Bogowy15 Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) Witam, jestem po zakupie a4 b6 1.8t zrobilem juz okolo 2tys km. Czeka mnie rozrzad w orzyszlym tyg i jakies drobnostki. Dziwi mnie jednak jedna rzecz, otoz gdy odpalam rano, chwilke slychac lancuch a pozniej cisza i ogolnie juz tak jest az do czasu gdy np. Zgasze silnkk samochod postoi godzine odpalam i jade slychac jakby rzęzenie. Im wiecej gazu tym szybsze az po okolo minucie dwoch ustaje i juz nie slychac a sam silnik chodzi bardzo cicho. Olej 5w40 Az do czasu gdy postoi i jest odpalany. Na zimnym tego nie ma, co to moze byc bo napewno nie jest to naturalny dzwiek i chciałbym sie tym zajac jak najszybciej Edytowane 8 Maja 2020 przez Bogowy15
Kejsi Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Dźwięk nasila się najbardziej przy 2,5-3k rpm? Pierwsze co ciśnienie oleju na nagrzanym silniku, ewentualne czyszczenie smoka. Przy rozrządzie napewno łańcuszek do wymiany może pomoże a napinacz temat rzeka na poprzedniej stronie ?
Bogowy15 Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Opublikowano 8 Maja 2020 Przy wymianie rozrzadu bedzie tez czyszczenie smoka. Dodam jeszcze ze rzezenie to wedlug moich odczuc, bo to jakby cykanie/rzęzenie jak przegazuje to znika i juz jest cisza az do zgaszenia i po okolo godzinie znowu sie to pojawia. A opcja ze to szklanki?
przem8 Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Może być i napinacz łańcuszka. Na odległość to możemy zgadywać
Bogowy15 Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Opublikowano 8 Maja 2020 No to w takim razie bedzie to musial ocenic mechanik, bo samego dzwieku nie jestem w stanie nagrac gdyz jest zbyt malo wyrazny. Po diagnozie napisze co bylo przyczyną.
kakamber1 Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Odłacz wtyczke od napinacza i sprawdź czy rzężenie ustanie. U mnie ustało i trzeba wymienić napinacz.
Bogowy15 Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Opublikowano 8 Maja 2020 Ale to dzieje się jakby chwile, przegazuje i znika. Jak dodaje pulsacyjnie gazu to slychac ten dziwny dzwiek. Dostanie obrotow, to znika i nie wraca
kakamber1 Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 U mnie było podobnie, odłaczyłem wtyczke, pojeździłem trochę i żadnych odgłosów nie było na odłączonej. Tylko przy odpalaniu zostało rzężenie. Po wymianie napinacza cicho cały czas.
Foczus Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) U mnie jest takie cos... i nie wiem co to. Edytowane 10 Maja 2020 przez Foczus
kakamber1 Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 Łańcuch napinacz trze o obudowe jak komputer zmienia faze. Dokładnie to samo mialem u siebie. Odłacz wtyczke i wtedy się przejedź.
Bogowy15 Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Opublikowano 9 Maja 2020 I moze sie tak dziac tylko chwilę? W sensie gdy go orzegazuje juz to znika i nawet gdy jezdze 2-3h juz sie nie pojawia?
kakamber1 Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 U mnie czasem bylo czasem nie ale z szasem się nasilało i później co chwilę przy spokojnej jeździe było słychać.
kakamber1 Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 Dodam jeszcze że miałem chiński napinacz na którym przejechałem 6 tysięcy kilometrów.
Bogowy15 Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Opublikowano 9 Maja 2020 Dzieki Panowie za zainteresowanie, we wtorek samochod bedzie u mechanika, jesli znajde rozwiazanie napisze co bylo przyczyną
Foczus Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 3 godziny temu, kakamber1 napisał: Łańcuch napinacz trze o obudowe jak komputer zmienia faze. Dokładnie to samo mialem u siebie. Odłacz wtyczke i wtedy się przejedź. Może za dużo wymagam, z góry przepraszam, ale możesz podpowiedzieć gdzie jest ta wtyczka? Przeszukałem już pół internetu i nie mogę tego zlokalizować
przem8 Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 3 minuty temu, Foczus napisał: Może za dużo wymagam, z góry przepraszam, ale możesz podpowiedzieć gdzie jest ta wtyczka? Przeszukałem już pół internetu i nie mogę tego zlokalizować Przy napinaczu. Od cewki odpinasz wtyk dwupinowy Tu masz dla ułatwienia. To coś czarne z jasnym końcem to cewka
Foczus Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 Dzięki za pomoc. Jutro sprawdze to. chociaż wątpię że to łańcuch/napinacz bo dzieje się to tylko podczas jazdy. Na postoju jest cisza, a zmienne fazy działają na postoju też
kakamber1 Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 5 minut temu, Foczus napisał: Dzięki za pomoc. Jutro sprawdze to. chociaż wątpię że to łańcuch/napinacz bo dzieje się to tylko podczas jazdy. Na postoju jest cisza, a zmienne fazy działają na postoju też Nadzieja umiera ostatnia, jak zawsze? Pewnie jakaś blaszka drży bo się śrubka poluzowała.
Foczus Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 23 minuty temu, kakamber1 napisał: Nadzieja umiera ostatnia, jak zawsze? Pewnie jakaś blaszka drży bo się śrubka poluzowała. No niby tak ale dobrze mówię że powinno rzęzić także na postoju? A u mnie wtedy ciszaaa :> zdrowia i dzięki za porady !
Foczus Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 23 godziny temu, kakamber1 napisał: Łańcuch napinacz trze o obudowe jak komputer zmienia faze. Dokładnie to samo mialem u siebie. Odłacz wtyczke i wtedy się przejedź. Bingo miałeś racje. Odpiąłem wtyczke i rzężenie ustąpiło. Pytanie jak długo mogę tak jeździć, bo na pewno lepiej na odpiętej śmigać niż żeby łańcuch latał po obudowie... Check się nie świeci, mocy chyba też za dużo nie ubyło
Rekomendowane odpowiedzi