Jump to content
IGNORED

Hamulec ręczny nie odpuszcza

Recommended Posts

Posted

Witam ponownie, mam problem z nie odbijającym ręcznym w prawym tylnym kole. Raz zaciągnę i jest wszystko okej i odpuści a za innym razem po zaciągnięciu delikatnie blokuje koło. Linka nie jest w najgorszym stanie i nie wygląda jakby była przerdzewiała. W czym szukać problemu? Rozbierać zacisk i szukać w nim problemu?

Posted

Zacisk do regeneracji

Posted
2 godziny temu, manjaro napisał:

W czym szukać problemu? Rozbierać zacisk i szukać w nim problemu?

Obejrzyj uszczelnienie trzpienia od ręcznego.

Jak ręczny jeszcze odpuszcza to może się uda usprawnić choć zwykle trzeba się dostać poprzez demontaż tłoczka.

Czytam o tych przypadkach i generalnie obwiniam mechaników co wymieniają klocki i nie kontrolują ręcznego.

Mam zaciski 20-30 letnie idealnie działające mimo defektów wizualnych.

Posted
Godzinę temu, KINIAM napisał:

Obejrzyj uszczelnienie trzpienia od ręcznego.

Jak ręczny jeszcze odpuszcza to może się uda usprawnić choć zwykle trzeba się dostać poprzez demontaż tłoczka.

Czytam o tych przypadkach i generalnie obwiniam mechaników co wymieniają klocki i nie kontrolują ręcznego.

Mam zaciski 20-30 letnie idealnie działające mimo defektów wizualnych.

Z tym że Ty masz żeliwo A w Alu zawsze jest ...ujnia.

Posted

Jeśli linka jest w dobrym stanie to zrzucaj zacisk i wtedy będziesz widział gdzie stoi.

Posted

Mam plan bliżej weekendu zajrzeć w hamulce i wyciągnąć ten nieszczęsny zacisk i spróbować go odratować, poczyścić i przesmarować i zobaczymy czy ruszy. Na coś uważać po drodze?

Posted

Miałem podobnie, wymieniłem linkę i dalej nic, okazało się że winny był samoregulator ręcznego. Zacznij od tego. Mniej roboty