Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Chlodniczka egr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ktoś z was zaślepił chlodniczke egr? Czy jest to dobra opcja czy silnik dostaje po d*pie? Czy zwiększone spalanie jest możliwe przez uszkodzoną chłodniczke? Jaki koszt takiej usługi 2.0 brd 2007 r 

Jak auto się ma po takim zabiegu 

Opublikowano

A co takiego jest w tej chłodniczce uszkodzone?

Opublikowano
  • Autor

Gdzieś musi być nieszczelność bo lekko kopci głowice wymienialem, i zagrzany nic wystarczy zgasić na parę min i jak znów włączę mimo zagrzania przez chwilę kopci, spalanie wzrosło o ok 2 litry, (i nie to nie wina zimna bo w tamtym roku przy takiej samej jeździe wychodziło ok 7 l a teraz poniżej 8.5 nie schodzi nawet przy dziadkowej jeździe) a wtryski są wymienione parę tyś km temu więc to nie to, kolega z forum gadał że to może być to ale wolę popytać, pozatym kopceniem i ubyciem ok 100ml płynu na ponad 1000 km i tym kopceniem nie ma chyba, a gdzieś czytałem że gdy jest z chlodniczka jie tak to spalanie też wzrasta ale spalanie to pod kompa podpiąć trzeba i wyjdzie , choć wtryski wątpię bo są prawie nowe, 

Opublikowano

Przy nieszczelności w układzie spalin turbina dostaje ciut mniejsze ciśnienie spalin więc wolniej się obraca a tym samym ładuje mniej powietrza. Nieodpowiedni stosunek mnieszanki poliwowo powietrznej powoduje kopcenie i wzrost spalania. Podłącz kompa i sprawdź parametry turbiny. Ciśnienie zadane przez sterownik i ciśnienie rzeczywiste.

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, ecobuda napisał:

Przy nieszczelności w układzie spalin turbina dostaje ciut mniejsze ciśnienie spalin więc wolniej się obraca a tym samym ładuje mniej powietrza. Nieodpowiedni stosunek mnieszanki poliwowo powietrznej powoduje kopcenie i wzrost spalania. Podłącz kompa i sprawdź parametry turbiny. Ciśnienie zadane przez sterownik i ciśnienie rzeczywiste.

Kopci tylko na zimnym aż do paru km i ostatnio po przejechaniu ok 20 km wyłączyłem auto na 5 min włączyłem u znow kopci ale było to max 5 min i potem znika , głowica regenerowna na wiosnę wtryski  ok 10 k temu wiec tu chyba nic trubo db się  zbiera żadnych komunikatów i płynu ubywa minimalnie olej jest ok  więc to musi być ta chlodniczka,,  a jakie są  - po odłączeniu chlodniczki poza tym że będzie się dłużej grzał? Żeby nie iść tańsza droga a potem robić remont silnika 

Opublikowano

Sorry że się wtrącę ale: Wszystko opierasz że  .głowica regenerowana -odpada ,wtryski prawie nowe -odpada  , oleju nie ubywa-odpada wiec co  powoduje kopcenie ?skoro wszystko jest ok...

A może by tak zrobić logi na zimnym i ciepłym silniku i przyjrzeć się kondycji wtrysków 

bo tak na oko trudno coś powiedzieć .

A jest tu na forum kilka kumatych gości może coś doradza :)

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, OLIVER napisał:

Sorry że się wtrącę ale: Wszystko opierasz że  .głowica regenerowana -odpada ,wtryski prawie nowe -odpada  , oleju nie ubywa-odpada wiec co  powoduje kopcenie ?skoro wszystko jest ok...

A może by tak zrobić logi na zimnym i ciepłym silniku i przyjrzeć się kondycji wtrysków 

bo tak na oko trudno coś powiedzieć .

A jest tu na forum kilka kumatych gości może coś doradza :)

Okej no ale żeby wtryski padły po paru tyś? A róż regulować chyba same się nie powinny

Opublikowano
1 godzinę temu, rafal12331 napisał:

Okej no ale żeby wtryski padły po paru tyś? A róż regulować chyba same się nie powinny

To już się okaże po logach czy jest się do czego przyczepić czy nie .

Takie jest moje zdanie a zrobisz jak uważasz .

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, OLIVER napisał:

To już się okaże po logach czy jest się do czego przyczepić czy nie .

Takie jest moje zdanie a zrobisz jak uważasz .

A jak się ma wyłącznie chlodniczki jakie są -  + i orietacyj y koszt takiego Zabiegu? 

Opublikowano
Teraz, rafal12331 napisał:

A jak się ma wyłącznie chlodniczki jakie są -  + i orietacyj y koszt takiego Zabiegu? 

Wiem ze robią takie zabiegi ale ja nie podam ci co i jak bo się tym nie interesuję ja mam aktywną chłodniczkę 

Poszukaj gdzieś na forum jest temat o tym ..A co z twoją chłodniczką jest nie tak?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 5.02.2021 o 12:18, ecobuda napisał:

Śmiem się nie zgodzić. Stosunek powietrza do paliwa ma się nijak do sprawności turbiny. Za zbadanie wpadającej ilości powietrza odpowiada czujnik masy powietrza, a za paliwo pompowtryskiwacz.

Oczywiście nie wliczam w to jakiś nieszczelności w układzie dolotowym, ale turbina nie ma nic do rzeczy.