorzedny :good:

Opublikowano
  • Autor

Jaro nie miałes pod reka dmuchawki od ASZ-ta albo ARL-a ????

prościej by było

ale pomysł pierwszorzedny :good:

Kolega jak zwykle nie w temacie, ale cóż - turbiny od tych motorów mają wylot z muszli cześci zimnej skierowany poziomo w prawą stronę samochodu, a w Passacie B4 AFN w zasadzie pionowo do góry. Poza tym ASZ/ARL mają turbo razem z kolektorem, a AFN na dzielonym kolektorze. :cool1:[br]

widziałem taką przejściówkę na allegro, ale twoja przy niej wygląda bardzo dobrze, tamta z allegro nie ma takiego płynnego przejścia

http://allegro.pl/item576214875_fmic_flansza_pod_kolektor_od_pd_130km_awx_avf_inne.html

Seba tamta z Allegro ma przejście również. Powiem szczerze, że nie widziałem jej wcześniej :embarrassed:

Opublikowano

ma ale wydaje mi się że to przejście jest węższe, no i estetyka wykonania również troszkę słaba(tej z allegro)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

trochę odgrzeję kotleta :wink4:

jaro padło już pytanie o produkcję na sprzedaż, to wciąż aktualne? jeśli tak to ile kosztowałaby u Ciebie gotowa flansza?

sam się miałem za to brać ale z materiałem ciężko... :kwasny: