Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tryb awaryjny - NOTLAUF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie :)
Jestem posiadaczem audi A4 B7 Avant 2.0 TDI 140 od około roku - KOD silnika BPW. Od nowości niestety borykam się z problemem tzn.
VCDS pokazuje błąd P0234-000 - Przekroczona granica regulacji - Sporadyczny.

Udało mi się namierzyć jedna nieszczelność w dolocie na kolanku u góry silnika, niestety to nie pomogło. Jest zdecydowanie lepiej, aczkolwiek błąd nadal występuje. 
Jest to na tyle dziwna sytuacja, że błąd nie występuje w określonych warunkach - potrafi wyskoczyć przy 70 km/h jak i również przy 140 km/h jednak zazwyczaj jeżeli raz wyskoczy, zapalą się świece żarowe i auto wpada w trym awaryjny sytuacja potrafi powtórzyć się kilka razy w ciągu 10 minut przy stałej jeździe na autostradzie. Po wyłączeniu zapłonu samochód znów ma moc, do momentu zapalenia się świec żarowych. Później błąd może nie pokazywać się 2/3 miesiące. 
Dodam jeszcze że przy dodawaniu gazu ewidentnie od strony kierowcy słyszę powietrze (zasysa lub upuszcza), sprawdzałem pod spodem - wszystko w porządku, żadnych nieszczelności. Jedynie sporo oleju od spodu rury dolotowej z filtra powietrza do turbiny. 
Dodam jeszcze że auto potrafi się zakrztusić - najczęściej na 2 biegu i "kichnąć".
Dziura w intercoolerze? Czy już turbina do remontu?

Dodaje logi:
chart.jpeg2.jpeg

Dziękuję pięknie z góry za wszelką pomoc :)

Opublikowano

Z tym błędem nie szukaj nieszczelności tylko przyczyny przeładowania. Możliwe że VTG się zacina.