Mobilny46 Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Witam. Silnik o którym pisze to 2.0 TDI 170KM *BRD* Auto zakupione z uszkodzeniem silnika(stukanie). Na dzień dzisiejszy rzeczy które zostały sprawdzone i wymienione: *Wałki rozrządu+panewki *Dwumasa+ komplet sprzęgła *Zdemontowana miska olejowa(sprawdzenie pompy oleju,wymiana panewek korbowodowych) *Wymieniony kompletny rozrząd *Wymieniony olej+filtr (pomiar ciśnienia oleju 3BAR na zimnym 2BAR na ciepłym. *Sprawdzone popychacze jak i luzy sworzni tłokowych i panewek korbowodowych. Silnik stuka jak stukał. Przy czym delikatnie kopci na niebiesko(czuć niedopalonego Diesla) Gdzie jeszcze można szukać przyczyny? Odłaczane po kolei wtryski nie zmieniają cyklicznego stukania.
Mobilny46 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 6 minut temu, Dev napisał: zdejmij głowice Miałeś taki przypadek w tym silniku?. Zapomniałem dodać że dźwięk zmienia się z temperatura silnika czym cieplej tym głośniejszy stuk. Gdzie po wciśnięciu sprzęgła częściowo wycisza się to głośne uderzanie.
Dev Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 miałem takiego dziada z luzem na jednej główce korbowodu
Mobilny46 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 1 minutę temu, Dev napisał: miałem takiego dziada z luzem na jednej główce korbowodu A jaki przebieg miało auto ?
Mobilny46 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 Dźwięku prawie nie słychać dopóki nie dostanie obrotów.
Rekomendowane odpowiedzi