Opublikowano 15 Sierpnia 20206 l Witam, odrazu z grubej rury. Od niedawna jestem posiadaczem audi a4 cabrio. Niestety pewnego dnia dach w trakcie otwierania stanął i nie reagował na przycisk. Dach zamknąłem ręcznie . W tym samym czasie przestał reagować zamek klapy bagażnika. Otworzyć mogę go tylko z kluczyka. Czy te rzeczy są ze sobą powiązane ? Jak ugryźć ten temat? Kolejna rzecz to dzisiaj zapaliła się kontrolka ładowania . Przycisk check na fis nie pokazuje problemów z akumulatorem. Pasek w całości . Nastepna rzecz to raz działający a raz nie abs i esp. Będę wdzięczny za porady
Opublikowano 15 Sierpnia 20206 l No wielka budowa. Po pierwsze to sprawdź stan akulmuatora i jego prawidłowego ładowania. Po drugie należy podpiąć auto pod komputer i zobaczyć jakie błędy zapisało i w których sterownikach. W zależności od tego co znajdziesz dalej diagnozować i usuwać usterki. Na tym etapie co teraz to tylko jasnowidz Ci powie co jest grane lub raczej nie grane w tym przypadku. Jedynie co możesz sprawdzić organoleptycznie to tak jak pisałem aku i bezpieczniki. Dalsza diagnoza komputer. Edytowane 15 Sierpnia 20206 l przez Muskel1
Opublikowano 15 Sierpnia 20206 l Obstawiam brak ładowania albo znikome. Abs Esp to pierwsze systemy które wywalają dtc w związku z brakiem zasilania lub jego nagłym spadkiem. Reszta twoich problemów to następstwa najprawdopodobniej braku zasilania/ładowania.
Opublikowano 15 Sierpnia 20206 l Autor Bezpieczniki sprawdzone, problem z kontrolka braku ładowania nastąpił już po tygodniu od awarii dachu i klapy bagażnika. Swieci się kontrolka otwierania dachu na desce, a fis wyświetla komunikat dach nie zamknięty.
Opublikowano 15 Sierpnia 20206 l FIS nie jest urządzeniem diagnostycznym. Podepnij to auto pod komputer bo tak jak pisałem wyżej, równie dobrze mogę powróżyć Ci z fusów co jest przyczyną.
Opublikowano 16 Sierpnia 20206 l Autor 02000 - Switch Position, 008 - Implausible Signal Taki kod odczytałem w module dachu. Gdzie się znajdują ten przełącznik i jak się dobrać do niego? Klapy bagażnika nie pokazało , nie mogę się połączyć z centralnym zamkiem. Używam vscd lite 1.2.
Opublikowano 3 Września 20206 l Autor W dniu 16.08.2020 o 20:53, Imodi napisał: 02000 - Switch Position, 008 - Implausible Signal Taki kod odczytałem w module dachu. Gdzie się znajdują ten przełącznik i jak się dobrać do niego? Klapy bagażnika nie pokazało , nie mogę się połączyć z centralnym zamkiem. Używam vscd lite 1.2. Mam pytanie, bo problem dachu dalej nierozwiany. O jaki niewłaściwy sygnał przełącznika chodzi? Tzn o który przełącznik?
Opublikowano 3 Września 20206 l Tam musiało być więcej informacji podanych. Wkleiłeś ich tylko połowe. To jest błąd ogólny nie mówiący, który z czujników stwarza problem. Sa czujniki otwarcia i zamknięcia dachu. Z tego błędu wynika tylko, że sygnał jest nie zgodny ale nie na którym czujniku.
Opublikowano 3 Września 20206 l Autor Niestety tylko ten błąd wyskakuje. Przełączniki w bagażniku sprawdzone, o są Ok, pompa sprawna. Możliwe ze to jest uszkodzenie przycisku do składania dachu?
Opublikowano 3 Września 20206 l Zrób kompletny autoscan wszystkich sterowników i go tu wrzuć. Sprawdź VCDSem w sterowniku dachu co pokazują bloki pomiarowe 001 & 002, 006 & 007 Któryś albo któreś z czujników ma problem.
Opublikowano 13 Maja 20242 l Witam. Podobnie jak u kolegi wyzej mam ten sam blad 02000 - Switch Position, 008 - Implausible Signal. w sterowniku dachu blok pomiarowy 008 jest error, za co on odpowiada?
Opublikowano 10 Października 20241 r Witam Miałem podobny problem ale w a3 8P cabrio czasami wyskakiwała ikonka i nie chciał otworzyć albo zamknąć myślałem że to klawisz od zamykania, błędów brak okazało się że winą był microstyk w zamku klapy tył jak nie zobaczy zamknięcia widzi to jak kolizję i blokuje możliwość zamykania otwierania dachu nowy zamek za 120 zł załatwił sprawę, niestety był nitowany i ciężko było się dostać do środka aby wymienić sam microstyk.