Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Szukam opisu czyszczenia turbosprężarki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jak w opisie - przekopałem już kawałek i znalazłem wiele opisów czyszczenia turba, ale nigdzie nie znalazłem do 1,8t - czy wie ktoś z szanownych kolegów gdzie mogę takowy opis znaleźć - bo mi już ręce opadają, a mam w domu turbinkę i ręce mnie swędzą a nie chce nic skopać :decayed:

Opublikowano

w benzynkach raczej suszarki sie nie zasyfiały czemu ją chcesz rozbierać :cool1:

Opublikowano
  • Autor

mam z rozbitka i mam okazję się podszkolić trochę - no i w sumie młodsza od mojej i mam zamiar jak będzie sprawna wsadzić do siebie a osadu jest w niej też trochę więc chciałem ją wyczyścić w miarę możliwości

Opublikowano

rozbierana jest podobnie jak w tdi więc nic tylko do boju :good:

Opublikowano
  • Autor

0304092008ggggggg.jpg

więc tak zdięcie jakieś już mamy i teraz pare pytań do kolegów

1 czemu części zaznaczonej na czerwono nie mogę ściągnąć - mimo tego że odkręciłem zawór i blokadę po drugiej stronie - która jest w tej chwili na zdięciu zaznaczona na biało - delikatnie poszło do góry i dalej jest wyraźny opór - choć można tym kręcić to nie można ściągnąć a z młotkiem nie chce startować do tego na razie :decayed:

2 czy śruby zaznaczone na niebiesko też mogę rozkręcić żeby dostać się dalej ?

Opublikowano

Możesz poodkręcać, tak aż zostanie ci sam korpus. Ale korpusu już to nie radze rozbierać. Turbo to w sumie można wyczyścić po stronie zimnej i z zewnątrz. Gorąca strona się i tak wypali sama.

Opublikowano
  • Autor

Możesz poodkręcać, tak aż zostanie ci sam korpus. Ale korpusu już to nie radze rozbierać. Turbo to w sumie można wyczyścić po stronie zimnej i z zewnątrz. Gorąca strona się i tak wypali sama.

dzięki kolego za podpowiedź, też właśnie podszkoliłem się trochę i doszedłem do tego samego wniosku :hi:

jak jej nie opchnę, bo jest kilku chętnych to wezmę się za czyszczenie i zrobie może małe fotostory do warsztatu :)

Opublikowano

jaki sens jest czyscic turbo od benzyny?chcesz zmienna geomertrie rozruszczac cczy co? :kox: :kox: :polew:

Opublikowano
  • Autor

tak jak kolega gregory napisał część można rozebrać i wyczyścić, pomijając oczywiście korpus, a ogólnie czyszczenie z zewnątrz i oczyszczenie klapki w wydechy którą reguluje sztanga - reszty nie ma co ruszać - to prawda :decayed:

Opublikowano

IMO można wyczyścić tylko dla samego wyglądu jeśli jest chęć.

Opublikowano

siemka ja szukam wlasnie turbiny do aeb 1,8t moze chcesz sprzedac?

Opublikowano
  • Autor

i kolejny chętny :decayed: bez potrzeby wsadzania ogłoszenia - na razie delikatnie ją wyczyściłem a we wtorek albo środę będe u magika co regeneruje turbiny żeby ją sprawdzić - choć pewnie koło środy prędzej - turbina wizualnie wygląda dobrze, luzów na wirniku też raczej nie wyczułem, ale zobaczymy co magik powie - jak co to na pw napisz ile byś chciał dać - w rama rozsądku rzecz jasna, na pewno nie zedrę jak by co, zaproponuj coś rozsądnego :> a w środę dam znać co i jak