Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Grzechotanie na skręconych kołach w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam Audi a4 B9 2016 r. 2.0 TDI 190KM quattro, przebieg 150 tys.

Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne grzechotanie/tyrkotanie przy skręconych kołach. Problem pojawia się tylko wtedy, gdy stoję na skrzyżowaniu, skręcam maksymalnie koła w lewo, lub w prawo i delikatnie dodaje gazu. Oprócz lekkiego oporu kół (ponoć to przy quattro normalne) dochodzi właśnie takie grzechotanie czy tyrkotanie z napędu. Trwa to sekundę-dwie dopóki nie wyprostuje kół. Na wprost wszystko jest ok, zero hałasu. Problem nie pojawia się, gdy jadę do tyłu i skręcam maksymalnie w prawo czy w lewo, tutaj również cisza. 

Był wymienialny olej w tylnym moście (raczej niepotrzebnie, bo tutaj olej był czyściutki). Byłem z tym w ASO, ale oni również rozkładają ręce i nie wiedzą o co chodzi. Podpinali mi jakieś urządzenie i wyszło, że tylni most cisza, skrzynia lekko słychać, ale coś w oddali no i najbardziej ten środkowy mechanizm różnicowy. Niestety ASO rekomenduję wymianę całej skrzyni :)

Może ktoś miał podobny problem i udało się rozwiązać? Myślałem nad jakiś walniętym przegubem, ale każdy mechanik mówi, że to byłby całkiem inny hałas.

Opublikowano

To może nagraj ten hałas..

Opublikowano
  • Autor

Próbowałem nagrać, ale nic nie słychać. Tutaj przydałoby się nagranie z ASO, ale niestety nie udostępniają takich rzeczy. 

Opublikowano

Miałem to samo ,ciężko było określić z której strony . Wymieniłem półoś z przegubami z lewej -zonk , następnie prawa strona i problem znikł.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 27.12.2020 o 18:28, nygus069 napisał:

Miałem to samo ,ciężko było określić z której strony . Wymieniłem półoś z przegubami z lewej -zonk , następnie prawa strona i problem znikł.

Jaki koszt takiej wymiany?

Na poniedziałek jestem umówiony na wymianę oleju w mechanizmie różnicowym. Zobaczymy, czy to coś da.

Opublikowano

Przeguby około tysiąca plus trzy popołudnia spędzone w garażu .

Opublikowano
  • Autor

Byłem dzisiaj na wymianie oleju w mechanizmie różnicowym. Mogę powiedzieć, ze na ten moment jest Ok, pomogło :) w 100% pewny będę po tygodniu, ale już przejechałem te 50km i jest cisza, grzechotania na skręconych kołach nie ma. Niestety wymiana oleju w tym mechanizmie nie jest tania bo tez ponad tysiąc. Sam olej jest drogi bo oryginał kosztuje ponad 200 zł, a tam wchodzi coś około 4 litrów.

Opublikowano

O to ciekawe! Czy jesteś w stanie podać oznaczenie swojej skrzyni, ile dokładnie oleju wlano  i jaki?

Dzięki:hi:wlepka.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nie mam książki serwisowej :( Bez podnoszenia samochodu mogę gdzieś to jeszcze sprawdzić?

Z tego co mi mechanik mówił, to spuścił 3,5l a wlał 4l, więc tak jakby 0,5 brakowało.

Olej - G 055 549 A2

Zrobiłem już 1000 km, więc mogę powiedzieć, że wymiana oleju pomogła (odpukać) :D 

Opublikowano

W poprzednich generacjach wlepka z kodami znajdowała się w bagażniku we wnęce koła lub pod tylną kanapą..jak jest w 8W to nie wiem:eusathink: Pytałem o skrzynie bo chciałem porównać i sprawdzić ilości oleju. Ale udało mi się ustalić, że w moim przypadku:

Skrzynia S-tronic OCL (DL382-7Q) z napędem quattro

ATF : G 055 529 A2
-4.35L napełnienie fabryczne
-3.5L - wymiana
MTF: G 055 549 A2

-3.8L wymiana

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie ta sama historia :facepalm: .Strzela ,trzeszczy przy ruszaniu na pełnym  skręcie czy to w prawo czy w lewo.Zamówiłem półosie z przegubami mam nadzieje, że przejdzie jeśli nie to wymienię jeszcze olej w mechanizmie.Dam znać czy problem zniknął.Pzdr 

Edytowane przez Oli1978

Opublikowano
W dniu 31.10.2021 o 18:01, Oli1978 napisał:

U mnie ta sama historia :facepalm: .Strzela ,trzeszczy przy ruszaniu na pełnym  skręcie czy to w prawo czy w lewo.Zamówiłem półosie z przegubami mam nadzieje, że przejdzie jeśli nie to wymienię jeszcze olej w mechanizmie.Dam znać czy problem zniknął.Pzdr 

Czy ten objaw występuje również przy jeździe do tyłu na skręconych kołach?

Opublikowano

Do tyłu cisza ?

Edit.Wymiana przegubów nic nie pomogła.Nadzieja w oleju mechanizmu różnicowego :facepalm:

Edytowane przez Oli1978

Opublikowano
20 godzin temu, Oli1978 napisał:

Do tyłu cisza ?

Edit.Wymiana przegubów nic nie pomogła.Nadzieja w oleju mechanizmu różnicowego :facepalm:

Pospieszyłeś się z tymi przegubami.. Gdyby strzelał/trzeszczał ja to napisałeś to raczej przy jeździe do tyłu i przodu.

Koledze @blua24 pomogła wymiana oleju w mechanizmie różnicowym, do tyłu też miał cisze.

Opublikowano

Sprawdzałeś w ogóle te przeguby? Ja wypisałem co należy sprawdzić, nie co wymienić.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 3.11.2021 o 12:24, Oli1978 napisał:

Do tyłu cisza ?

Niech spuszczą Ci olej z tego i sprawdź jak on wyglada. Jesli jest mega wyeksploatowany ale bez żadnego syfu w środku to wymiana oleju pomoże. Jeśli znajduje się już w nim syf to raczejtutaj wymiana oleju nie pomoze tylko juz trzeba będzie myśleć o nowej skrzynce ;) 

Mi po wymianie te grzechotanie ucichło, ale w oleju nie miałem żadnego syfu.

Opublikowano

Z tego co się orientowałem, żeby wymienić olej w mechanizmie trzeba rozpoławiać skrzynię?

Opublikowano

Nic nie trzeba rozkręcać, mechanizm różnicowy jest zalany tym samym olejem co część mechaniczna skrzyni.

Opublikowano

A gdzie się ten olej spuszcz i nalewa?

Opublikowano

Spuszczasz odkręcając pompę oleju a nalewasz korkiem z boku skrzyni. 

obraz_2021-11-19_183158.png