Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozrusznik do 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Siadł mi rozrusznik w  B7 1.8T (skrzynia 5 biegowa, napęd FWD) przy przebiegu 290 tys. km. Mam pytanie czy rozruszniki czymś się różnią od 1.8T? Bo gdzieś widziałem używki z multitronic i nie chciałbym kupować w ciemno.

Opublikowano

Może być różna ilość zębów, trza by było policzyć w swoim i w kupowanym

Jak ma być taki sam prądowo (1,1KW) to zamiennie pasuje z ALZ i ALT

Edytowane przez zionx

Opublikowano
  • Autor

Wymontuje i się dowiem co i jak. Czy może nie  bawić się w zmianę całego, tylko zmienić szczotki?

Opublikowano

Nie wiem jakie masz umiejętności :) wymiana szczotek to kwestia kilkunastu złotych, o ile się nie okaże że jest uszkodzony automat lub coś jeszcze. Nie wiem po ile chodzą używki, ale jak kupisz na alle to w razie "w" nie będzie problemu z odesłaniem do 2 tyg :)

Opublikowano

Rozruszniki podobnie jak alternatory to się regeneruje, a nie kupuje używki w zapewne podobnym stanie.

Opublikowano
  • Autor

Sceptycznie podchodzę do wszelkiego rodzaju regeneracji - regenerowałem magiel to po 2 latach musiałem kupić drugi, używany I już dłużej smiga niż ten co regenerowałem.

Opublikowano

Tak jak piszesz, z używkami jest też loteria, ale jest na tyle spoko że zawsze można zwrócić jakby nie banglało ;)

Opublikowano
  • Autor

Wyjąłem rozrusznik, szczotki prawie wytarte do zera. Komutator ok, luzów na tulejkach nie ma. Widziałem, że na allegro można dokupić cały nowy szczotkotrzymacz. I tak też zrobię.

Opublikowano

Dobra opcja, daj znać jaki efekt

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem.  Niestety szczotkotrzymacz okazał się troszkę większy niż ten stary, nie chciało mi się zwracać części, więc przełożyłem nowe szczotki do starej blaszki. Trochę problem był z założeniem na wirnik. Ale jakoś sobie poradziłem. Montaż banalnie prosty.

Efekt? Zauważalnie szybciej kręci niż wcześniej. Koszt mnie wyniósł 50 zł. 

20210601_174753.jpg

Opublikowano

No to gratki :) na przyszłość jest taki myk z zakładaniem szczotek na komut. , mianowicie bierzesz sobie jakąś tulejkę średnicy komuta, na nią wygodnie sobie zakładasz szczotki, potem cały szczotkotrzymacz bierzesz i po tej tulejce zsuwasz na komutator :)

jako tulejki można np użyć klucza nasadowego odpowiadającego wymiarem ;)

Opublikowano
  • Autor

Tak też zrobiłem,  mam długie nasadki - zacząłem od 13 mm potem przełożyłem na 15, 17 i 19 i dopiero dało się wrzucić na komutator. 

Opublikowano

No ja wiem, trochę zabawy jest, trzeba mieć zgrabne palce hehe

Najważniejsze że cel osiągnięty :D

Opublikowano
  • Autor

Przynajmniej pewniejsza opcja niż używka. No i efekt też dobry bo jednak dużo szybciej kręci.

Także jak ktoś lubi cos sam zrobić przy aucie to polecam.

Opublikowano
W dniu 28.05.2021 o 16:48, audicoman napisał:

Sceptycznie podchodzę do wszelkiego rodzaju regeneracji - regenerowałem magiel to po 2 latach musiałem kupić drugi, używany I już dłużej smiga niż ten co regenerowałem.

Rozrusznik to bardzo prosta konstrukcja. Bez porównania do magla.

Godzinę temu, audicoman napisał:

Przynajmniej pewniejsza opcja niż używka. No i efekt też dobry bo jednak dużo szybciej

No widzisz. Opłacało się. :thumbup1: