Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 1.8T/AVJ/QUATTRO by Maciek94

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim :wink: Od 30 Maja jestem posiadaczem Audi a4 b6 2001r.  1.8T AVJ Quattro w samej benzynie.
Jestem pierwszym właścicielem w Polsce, poprzedni właściciel Niemiec serwisował auto w ASO od 10tys km  do 150 tys km mam wszystkie faktury z ASO co gwarancji w dzisiejszych czasach nie daje. W dniu zakupu miało 178tys km i jak się okazuje jest bardzo realne że jest to prawdziwy przebieg ze względu na stan auta co mnie bardzo cieszy. Lakierniczo jest parę elementów do pomalowania jak to w 20 letnim aucie ale to po zimie jak skompletuje zderzaki od Sline, od spodu bardzo zadbany i po za kilkoma nalotami rudej na belce więcej nic nie ma :) Wszystkie osłony pod spodem Kompletne i nie brakuje ani jednej spinki. Lakier cały w oryginalne oprócz dwóch błotników przednich bo zostały przed sprzedażą wymienione na nowe zamienniki  już pomalowane stąd lekka różnica w odcieniach. Wyposażenie raczej bida ale mi to nie przeszkadza, jedynie chciałbym zamontować emulator MP3 do radia bo jest kaseciak a nie chce kupować jakiegoś radia nie z tej epoki żeby się odróżniało.

Szybkie informacje:
Model: A4 B6
Silnik: 1.8T AVJ 150km
Rocznik: 2001
Nadwozie: sedan
Kolor: LY7W
Napęd: quattro
Zawieszenie: 1BA

Od razu po zakupie został zrobiony pakiet startowy przy przebiegu 178489km

- Płukanka Silnika LIQUI MOLY
- Olej Motul xcess 5w40
- Filtr powietrza
- Filtr oleju
- Filtr kabinowy
- Filtr paliwa
- Świece NGK PFR6Q
- Zestaw rozrządu SNR
- Pompa wody Hepu
- Olej do dyfra Ravenol VSG 75W90
- Kompletne sprzęgło Saschs
- Uszczelnienie Silnika
- Uszczelniacz Wału
- Uszczelniacz Półosi
- Płukanie układu chłodzenia i nowy Płyn Rowe

Plany są długie i pewnie trochę się zejdzie zanim wszystko uda się zrobić ale furka będzie u mnie na dłużej więc w miarę możliwości i finansów bede zbierał wszystkie graty :)

Mechaniczne

- Swap hamulców 320/288 pomalowane proszkowo, tarcze kotwiczne i przewody w stalowym oplocie
- Nowy zbiorniczek wyrównawczy bo Stary brzydko wygląda :)
- Zawieszenie z wersji sline 1bv plus telerzyki na przód od B5 bo u mnie niestety jest 1ba chyba że się trafi w fajnej kasie jakiś gwint
- Downpipe
- Centralny intercooler
- Większe wtryskiwacze
- Tip z kwasówki
- Turbo to co jest ale zrobione na hybrydę albo od bexa i też hybryda
- Wydajniejsza pompa paliwa jeśli będzie taka potrzeba
- Usunięcie pompy Sai fizycznie i z programu ( zaslepka już czeka )
-Montaż VFIZ
Chciałbym uzyskać jakieś 250KM i w zupełności mi to wystarczy

Wizualne

- Zderzak przód sline i kratki zderzaka w Piano Black plus dokładka od cupry
- Zderzak tył sline i środek dokładki w Piano Black
- Listwy boczne Sline w piano black
- Pomalowanie progów w kolor nadwozia
- Felgi 18 lub 19 jakieś ori audi  w kolorze grafitowym a te  co są aktualnie zostana na zimę
- Wszystkie listwy aluminiowe okleic folia w czarny połysk
- Kierownica 3 ramienna i obszycie na nowo
- Gałka sline obszyta skórą perforowana ( już obszyta czeka na montaż)
- Nowy mieszek i rączka ręcznego
- Dekory plus popielniczka, ramka od lewarka w hydrografike na wzór carbonu
- Lampy przednie pomalować na czarno
- Fotele pół skóra beżowe jeśli się takie trafia kiedyś
- Regeneracja climatronika i włącznika świateł
- Lotka na klapę
- Podświetlenie LED tablicy rejestracyjnej

Poniżej kilka fotek

IMG-20210723-132714.jpg

IMG-20210723-134611.jpg

IMG-20210723-132958.jpg

IMG-20210723-132833.jpg

IMG-20210723-124023.jpg

IMG-20210723-123542.jpg

IMG-20210723-122230.jpg

IMG-20210602-125218.jpg

Edytowane przez Maciek94

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Siemanko, co jakiś czas wpadają jakieś małe pierdoły do auta między innymi 

Pod koniec Października nowe opony zimowe Dębica Frigo 2 i muszę przyznać że jestem z nich bardzo zadowolony mimo że wielkich śniegów nie było

IMG-20220223-173028.jpg

Wpadła też Ori gałka S-Line która była w kiepskim stanie więc dałem do obszycia w BM Customs w Lubartowie. Kolejny raz coś u nich robię i jak zawsze robota wykonana mega dobrze ;) Dekielek był w tragicznym stanie a dostanie samego dekla jest chyba nie realne więc wpadł zamiennik i chyba nie wygląda tragicznie

IMG-20220223-125006.jpg

No i oklejenie dekorów, z efektu jestem w miarę zadowolony ale będę chciał poprawić dwie listwy ta długa i przy włączniku świateł. Zrobiło się mega jasno i świeżo w aucie dzięki temu i ciężko mi się jeszcze przyzwyczaić. Podziękowania dla kolegi Langista za link z folią która on oklejał ?Jak zobaczyłem u niego w temacie to od razu chciałem mieć to u siebie. Także dzięki wielkie za inspirację i ?

IMG-20220223-125016.jpg

IMG-20220223-125123.jpg

IMG-20220223-124858.jpg

I dzisiaj wpadł emulator zmieniarki z aliexprees i jestem mega zadowolony z zakupu i efektu. Koszt 120 zł, montaż banalny, jakość muzyki bardzo dobra, szybko zmienia utwory także polecam ? Zmieniarka jest przymocowana do stelaża za radiem a kable poprowadzone do schowka

IMG-20220223-080710.jpg

IMG-20220223-123616.jpg

IMG-20220223-173316.jpg

A tak to w październiku wpadł nowy akumulator, tarcze tył i klocki, czujnik światła stopu ,, aktualnie w ASO po 75zl jakby ktoś szukał " bo zamiennik czytałem na forum że nie zdaje egzaminu.Wybiło 7 tys km więc zaraz zmiana oleju. Aktualnie jestem na Motulu x cess 5w40 i muszę przyznać że olej bardzo ciemny i chyba ktoś wcześniej robił dlugie interwały między wymianami więc będę zmieniał na coś co ma bardziej właściwości czyszczące myślałem o Ravenolu lub Liqui Moly ale to pewnie chłopaki z Pro Choice coś doradzą :)
I kupiłem już nowe opony na lato póki ceny w miarę spoko i wybór padł na Hankook Ventus Prime3 K125. Na teraz bym chciał zrobić jeszcze regeneracje climatronica i włącznik  świateł bo straszy i uszyć nowy mieszek gałki zmiany biegów

IMG-20220223-172912.jpg

Edytowane przez Maciek94

Opublikowano

Drzwi zamykaj szybko jak taki deszcz pada bo przy tym po***anym kolorze tapicerki będą plamy nawet na boczku :P 

Mam podobne wnętrze u siebie i kropla deszczu po wyschnięciu na fotelu jest niestety widoczna :kwasny:

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, pelonek1 napisał:

Drzwi zamykaj szybko jak taki deszcz pada bo przy tym po***anym kolorze tapicerki będą plamy nawet na boczku :P 

Mam podobne wnętrze u siebie i kropla deszczu po wyschnięciu na fotelu jest niestety widoczna :kwasny:

Niestety znam ten ból... Jak zrobi się cieplej to planuje wszystko wyprać i bardziej będę tego pilnował ?

Opublikowano

Brawo, że udało Ci się to okleić, mnie na spokojnie zajęło to tydzień, po kilka dni przez godzinkę przed pracą. Z ciekawości, ile Ci zostało folii? Mnie jak pisałem na PW zostało na jeszcze dwa auta spokojnie ?

Pod maską brakuje tylko dla oka osłon z prawej strony na pompę ABS i z lewej przy przepływomierzu :hi:

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Langista napisał:

Brawo, że udało Ci się to okleić, mnie na spokojnie zajęło to tydzień, po kilka dni przez godzinkę przed pracą. Z ciekawości, ile Ci zostało folii? Mnie jak pisałem na PW zostało na jeszcze dwa auta spokojnie ?

Pod maską brakuje tylko dla oka osłon z prawej strony na pompę ABS i z lewej przy przepływomierzu :hi:

A daj spokój ? Mi zajęło 3 dni po 3 godziny jakieś i myślałem że szału dostanę.. jak listwy w drzwiach to luzik to ta długa i przy włączniku to jakiś dramat i kleiłem po kilka razy aż wyszło w miare ale dalej z efektu nie jestem zadowolony bo te  krawędzie ciężko wyprowadzić na równo żeby się nie marszczyło. Brałem 2 x 150/100 i jeszcze ze 3 dekory bym zrobił więc jak się nastawię psychicznie to będę poprawiał te dwie listwy ? Dla kogoś kto ogarnia to myślę że nawet 150/100 wystarczy z bardzo lekkim marginesem błędu ? A co do osłon to nawet nie wiedziałem że takie istnieją ? Będę miał co szukać

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

18 Marca kolejny serwis olejowy po przejechaniu ok 7tys km i przebiegu 185671km i w kwietniu zmiana opon na lato ;) Olej to Meguin 5w40 i szczerze polecam, kultura pracy zmieniła się na plus i pobór oleju praktycznie niezauważalny :wink:   Oponki to nowe Hankook Ventus Prime3 K125 205/55 R16. Z końcem Maja zrobiony przegląd i ubezpieczenie.  Poważnie myślę o sprzedaży auta bo praktycznie przez ostatnie 2 miesiące zrobiłem 500km i szkoda żeby stało, także jakby ktoś szukał zadbanej sztuki to zapraszam na PW  :wink:

IBB.CO

Image IMG-20220717-092928 hosted in ImgBB

IBB.CO

Image IMG-20220717-093052 hosted in ImgBB

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Temat do zamknięcia, auto dzisiaj zostało sprzedane :wink:

Opublikowano

Trafiła mu się zadbana furka, oby dbał jak poprzedni właściciel :hi:

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor

Nowy właściciel bardzo w porządku więc raczej będzie ok :wink: Auto poszło w sumie w 8 dni od wystawienia ogłoszenia bez większych negocjacji więc jestem zadowolony