RYBAwilkOWCA Opublikowano 26 Marca 2007 Opublikowano 26 Marca 2007 Czesc wszystkim, Na wstepie, bede wdzieczny za wszelkie sensowne rady i podpowiedzi odnosnie ponizej opisanego problemu. Problem jest nastepujacy, jakis miesiac temu zmienilem olej w skrzyni biegow (skrzynia ma 150tys km i nigdy nie byl olej zmieniany wczesniej). Mechanik wlal mi okolo 2.5 litra oleju Mobil synthetic 75w90. Problem pojawil sie prawie na drugi dzien, gdy wszedlem rano do samochodu i zaczalem zmieniac biegi z 1 na dwojke... dwojka prawie w ogole nie chciala wskoczyc (przed zmiana oleju wszystkie biegi chodzily lekko bez problemu). Teraz natomiast musze na sile wciskac dwojke (nic nie zgrzyta zaznaczam, po prostu b. ciezko wchodzi) jak zaczynam uzywac samochod rano. Po okolo 10-20 minutach jazdy, wszystko wraca do normy i 2-ka znowu chodzi lekko, natomiast te pierwsze 20 min sa poprostu ciezkie. Z tego co rozumiem to przez pierwsze 20 min zle wchodzi 2ka bo olej jest za zimny, a jak po 20min jazdy sie rozgrzeje to wszystko wraca do normy. Popytalem sie kilku osob jak naprawic ten mankament 20min jazdy i poradzili mi zebym sprawdzil czy wlalem dobry olej. Zadzwonilem do serwisu audi, potwierdzili ze ma byc wlany olej sytnetyczny 75w90 (czyli niby wszystko ok). Zadzwonilem do mechanika, mowil ze skrzynia pada i pewnie synchronizator jest do wymiany. Problem w tym ze: - nic nie skrzypi, nic nie warczy nawet jak zmieniam ta 2ke bardziej na sile (wiec jakos nie chce mi sie wierzyc ze to synchronizator) - po 20min wraca wszystko do normy (a na moja ograniczona wiedze o mechanice, to raczej jakby synchronizator byl zepsuty to po 20min jazdy chyba by sie nie naprawial sam od siebie... ale moze sie myle..?) Aktualnie szukam jakichs rad, lub opinii osob ktore spotkaly sie z podobnym problemem. Inny znajomy mechanik poradzil zeby wymienic olej na olej innej firmy i byc moze to pomoze. Jestem sklonny tego sprobowac ale zanim to zrobie chcialem sie dowiedziec czy ma ktos moze inne rady/pomysly? czy rzeczywiscie moze to byc synchronizator, czy to moze byc poprostu wina akurat oleju Mobil z jakiejs malo znanej przyczyny? Dane auta: Audi A6 (nowsza buda), 1997rok, benzyna 2.4 litra, manualna skrzynia biegow Olej ktory zostal wlany: Mobil synthetic 75w90 (wlane zostalo 2.5litra) Dziekuje z gory za pomoc. pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi