Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Czy nieodpowiedni rozmiar kół ma wpływ na pracę skrzyni multitronica ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , takie małe pytanko!

Kupiłem na wiosnę , Audi A4 2.0 TDI 2005 90.tys km w niemczech serwisowane bezwypadkowe fajne :-) ! na felgach 16'' opony zimowe. W bagażniku miałem komplet letnich opon 17'' alufelgi o innym profilu , są znacznie szersze i wyższe (piękne) coś około 17/45/225 piszę z pamięci bo być może to bzdura , ale znacznie wyższe promieniem od zimówek . Jeżdziłem tydzień moim nowym autkiem i wszystko OK ! Idzie wiosna ,temperatura powyżej 7 C trzeba zmienić oponki na letnie , tak tez zrobiłem . Ale ! po kilku dniach jazdy dochodzę do wniosku ze z autem jest coś nie tak , a konkretnie skrzynia multitronik zaczyna szarpać przy średnim przyśpieszeniu !, rusza ze znacznym opózeniem , brak zaufania podczas jazdy , nie wiadomo jak auto zachowa się w danej chwili ,po wciśnięciu gazu !. Ratunku ! co robić ! chyba skrzynia pada ! Znalazłem szybko sspeca ogólnie znanego na forum , pojechałem do niego z tym problemem. Sspec zasiadł za kółkiem Mojego Audi i po kilku set metrach pada pytanie jaki silnik ? i ile koni to ma? 140 KM ? coś tu jest nie tak , skrzynie trzeba wyjąć , rozebrać i będziemy rozmawiali co dalej ! Następnego dnia skrzynka leżała na stole rozebrana jak do rosołu . Diagnoza - skrzynia trochę zanieczyszczona , brak oznak zużycia ! Wymyto ,założono nowe filtry, zalano nowym olejem , adaptacja zrobiona , musi jezdzić ! powiedział Naczelny .No i jezdziła jakieś dwa dni i dalej to samo ! dzwonie do pana Sspeca i mówię mu o sytuacji , każe przyjechać jak tylko to jest możliwe .A ze wracałem z wakacji w Polsce do kraju to miałem po drodze . Ponowne podpięcie pod komputer nie wykazuje nic ! Sspec sugeruje że problem może tkwić w pracy śilnika a mianowicie nie podoba mu sie moment obrotowy , bodajże około 1200 obr/min , auto jest za słabe. Pytam co robimy ? - na dzień dzisiejszy nie mogę pomóc ,odpowiada - trzeba zmienić oprogramowanie, a to nie jest takie proste w tym przypadku i informuje mnie ze za jakis miesiac wybiera sie do kraju gdzie mieszkam ,odwiedzi mnie i usynie wszelkie usterki , pomyślałem sobie ze gość mnie zbywa i pojechałem do domu jak te ciele z szarpiącym miltitronikirem . Cała ta historia przeciągnęła się w czasie od wiosny do jesieni . W międzyczasie wertowałem papiery i książki serwisowe auta , jak wiadomo niemcy robią to skrupulatnie , maja dobry system serwisowy ( uczą się na błędach) odkryłem że w jesieni kilka miesięcy przed tym jak kupiłem auto , było ono serwisowane w serwis Audi na zimę , zmieniane były opony (tak ja myślę) , ale najważniejsze jest to ,że znalazłem punkt , który jest odznaczony w tabeli , ze była robiona korekta w skrzyni , dokładnie nie jestem w stanie tego przetłumaczyć na polski . Ale wracając do historii , po miesiącu dzwonię no pana Sspeca i próbuję się dowiedziec kiedy mnie odwiedzi , jest ciężko ,on sam nie wie konkretnie, każe sie dowiadywać codziennie. Po kilku telefonach termin ustalony , przyjeżdza w czwartek pazdziernika . Jestem zadowolony oczekuje pana Sspeca . Dzień przed spotkaniem dostaje telefon od Sspeca czy możemy się spotkać w innym mieście oddalonym około 200 km od celu , ponieważ będzie przejazdem i brakuje mu czasu ,- nie ma sprawy odpowiedziałem . Za oknem zaczyna padać pierwszy śnieg , myślę jak ja jutro pojadę 200km , szybko na stację benzynową zmieniłem opony na zimowe i byłem gotowy do wyjazdu . Rano telefon, dzwoni pan Sspec pogoda tragiczna sypie śnieg , plany się zmieniły , osobiscie przyjeżdzam do Pana do domu! mam na niego czekac ! Nazajutrz siedzimy już w moim aucie podłaczone jest kilka urządzeni i laptop + internet , trochę trwało coś tam popikało i gotowe , odpalamy auto i super jedzie robimy test przejeżdzamy około 20 km i wszystko wydaje się ok ja jestem szczęśliwy !!! auto naprawdę zaczeło fajnie jechać !!! co do kosztów pan Sspec powiedział , -niech autko pojezdzi i wtedy zobaczymy. Pojezdziłem troche i znowu zaczełem sie rozczarowywać, było dużo lepiej ale to było nie to w trasie auto spisywało się dobrze w mieście zaczynało szarpać. Niedawno byłem na nartach w Zakopanem , wstapiłem no pana Sspeca poinformować go o przebiegu kuracji multitronika , po kilkuminutowym namysle odpowiada mi że mam prawdopodobnie zły rozmiar opon ?, nie wziołem tego na serio wróciłem do domu i jezdziłem jak sie dało . Idzie wiosna , temperatura powyżej 7 C trzeba zmienic oponki na letnie , tak też zrobilem .Ale! po kilku kilometrach nie poznaje auta ! auto jezdzi super , juz przejechałem 1000 km i wszystko ok , auto jest mocne pali mało, płynnie przyśpiesza !

Takie małe pytanko , nieodpowiedni rozmiar kół , ma wpływ na pracę skrzyni multitronik ?

Opublikowano

Hmm, ciekawy tekst. Troszkę dziwi mnie brak konsekwencji tzn. kłopoty z pracą skrzyni pojawiły się wraz z pierwszym założeniem opon letnich i zniknęły... przy kolejnej zmianie na ten sam felunek?

Swoje autko (także z multitronikiem) kupiłem na letnim felunku 17" 235/45 - poza tym że auto na tych kołach strasznie tańczy mi nawet przy delikatnych koleinach nie wykryłem żadnych innych problemów. Przy przesiadce na komplet zimowy (16" 205/55) było znacznie lepiej jeśli chodzi o komfort - oprócz tego autko lepiej się zbiera, wrażenie jakby było lżejsze no i najważniejsze - przy 205 efekt "tańca" został okrojony praktycznie do minimum. Różnica w kołach mniej więcej odpowiada tej opisanej przez Ciebie - jednak problem który opisujesz u mnie nie wystąpił. Raczej powiązałbym usterkę z czymś innym. Może bardziej doświadczeni użytkownicy "mutli" się wypowiedzą...

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie tak . Kłopoty zaczęły się po założeniu opon letnich , w trakcie wgrywania nowego softu auto stało ponownie na zimowych ! i też były kłopoty z jazdą na zimowych , założyłem teraz opony na letnie i wszystko ok . Czy możesz opisać bliżej efekt tańca na 17'' bo u mnie auto spisuje się super ! mogę powiedzieć że lepiej mi się jeździ na letnich , jedynie auto jest trochę twardsze ale poza tym jedzie jak po szynach , na zimowych wydaje się bardziej nadsterowne .

Opublikowano

No to u mnie akurat odwrotnie - na 16/205 śmiga płynnie a z kolei na papciu 17/235 jeśli jadę na koleinach to nawet trzymając kierownicę w dwóch rękach czuję jak auto próbuje skręcać. Ogumienie jest OK.

Opublikowano

No niestety mamy drogi jakie mamy czyli wielkie koleiny i dziury jesli wpadasz w koleine ona Cie prowadzi i autko tak zwanie myszkuje na mniejszyk oponach np 16 tego niema poniewasz opona ladnie wchodzi w koleine i ma luz biedzy dwoma sciankami koleiny i niema myszkowania na 17np kolo juz nie ma takie sfobody i sie obija od scianek i taka to cala prawda tego ze w polsce 17 lub wyzej to praktycznie zerowy konfort jazdy wiem cos otym bo w lecie smigam na 17 zima 15 ale cos za cos wyglad a konfort kazdy wybiera co innego :tongue4:

Opublikowano

Wydaje mi się, że cała historia, z oponami nie ma żadnego powiązania z funkcjonowaniem skrzyni, też mam Multi, na zimę 205/55/16, lato 225/45/17 i po zmianie nie odczuwam , żadnej różnicy w pracy skrzyni, komfort jest minimalnie mniejszy za to znacznie lepsze trzymanie na zakrętach. Może miałeś na przedniej osi inny rozmiar opon na którymś z kół :mysli:, ale to raczej nie możliwe....

Opublikowano

Dla mnie problem absolutnie nie związany z oponami, trakcją itd. - opisane wcześniej szarpanie raczej to wyklucza. Jeśli skrzynię sprawdzał TEN pan "S" o którym myślę to jest to "fachman" więc jeśli nic nie znalazł to rzeczywiście nic tam nie ma... Usterki szukałbym w silniku... Jak się znów zacznie - podepnij się VAG-iem, może coś pokaże.