Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Technika jazdy - hamowanie silnikiem, redukcja biegów, międzygaz...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Tak mnie ostatnio naszło przemyślenie... jeżdżę już lata autem ale hamując silnikiem redukuję biegi i przy zmianie biegu na niższy nie robię "międzygazu" aby dopasować obroty silnika do niższego biegu tylko puszczam sprzęgło i tyle. Oczywiście nie jest to jakieś szarpanie bo dwumasa ale zdaję sobie sprawę, że wpływa to na zużycie sprzęgła. I tutaj pytanie, może właśnie analogicznie jak przy przyspieszaniu i zmianie biegu na wyższy odpowiednio wciskam gaz by nie było szarpania to tak samo powinienem się nauczyć lekko wcisnąć gaz by obroty podskoczyły i ta redukcja byłaby bardziej płynna / bardziej elegancka? A Wy jak robicie w codziennej jeździe?

Opublikowano

Mając Quattro zauważyłem, że należy lekko obciążyć układ, czyli delikatnie wciśnięty gaz i biegi lepiej wchodzą. Druga sprawa, że trzeba wyczuć auto. ZMieniając z 1. biegu na 2. bieg przy 3000 obr/min obroty lecą do 2000-2200 obr/min. Przy 4000 obr/min, jest ok. Pozostałe biegi lekko ponad 3000 obr/min. Z piątego na szósty 3 k wystarcza. FWD nie jest tak wrażliwe na szarpnięcia w kontekście wrażeń użytkownika. 

Opublikowano
  • Autor
51 minut temu, george napisał:

Mając Quattro zauważyłem, że należy lekko obciążyć układ, czyli delikatnie wciśnięty gaz i biegi lepiej wchodzą. Druga sprawa, że trzeba wyczuć auto. ZMieniając z 1. biegu na 2. bieg przy 3000 obr/min obroty lecą do 2000-2200 obr/min. Przy 4000 obr/min, jest ok. Pozostałe biegi lekko ponad 3000 obr/min. Z piątego na szósty 3 k wystarcza. FWD nie jest tak wrażliwe na szarpnięcia w kontekście wrażeń użytkownika. 

Widzisz jestem zwolennikiem płynnej, przyjemnej jazdy, jakoś tak się nauczyłem zmiany biegów w dół, żeby nie szarpało ale youtube podpowiedział mi filmik, który dał mi do myślenia, że może warto by w tym zakresie poprawić technikę jazdy. Także  S. Zasada w książce "Szybkość bezpieczna" z której jako młodzik czerpałem wiedzę o technice jazdy pisze o dodawaniu gazu przy zmianie w dół - choć faktycznie raczej w kontekście uniknięcia uślizgu kół napędzanych na śliskim niż w kontekście płynności czy trwałości sprzęgła.

Opublikowano
2 godziny temu, george napisał:

A to bardzo ciekawe co piszesz, nigdy nie miałem okazji poruszyć tego tematu. Quattro jest cholernie wrażliwe na zmiany biegów szczególnie 1-2.
Najlepiej albo tak w granicach 2k-2,2k zmieniać od razu na dwa wtedy jest dość przyjemnie albo w okolicach 3.5k obrotów.
A jak robicie jak silnik jest zimny? Kiedy zmieniacie biegi i jak najlepiej wam się to robi?
Jeżeli chodzi o między gaz przy redukcji staram się zawsze "strzelić" w gaz żeby podbić na szybko obroty i wyrównać sprzęgłem. Czasami delikatnie dodam gazu ale zawsze staram się go używać przy redukcji.

Opublikowano
16 godzin temu, Patryk14 napisał:

Quattro jest cholernie wrażliwe na zmiany biegów szczególnie 1-2.

Tak.

Najlepiej albo tak w granicach 2k-2,2k zmieniać od razu na dwa wtedy jest dość przyjemnie albo w okolicach 3.5k obrotów.

W seryjnym silniku zmiana przy tak niskich obrotach mocno utrudnia jazdę tj. brak ciągu.

A jak robicie jak silnik jest zimny? Kiedy zmieniacie biegi i jak najlepiej wam się to robi?

Dociągam do 3 k rpm i delikatniej odpuszczam sprzęgło. Jak dobrze zgrasz to wejdzie bez problemu.

Edytowane przez george