Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzypienie / trzaskanie podczas przyspieszania w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ?

A4 b9 2.0 TDI 190KM, napęd na przód ze skrzynia S-tronic. 

Przebieg 158 tys km

Od kilku tygodni szukam przyczyny dziwnych dźwięków podczas PRZYSPIESZANIA po skręcie w prawo i prostowaniu się kierownicy. Czasem występuje tez to na prostych kołach jak ruszam z pod świateł lub jak przejadę próg zwalniający. 

Najgorsze, ze nie ma reguły i ciężko mi określić dokładnie w którym momencie to występuje. 

Byłem już u kilku „dobrych” mechaników i diagnoz jest kilka. 

PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA 

PRZEGUB WEWNĘTRZNY 

SKRZYNIA 

Dodatkowo wywaliło mi błąd „zmiany biegu” 

Moze ktoś podpowie ?

Niżej materiały ?

CD785C60-7777-476A-B868-5B64A50DEF3C.jpeg

Opublikowano

Czy ten przegub z filmiku był wymieniony, czy po prostu dokręcony?

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, Langista napisał:

Czy ten przegub z filmiku był wymieniony, czy po prostu dokręcony?

Jeszcze nic z nim nie zostało zrobione. 

Dopiero po weekendzie majowym będę działał bo co mechanik to inna teoria ?

Opublikowano

Chcesz mi powiedzieć, że nagrałeś tak niedokręcony przegub i po prostu go zostawiłeś?

Opublikowano
  • Autor
32 minuty temu, Langista napisał:

Chcesz mi powiedzieć, że nagrałeś tak niedokręcony przegub i po prostu go zostawiłeś?

To filmik od mechanika który to zdiagnozował i kazał jechać do kogoś od skrzyni. 

Opublikowano

Teraz na kompie dokładnie widzę. Wygląda na wywalone łożysko flanszy w skrzyni. Ja bym nie używał auta z takim defektem, chyba, że lubisz szukać nowych skrzyń. A mechanika pogratulować, że tak lekko puścił Cię z tym dalej.

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, Langista napisał:

Teraz na kompie dokładnie widzę. Wygląda na wywalone łożysko flanszy w skrzyni. Ja bym nie używał auta z takim defektem, chyba, że lubisz szukać nowych skrzyń. A mechanika pogratulować, że tak lekko puścił Cię z tym dalej.

Rozumiem. Auto i tak w garażu. Muszę dojechać tylko jutro do serwisu. 

rozumiem, ze skrzynia do rozbiórki ?

Opublikowano

Jak nie do wymiany, nie wiadomo jaki bajzel się tam już narobił i czy naprawa jest w ogóle opłacalna, to jednak wróżenie z fusów.

Opublikowano

Pewnie  że naprawa opłacalna jeżeli skrzynia pracuje bez problemu , zostaje naprawa gniazda łożyska . Na filmie jest wszystko wyjaśnione

Opublikowano
8 godzin temu, Coldfire28 napisał:

Rozumiem. Auto i tak w garażu. Muszę dojechać tylko jutro do serwisu. 

rozumiem, ze skrzynia do rozbiórki ?

Na filmie jest powiedziane że takie naprawy wykonują na aucie bez problemu , kwestia czy warsztat do którego postawisz jest w posiadaniu sprzętu i wiedzy do naprawy tej usterki. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, mycha1236 napisał:

Na filmie jest powiedziane że takie naprawy wykonują na aucie bez problemu , kwestia czy warsztat do którego postawisz jest w posiadaniu sprzętu i wiedzy do naprawy tej usterki. Pozdrawiam

Na filmie jest jest strona lewa a u mnie problem jest po prawej czyli w miejscu gdzie znajduje się mechanizm różnicowy ?

Edytowane przez Coldfire28

Opublikowano
23 godziny temu, Langista napisał:

Mechanik to jakiś wesołek, ot poświstał, pokazał i kazał jechać. ?

Opublikowano
4 godziny temu, Coldfire28 napisał:

Na filmie jest jest strona lewa a u mnie problem jest po prawej czyli w miejscu gdzie znajduje się mechanizm różnicowy ?

Z tego co widziałem, to mechanik z lewej strony (kierowcy) nagrywał, chyba, że miał odwrócony obraz..

Edytowane przez Langista

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 4.05.2021 o 12:42, Langista napisał:

Z tego co widziałem, to mechanik z lewej strony (kierowcy) nagrywał, chyba, że miał odwrócony obraz..

Jestem na etapie zrzucenia skrzyni i jeżdżenia od skrzyniarza do skrzyniarza ?

Większość mówi ze taki luz jest normalny który widać niżej na filmie. Nawet mechanicy z ASO ?

Opublikowano

Nie jestem pewien czy to powoduje te trzaskanie , sprawdzalem u siebie i z prawej strony mam podobny luz , pytałem mechanika sprawdzał i mowil ze jest w normie jak nic sie nie dzieje to nie ruszqc  z tym ze u mnie nic nie stuka cisza absolutna  

Opublikowano
  • Autor
54 minuty temu, mycha1236 napisał:

Nie jestem pewien czy to powoduje te trzaskanie , sprawdzalem u siebie i z prawej strony mam podobny luz , pytałem mechanika sprawdzał i mowil ze jest w normie jak nic sie nie dzieje to nie ruszqc  z tym ze u mnie nic nie stuka cisza absolutna  

U mnie jeszcze padła diagnoza ze przekładnia wiec w tyg bd wymieniana i kodowana na nowa :/

Opublikowano

W filmie powyżej w komentarzach gość który to naprawia opisał objawy takiego uszkodzenia jako wibracje jak przy niewyważonym kole lub uszkodzonym przegubie o hałasie raczej nic nie ma , być może przekładnia jest właściwym tropem

Edytowane przez mycha1236

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, mycha1236 napisał:

W filmie powyżej w komentarzach gość który to naprawia opisał objawy takiego uszkodzenia jako wibracje jak przy niewyważonym kole lub uszkodzonym przegubie o hałasie raczej nic nie ma , być może przekładnia jest właściwym tropem

Edytowane przez Coldfire28

Opublikowano
7 godzin temu, Coldfire28 napisał:

Ciekawa historia ;) przekladnia kierownicza ?

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, mycha1236 napisał:

Ciekawa historia ;) przekladnia kierownicza ?

Dokładnie ... na dniach wymiana z przypisaniem ?