Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL TDI PD] Helicoil - jaki rozmiar do naprawy gwintu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,czy mogl by mi pdac jaki zestaw helicoil potrzeba na naprawe geintu pokrywy zaworow także i fo naprawy sroby trzymającej PD

Czy jest to m6 x1 ?

Opublikowano

Najbardziej czarny scenariusz się ziścił ?

Gwint w głowicy pod śrubę trzymającą pompkę zerwany ?

Gwint śruby trzymającej pompkę to 6x1 (mm, na 100 % , sprawdzałem ), śruby trzymające pokrywę na 99 % też ( nie mam jak sprawdzić na szybko :decayed: ).

O ile naprawa gwintu pokrywy nie powinna stanowić problemu, o tyle do gwintu pompki standardowy zestaw helicoil może się nie sprawdzić.

Gwint jest blisko wysokiej ścianki i wiertło jak i gwintownik powinny być raczej dłuższe niż te z ogólnie dostępnych zestawów ...:whistling:

Opublikowano
  • Autor

Nic się nie dzieje ale wole mieć przy wymianie wiazki jak i podmiany sroby pd aby nie zostać z ręką w ....

Opublikowano

Ja gwintuje na M7 

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Dev napisał:

Ja gwintuje na M7 

A w tym bloczku rozwiercasz ? Czy wejdzie bez moda o jakiej sroby używasz m7 ? Jak z miejscem na gwintownik 

Opublikowano
7 minut temu, Ditomee napisał:

Nic się nie dzieje ale wole mieć przy wymianie wiazki jak i podmiany sroby pd aby nie zostać z ręką w ....

Uff, myślałem że następny problem ...:D

6 minut temu, Dev napisał:

Ja gwintuje na M7 

Rozumie że pod typową sprężynkę naprawczą gwintu M6 trzeba nagwintować otwór M7x1 ?

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Gwintuje na M7 i wrzucam sruby z gwintem M7

Opublikowano
  • Autor

Myślę za jak juz by doszło do gwintowania to użył bym małej grzechotki z przedluzka a z wiertłem, hmm 

Opublikowano
2 minuty temu, Ditomee napisał:

Myślę za jak juz by doszło do gwintowania to użył bym małej grzechotki z przedluzka a z wiertłem, hmm 

Nie grzechotka tylko pokrętło

Opublikowano
  • Autor

I podejdziesz z nią jak i z wiertłem z założonym pd ? Czy trzeba demontować pd ,jak z rozwiercaniem otwory a miejscem powiedzieć pd a scianka , jaka srobe m7 używasz 

Opublikowano

Wyciagam PDki, mam długie wiertło fi6 a potem gwintuje gwintownikiem M7, najpierw wstępnym  a potem wykańczającym. Mam dorobioną przedłużkę do tego, idzie szybko. 

Trzeba tylko rozwiercic tulejki od pokrywy na fi7

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

A te helicoil  nie nadadzą się??

Opublikowano

Po co cudowac ?

Składasz wszystko na mocniejszym gwincie

Opublikowano
  • Autor

A srube m7 jaka uzywasz i jaki nm 12nm i 3/4 obrotu ?tez widxialem ze ludzie zalecają 10nm i 180 obrotu .

Widzę że mozna dokupić przedluzke to gwintownika czy taka masz ? Masz jakieś foto 

Edytowane przez Ditomee

Opublikowano
28 minut temu, Ditomee napisał:

A srube m7 jaka uzywasz i jaki nm 12nm i 3/4 obrotu ?tez widxialem ze ludzie zalecają 10nm i 180 obrotu .

Widzę że mozna dokupić przedluzke to gwintownika czy taka masz ? Masz jakieś foto 

Mam zegarowy klucz dynamometryczny do tego, krece do momentu az widze ze sila nie wzrasta, to w zupelnosci wystarczy, z M6 robie dokladnie tak samo.

Opublikowano
  • Autor

Jalie dlugie te wiertla 300mm ? I jaka przedluzka do gwintownika?i jaka ta szpilka m7 

Znalazłem tez dłuższe sprezynki 10mm ,czy taka by nie styknela i na oryginalnej srubie by bylo ?

Screenshot_20201104-214539_eBay.jpg

Edytowane przez Ditomee