Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Zakup felg - kilka pytań technicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam okazję kupić felgi w dobrej cenie, ale jeszcze ich nie mierzyłem na OOOO (jestem dzisiaj trochę "niewstanie").

Fele zostały przywiezione z USA.

W tej chwili jeżdżą na Golf V GTI (200km).

Oznaczenia jakie na nich znalazłem (mam nadzieję, że ostrość mojego widzenia była jeszcze dobra :decayed:).

19x8'

opona 235/35/19

5x114,3

ET3/5

Koleś twierdzi, że Golf V ma rozstaw śrub 5x112 (jak OOOO) - też mi się tak wydaje, ale pewien nie jestem.

Pytanie:

- czy "amerykańskie oznaczenie ET 3/5 = ET 35, które spotykamy na naszych/europejskich felgach.

- czy jest opcja założyć felgę 5x114,3 na rozstaw 5x112 ??? - żadnych przeróbek na felgach nie widziałem (ściagane przy mnie)

- zakładając felgę 19x8' i oponę 235/35/19 - czy takie cóś nie będzie ocierać nigdzie w B5 ???

Opublikowano

skoro sciagane przy tobie to mogles sprobowac zalozyc u siebie.. to chyba najlepszy sposob

Opublikowano

skoro sciagane przy tobie to mogles sprobowac zalozyc u siebie.. to chyba najlepszy sposob

Jak już pisałem, nie byłem w stanie się tym zająć dzisiaj, bo byłem "niewstanie" - rozpocząłem sezon grillowy :tongue4:

Opublikowano

Ale sam sobie dałeś odpowiedź że jest inny rozstaw śrub. Możesz pokombinować i na upartego założyć ale lepiej poszukaj felg odrazu z rozstawem 5x112.

Opublikowano

Golf V ma rozstaw śrub 5x112, czyli jak u nas - sprawdzone w www.

Felgi mają oznaczenie 5x114,3 i są założóne na tego golfa - żadnych "dodatków" na piaście i feldze nie zauważyłem, więc jak to możliwe?

Czy da się jakimś sposobem wcisnąć 5x114,3 na 5x112 ??? Czy tam może być jakiś "myk" zastosowany ???

Opublikowano

Czy da się jakimś sposobem wcisnąć 5x114,3 na 5x112 ??? Czy tam może być jakiś "myk" zastosowany ???

Rozwiercane otwory.

Jak założysz koło na piastę, zwróć uwagę, czy otwory na śruby nie są zbyt duże.

Opublikowano

Rozwiercane otwory.

Albo śruby pływające.

Opublikowano

Rozwiercane otwory.

Albo śruby pływające.

Nie spotkałem sie z czymś takim. Możesz coś więcej o tym napisać??[br]Dopisany: 05 Kwiecień 2009, 13:10_________________________________________________Jednak nie mogę tego zrozumieć. Przecież jeżeli otwory nie będą rozwiercone, to otwory w feldze nie pokryją się z otworami na piaście
Opublikowano

Jednak nie mogę tego zrozumieć. Przecież jeżeli otwory nie będą rozwiercone, to otwory w feldze nie pokryją się z otworami na piaście

niby tak.. sa dwie opcje albo faktycznie rozwiercone albo seryjnie sa odrobine większe i te 2mm róznicy pozwala na wkrecenie śruby jednak nie jest ona wtedy centralnie umieszczona.. jedynie w ten sposob chyba da sie to wyjasnic..

Opublikowano

Powiem szczerze, że wczoraj widziałem te fele (wprawdzie jak przez mgłę) od wewnętrznej strony i otwory wyglądały normalnie, czyli może faktycznie większe.

Czy takie większe, ewentualnie, otwory mogą byż niebezpieczne w użytkowaniu???

Jak dobrze pójdzie, to jutro pojadę je przymierzyć :mysli:

Opublikowano

Rozwiercane otwory.

Albo śruby pływające.

Nie spotkałem sie z czymś takim. Możesz coś więcej o tym napisać??

http://www.sklep.tuning24.pl/product_info.php?products_id=818

Opublikowano

Zrobiłem dzisiaj przymiarkę.

Fela 19x8,5, rozstaw na feldze wybity 5x114,3 i weszła do mnie bez żadnego problemu.

Śruby moje, więc żadne przywające, otwory też normalnej wielkości, tzn. śruby nie miały żadnych wielkich luzów.

Dziwne, ale jednak jakimś cudem można założyć 5x114,3 na 5x112 :mysli:

Opublikowano

Rozwiercane otwory.

Albo śruby pływające.

Nie spotkałem sie z czymś takim. Możesz coś więcej o tym napisać??

http://www.sklep.tuning24.pl/product_info.php?products_id=818

THX :notworthy: