mariusz9 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Witam wszystkich proszę wszystkich o pomoc.mam problem z tłuczeniem się z tylu z prawej strony zwłaszcza przy lekkim hamowaniu i chwile po nim przy skręcaniu np.w lewo lub w prawo.odgłos jakby klocków hamulcowych.miałem do wymiany tarcze i klocki obstawiałem to jako przyczyna.dzisiaj po wymianie tarcz i klocków problem pozostał.na szarpakach w zawieszeniu zero luzów.może ktoś miał coś podobnego?
aprox99 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Miałem kiedyś stuki z tyłu w mondeo. Wszystko zbadane inic. Okazał się amortyzator a właściwie jego górne mocowanie. Sprawdź lożysko koła, przy podniesionym kole ruszaj kołem w pionie i poziomie, może jest luz. A to że na szarpakach niczego nie słychać to nic nie znaczy, może być też od zawieszenia. Jest wiele możliwości. Piszesz że przy hamowaniu, wtedy pracuje całe koło i może jakiś wahacz ma coś wybite. Jedź powoli i lekko hamuj a kolega niech idzie obok tego koła i spróbuje stwierdzić skąd to dochodzi Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez aprox99
mariusz9 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2020 dodam że jak jak skręcam i zwolnie samochód bez hamowania to cisza.luz jakiś jest jest góra dół.
mariusz9 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2020 ale to chodziło z całym wahaczem.
mariusz9 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2020 łozysko może się objawiać stukami? a nie wyciem?
aprox99 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Może. Jak masz koło w powietrzu i nim ruszasz to ma to być sztywne i sprężyste bez luzu a jak czujesz luz to coś jest wybite Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez aprox99
mariusz9 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2020 minimalnie się przesuwa góra dól ale na piaście nie ma luzu żadnego
mariusz9 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2020 to lekko nie idzie jak biore to z pewną siłą.
aprox99 Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 Mój kolega ma a6 i też tak hałasuje. W następnym tygodniu wymieniamy tam łożysko, zobaczymy czy pomoże
mariusz9 Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Opublikowano 2 Maja 2020 Sprawdzałem mocowanie amora jest ok.jest tam jeszcze jakaś poduszka amora to niewiem.tez bym obstawiał łozysko w tamtym roku jeszcze słyszałem podejrzany szum z tamtego koła.teraz jakby ucichło.przeniesło sie w stuki.
mariusz9 Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Opublikowano 2 Maja 2020 na większych prędkosciach cisza przy małych tylko jak dostanie obciązenia lekkiego.i temperatura ma wpływ jak sie nagrzeje to wtedy.
wesoly49 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Opublikowano 4 Stycznia 2021 mariusz9 doszedłeś co ci stukało ? wiem że to może późno ale u mnie w q5 stukały klocki na suwakach , choć były nowe to kupiłem lepsze markowe i cisza.
mariusz9 Opublikowano 2 Marca 2022 Autor Opublikowano 2 Marca 2022 Witam ja też całkiem pózno nie klocki.Tylko obstawiam przegób rwał przy skrętach tak podejrzewam założyłem używke ale uspokoiło się.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi