manjaro Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 Witam ponownie, mam problem z nie odbijającym ręcznym w prawym tylnym kole. Raz zaciągnę i jest wszystko okej i odpuści a za innym razem po zaciągnięciu delikatnie blokuje koło. Linka nie jest w najgorszym stanie i nie wygląda jakby była przerdzewiała. W czym szukać problemu? Rozbierać zacisk i szukać w nim problemu?
KINIAM Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 2 godziny temu, manjaro napisał: W czym szukać problemu? Rozbierać zacisk i szukać w nim problemu? Obejrzyj uszczelnienie trzpienia od ręcznego. Jak ręczny jeszcze odpuszcza to może się uda usprawnić choć zwykle trzeba się dostać poprzez demontaż tłoczka. Czytam o tych przypadkach i generalnie obwiniam mechaników co wymieniają klocki i nie kontrolują ręcznego. Mam zaciski 20-30 letnie idealnie działające mimo defektów wizualnych.
Dev Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 Godzinę temu, KINIAM napisał: Obejrzyj uszczelnienie trzpienia od ręcznego. Jak ręczny jeszcze odpuszcza to może się uda usprawnić choć zwykle trzeba się dostać poprzez demontaż tłoczka. Czytam o tych przypadkach i generalnie obwiniam mechaników co wymieniają klocki i nie kontrolują ręcznego. Mam zaciski 20-30 letnie idealnie działające mimo defektów wizualnych. Z tym że Ty masz żeliwo A w Alu zawsze jest ...ujnia.
rachmistrz Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 Jeśli linka jest w dobrym stanie to zrzucaj zacisk i wtedy będziesz widział gdzie stoi.
manjaro Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Opublikowano 19 Maja 2020 Mam plan bliżej weekendu zajrzeć w hamulce i wyciągnąć ten nieszczęsny zacisk i spróbować go odratować, poczyścić i przesmarować i zobaczymy czy ruszy. Na coś uważać po drodze?
piti82 Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Miałem podobnie, wymieniłem linkę i dalej nic, okazało się że winny był samoregulator ręcznego. Zacznij od tego. Mniej roboty
Rekomendowane odpowiedzi