Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z automatyczną krzynią biegów DMX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

witaj

kolego podnieś całą tapicerkę pod stopami pasażera i zobacz w jakim stanie jest sterownik automatycznej skrzyni.może zalany wodą,może wilgoć się dostała,lub po prostu sterownik jest uszkodzony.[br]Dopisany: 04 Sierpień 2009, 22:41_________________________________________________najprościej byłoby podłączyć nowy,tzn.z innego auta gdzie nie ma zastrzeżeń co do pracy skrzyni.

Opublikowano

Miałem podobne objawy w moim automacie. Pojechałem do speców od skrzyń biegów i oto efekt: wyciek z chłodnicy spowodował dostanie się płynu chłodniczego do oleju skrzyni biegów i do samej skrzyni => uszkodzone tłoki, tarczki, elektrozawór, sprzęgło - wszystko do wymiany poza sprzęgłem. Po remoncie skrzynia działa idealnie :).

Opublikowano

Dostalem się do sterownika skrzyni. Zero wody i wilgoci, rozkręciłem go żeby zobaczyć w jakim stanie jest elektronika i jest jak nówka ze skllepu.

Pozostalo mi zaprowadzić autko do speca "Autoprecyzja" i odrazu sprawdzili ciśnienie w skrzyni i zonk, sprzodu było zero a styłu 30% a czujnik temperatury oleju pokazywał 167 stopni. Decyzja tylko jedna, wyjmą skrzynie i zobacza co się stało i czy wogóle się da naprawić, a jak nie to bedzie trzeba drugą. Prawie dwa lata bezawaryjnej jazdy a tu taki zonk :( . Później napisze co faktycznie padło w skrzyni.

Pzdr

Opublikowano

przy tej temperaturze i braku cisnienia to wszystkie tarczki beda pewnie fioletowe i ogolnie podejrzewam mala maskrre wewnatrz...

nie naprawiali Ci nic z przodu auta? nie pochrzanil ktos czegos przy chlodnicy albo przewodach olejowych ?

Opublikowano

Przód był robiony bo mialem małe spotkanie ze zwierzyną leśną. A auto robiłem sam, i chłodnice wymienialem, ale raczej nie ma możliwości że coś schrzanilem, poza tym po tym dzwonku latalem autkiem ponaad 1,5 roku i wszystko było w porzo. druga sprawa to po naprawie bałem się że bede miał za niski poziom oleju w skrzyni i odrazu pojechalem na wymianę oleju plus filtr.

Kutro bede wiedziale co padło w skrzyni bo ją dpoiero beda otwierać.

Opublikowano

Chłodnica mogła się rozszczelnić, one są zintegrowane- wody i oleju. Możliwe, że olej ze skrzyni wymieszał się z płynem chłodniczym. Sam kupiłem auto z taką usterką, ale miałem więcej szczęścia niż rozumu, emulsja poszła jakimś cudem w układ chłodzenia, w skrzyni nie było nic. Zmieniłem chłodnicę i działa ok do dziś.

Opublikowano

Przód był robiony bo mialem małe spotkanie ze zwierzyną leśną. A auto robiłem sam, i chłodnice wymienialem, ale raczej nie ma możliwości że coś schrzanilem, poza tym po tym dzwonku latalem autkiem ponaad 1,5 roku i wszystko było w porzo. druga sprawa to po naprawie bałem się że bede miał za niski poziom oleju w skrzyni i odrazu pojechalem na wymianę oleju plus filtr.

Kutro bede wiedziale co padło w skrzyni bo ją dpoiero beda otwierać.

czy aby na pewno nie pokreciles czegos z przewodami od skrzyni ktore ida do chlodnicy.. nie to zebym sie czepial, po prostu slyszalem ze ktos w a6 tak przykrecal przewody ze praktycznie je ukrecił i nie mialy praktycznie zadnego przeplywu. moze jednak przy uderzeniu ktorys przewod delikatnie sie zakleszczyl....

druga opcja to tak jak kolega pisze, chlodnica jest nieszczelna i masz w skrzyni ladnie ubity olej. takie masło ;]

Opublikowano

co do przewodów doprowadzających olej ze skrzyni do chłodnicy to jestem pewien że były i są w porzadku. gorzej z możliwością nieszczelności chłodnicy na to juz sie nie ma wplywu, choc gdy wyjmowalem czujnik prędkości skrzyni to na nim był olej i niczym nie odbiegał jakościowo od nowego (chodzi o lepkość).

dzieki za informacje, jutro może pojutrze bede u mechanika i mi powie co sie stało i dzieki wam nie bedzie mi tu jakiejs sciemy puszczał.

Pzdr

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

jak sprawdzić czy olej wymieszał sie z płynem chlodzacym?

Opublikowano

Po spuszczeniu oleju ze skrzyni będzie miał taki maślany kolor i dziwną konsystencję, na pewno się nie pomylisz. Jeżeli poszło do góry w układ chłodzenia to masło będzie widoczne w zbiorniczku wyrównawczym.