Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Ustawienie IDEALNEGO (0) kąta synchronizacji w PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W VP44 na pompach ustawiamy kat wtrysku w granicach 47-53, ideał 49...tak tez ustawiłem w sowim poprzednim 1Z.

W AJM mialem kat wachajacy sie około 1.1 w ostatnim polu w grupie 004 na rozgrzanym silniku.

W VP łatwo było trafic w sedno, dzis ustawiajac mimo ze regulacja jest prostsza trudniej jest trafic...

Mozecie napisac cos wiecej o celowaniu w 'zero', jakie to sa roznice itp i jaka torancja zeby powiedziec ze jest idealny, bo zauwazyłem ze nie jest tak łatwo trafic w zero i chciałbym poznac Wasze opinie na temat ustawiania kata synchronizacji...

Opublikowano

W silnikach z napinaczem hydro nie widzialem jeszcze idelanego 0 i zeby stal w miejscu.

Opublikowano
  • Autor

eh:P szkoda ze nie mialem tej info wczesniej, probowałem celowac w zero wielokrotnie i wyniku pracy uzyskałem kat taki ze w wiekszosci jest samo zero ale co jakis czas wskakuje -0.6

I teraz pytanie, lepiej miec na + czy na minus, czy nie robi to roznicy..........????

Opublikowano

eh:P szkoda ze nie mialem tej info wczesniej, probowałem celowac w zero wielokrotnie i wyniku pracy uzyskałem kat taki ze w wiekszosci jest samo zero ale co jakis czas wskakuje -0.6

I teraz pytanie, lepiej miec na + czy na minus, czy nie robi to roznicy..........????

mam dokładnie tak samo jak ty :wink4: czasem jak sprawdzam wskakuje sporadycznie na -06 a innym razem stoi na 0 jak byk.
Opublikowano

to ja mam pytanko , u mnie synchro dochodzi do +2.7 żeby dojść do zera to kręcić w prawo czy w lewo

po co mam tracić czas

zabieg robić na ciepłym czy na zimnym silniku?

Opublikowano
  • Autor

zagrzej silnik... chyba w prawo sie zmniejsza a w lewo zwieksza... ale to nie wazne, jak rozbierzesz to zobaczysz sam...

Opublikowano

no to ja już po , udało mi się ustawić na 0.0 czasami wskakuje na -0.3 , postanowiłem zrobić małe foto story z zabiegu

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_ajm_ustawianie_kata_synchronizacji_w_pd_foto_story-t74986.0.html

teraz przy zapalaniu samochodu silnik jakby bardziej się trząsł , ale tylko przez chwilkę, mam nadzieję że tak ma być i jest to normalne

z tym trzęsieniem to trochę przesadziłem bardziej sobie wmówiłem wszystko jest ok. :decayed:

Opublikowano

- wahania kata o 0,6 sa spowodowane praca napinacza, nie ma w tym nic nie pokojacego.

- w miare zuzycia paska oraz napinacza kat synchronizacji bedzie sie zmienial w kierunku +. dlatego warto miec ustawione przy nowym pasku na 0,0st.

- w zakresie do -3/+3 nie ma tragedii, silnik powinien pracowac idealnie. o ile pozostale elementy sa spawne.

- u moim AVF, przed wymiana rozrzadu mialem kat +2,8 do +3,4, silnik palil od strzala, oraz posiadal wlasciwa moc.

Opublikowano

Z moich obserwacji wiem ze przy napinaczu mechanicznym synchronizacja tak nie skacze.

Opublikowano

Tak jak Musashi pisze skoki +/ - 06 to jest nic aby się w normie mieścił i nie ma co szukać.