Opublikowano 27 Lipca 20215 l Zabraniam wykorzystywania moich zdjęć lub opisów w celach komercyjnych lub publikacyjnych oraz dystrybucyjnych na innych stronach czy portalach internetowych. Witam, niniejszy temat zawiera informację w jaki sposób można dołożyć i aktywować funkcję Auto Hold. Potrzebne części i narzędzia: 4M1 927 143 B lub 8W1 927 143 A - Przycisk Auto Hold 8W0 971 636 B - kostka przycisku Auto Hold 000979009 A - przewody naprawcze 5 sztuk, 20 cm każdy z zarobionymy pinami po obu stronach do kostki przycisku Auto Hold Dwa przewody na wiązkę o długości ok. 2m każdy. Narzędzie Torx 20 Narzędzie Torx 30 Plastikowe kliny do demontażu tapicerki Lutownica VCDS Poszczególne kroki demontażu przedstawione są na poniższych zdjęciach. Podłączenie wiązki: Dwoma przewodami wpinamy się lub wlutowujemy w dwa przewody przy kostce przycisku hamulca ręcznego. Drugie końce przewodów wpinamy w kostkę przycisku Auto Hołd, i tak wlutowujemy się w przewód masowy brązowy (pin nr 6 kostki hamulca ręcznego), drugi koniec wpinamy w pin nr 2 kostki Auto Hold. Wlutowunemy się w przewód zasilania (szaro-niebieski pin nr 5 kostki hamulca ręcznego), drugi koniec wpinamy na pin nr 4 przycisku Auto Hold. Jeden z dwóch długich przewodów wpinamy w pin nr 1 kostki Auto Hold, drugi koniec w pin nr 31 kostki 73b w BCM1(prawa duża kostka w BCM1). Drugi długi przewód wiązki wpinamy w pin nr 3 kostki Auto Hold, drugi koniec w pin nr 17 kostki 73a w BCM1 (prawa środkowa w BCM1). Kodowanie: BCM 09 Byte 15 zmieniamy Bit 6 z 0 na 1 czyli x1xxxxxx - lub jeżeli mamy opisane poszczególne Bits, zaznaczamy Bit 6 ( auto hold_switch,installed) Sterownik ABS 03 Wpisujemy kod dostępu 40168 Byte 18 zmieniamy Bit 6 z 0 na 1 czyli x1xxxxxx Byte 30 zmieniamy Bit 1 z 0 na 1 czyli xxxxxx1x Potwierdzamy, zamykamy. Kasujemy wszystkie błędy, sprawdzamy czy powracają, jeżeli nie to kończymy sesję i zamykamy program. Dodatkowo w niektórych sterownikach ABS można także w adaptacjach aktywować automatyczne zaciąganie ręcznego. Oryginalnie jest tak, że po wrzuceniu skrzyni na P oraz zgaszeniu silnika, ręczny nie zostaje zaciągnięty. Po zmianie w adaptacjach ręczny zostaje po wrzuceniu na P i zgaszeniu silnika automatycznie zaciągnięty (także po jeździe wstecz). Wchodzimy w sterownik 03 - ABS Klikamy na kod dostępu - 16 Wpisujemy kod 40168 Następnie adaptacje - 10 wyszukujemy kanał "IDE08134-automatyczny hamulec ręczny" i zmieniamy wartość na aktywny. Ja mam sterownik z literką H i adaptacja została przyjęta. Przy zgaszeniu auta ręczny zaciągany jest automatycznie. Montaż odbywa się w odwrotnej kolejności. Powodzenia w modzeniu! Edytowane 17 Listopada 20232 l przez Muskel1
Opublikowano 28 Lipca 20215 l Witam, Czy to można dołożyć w każdym B9 niezależnie od rodzaju pompy ABS ? Wiem, że w B8 stanowiło to różnicę ... Pzdr Greg
Opublikowano 28 Lipca 20215 l Autor W każdym razie ESP9 Premium taką mam u siebie. Możesz zanim kupisz i zamontujesz, na próbę zakodować czy sterownik przyjmie kodowanie (zapisując uprzednio kodowanie przed zmianą). Jeżeli przyjmie to obsługuje. Edytowane 29 Lipca 20215 l przez Muskel1
Opublikowano 6 Sierpnia 20215 l Autor Co w takim razie chcesz dołożyć skoro już masz fabrycznie Auto Hold? Ok, teraz zaskoczyłem, Ty odpowiedziałeś tylko na pytanie kolegi i nie masz zamiaru nic dokładać Edytowane 6 Sierpnia 20215 l przez Muskel1
Opublikowano 10 Sierpnia 20215 l W dniu 6.08.2021 o 21:19, Muskel1 napisał: Co w takim razie chcesz dołożyć skoro już masz fabrycznie Auto Hold? Ok, teraz zaskoczyłem, Ty odpowiedziałeś tylko na pytanie kolegi i nie masz zamiaru nic dokładać Muskel, to tak dla potomności odnośnie ESP9, z ciekawostek teoretycznie Plus powinien ogarnąć ACC, ale z tego co wiem nie do końca tak jest, choć mogę się mylić. No i przy Plus w B9 jest Pre-Sense więc nie wiem na ile wycinek artykułu jest trafny i rzetelny: Cytat Wersja podstawowa ESP 9 oferuje kompleksową ochronę w sytuacjach krytycznych. Wersja ESP 9 plus umożliwia dodatkowo realizację szeregu popularnych funkcji wspomagających: od układu wspomagania jazdy na wzniesieniach Hill Hold Control aż do układu adaptacyjnej kontroli prędkości i odległości ACC (Adaptive Cruise Control) z funkcją Stop&Go. Wersja ESP 9 premium oferuje w zasadzie wszystkie możliwe układy wspomagania: asystent pasa ruchu, asystent hamowania awaryjnego, inteligentny tempomat, ale także funkcje poprawiające bezpieczeństwo i komfort jazdy, jak np. indywidualny dla każdego z kół rozkład momentu obrotowego, tzw. Torque Vectoring i wiele innych. O rodzaju funkcji i zakresie ingerencji lub wspomagania decydują producenci samochodów, nadając określonym markom i modelom indywidualny charakter. Edytowane 10 Sierpnia 20215 l przez olinek2
Opublikowano 10 Sierpnia 20215 l Autor Nie mam pojęcia. Wszyscy znani mi, którzy dołożyli AH mieli Premium. Najprostsza metoda aby to sprawdzić to po prostu przed zamontowaniem zakodować AH i sprawdzić, czy sterownik przyjmie kodowanie. Jeżeli nie to sterownik tego nie obsługuje. Edytowane 10 Sierpnia 20215 l przez Muskel1
Opublikowano 1 Października 20214 l W dniu 27.07.2021 o 10:15, Muskel1 napisał: Zabraniam wykorzystywania moich zdjęć lub opisów w celach komercyjnych lub publikacyjnych oraz dystrybucyjnych na innych stronach czy portalach internetowych. Witam, niniejszy temat zawiera informację w jaki sposób można dołożyć i aktywować funkcję Auto Hold / Hill Hold. Potrzebne części i narzędzia: 4M1 927 143 B lub 8W1 927 143 A - Przycisk Auto Hold / Hill Hold 8W0 971 636 B - kostka przycisku Auto Hold / Hill Hold 000979009 A - przewody naprawcze 5 sztuk, 20 cm każdy z zarobionymy pinami po obu stronach do kostki przycisku Auto Hold Dwa przewody na wiązkę o długości ok. 2m każdy. Narzędzie Torx 20 Narzędzie Torx 30 Plastikowe kliny do demontażu tapicerki Lutownica VCDS Poszczególne kroki demontażu przedstawione są na poniższych zdjęciach. Podłączenie wiązki: Dwoma przewodami wpinamy się lub wlutowujemy w dwa przewody przy kostce przycisku hamulca ręcznego. Drugie końce przewodów wpinamy w kostkę przycisku Auto Hołd, i tak wlutowujemy się w przewód masowy brązowy (pin nr 6 kostki hamulca ręcznego), drugi koniec wpinamy w pin nr 2 kostki Auto Hold. Wlutowunemy się w przewód zasilania (szaro-niebieski pin nr 5 kostki hamulca ręcznego), drugi koniec wpinamy na pin nr 4 przycisku Auto Hold. Jeden z dwóch długich przewodów wpinamy w pin nr 1 kostki Auto Hold, drugi koniec w pin nr 31 kostki 73b w BCM1(środkowa duża kostka w BCM1). Drugi długi przewód wiązki wpinamy w pin nr 3 kostki Auto Hold, drugi koniec w pin nr 17 kostki 73a w BCM1 ( prawa skrajną w BCM1). Kodowanie: BCM 09 Byte 15 zmieniamy Bit 6 z 0 na 1 czyli x1xxxxxx - lub jeżeli mamy opisane poszczególne Bits, zaznaczamy Bit 6 ( auto hold_switch,installed) Potwierdzamy, zamykamy . Sterownik ABS 03 Wpisujemy kod dostępu 40168 Byte 18 zmieniamy Bit 6 z 0 na 1 czyli x1xxxxxx Byte 30 zmieniamy Bit 1 z 0 na 1 czyli xxxxxx1x Potwierdzamy, zamykamy. Kasujemy wszystkie błędy, sprawdzamy czy powracają, jeżeli nie to kończymy sesję i zamykamy program. Montaż odbywa się w odwrotnej kolejności. Ads by optAd360 ad Hej, możesz zerknąć u siebie w post ? Nie pojawiają się teraz żadne obrazki :-( czyli nie ma instrukcji krok po kroku … da się coś z tym zrobić ?
Opublikowano 1 Października 20214 l Autor Najwidoczniej serwer hostingowy jest down. Wrzucę później na serwer z forum. Jak dodawałem ten temat musiałem skorzystać z innych serwerów, bo była jakaś usterka na serwerze forum i nie dało się zdjęć załadować.
Opublikowano 1 Października 20214 l 36 minut temu, Muskel1 napisał: Najwidoczniej serwer hostingowy jest down. Wrzucę później na serwer z forum. Jak dodawałem ten temat musiałem skorzystać z innych serwerów, bo była jakaś usterka na serwerze forum i nie dało się zdjęć załadować. Będe bardzo wdzięczny, bo zabrałem się za robotę a tu zonk :-(
Opublikowano 1 Października 20214 l Autor 14 minut temu, Greg_Gregovic napisał: Będe bardzo wdzięczny, bo zabrałem się za robotę a tu zonk :-( Gotowe Powodzenia!
Opublikowano 1 Października 20214 l 6 minut temu, Muskel1 napisał: Gotowe Powodzenia! Podziękował !!!!!
Opublikowano 1 Października 20214 l W dniu 28.07.2021 o 23:26, Muskel1 napisał: W każdym razie ESP9 Premium taką mam u siebie. Możesz zanim kupisz i zamontujesz, na próbę zakodować czy sterownik przyjmie kodowanie (zapisując uprzednio kodowanie przed zmianą). Jeżeli przyjmie to obsługuje. No niestety jest mały problem, nie mogę zakodować drugiej części :-( BCM koduje ale ABS 03 nie chce ... zdjęcia poniżej ... Albo nie wiem jak to zmienić ... ?
Opublikowano 1 Października 20214 l Autor W Byte 15 zmieniasz bit 6, w sterowniku 09 BCM a nie tak jak Ty na zdjęciu, które wrzuciłeś w sterowniku ABS 03. Na zdjęciu z widocznym z byte 15 jesteś w sterowniku ABS 8W0 907 379 E
Opublikowano 1 Października 20214 l 7 minut temu, Muskel1 napisał: W Byte 15 zmieniasz bit 6, w sterowniku 09 BCM a nie tak jak Ty na zdjęciu, które wrzuciłeś w sterowniku ABS 03. Na zdjęciu z widocznym z byte 15 jesteś w sterowniku ABS 8W0 907 379 E Tak, wiem. to obrazowo tylko. A możesz podać mi wartości binarne ... jak to powinno wyglądać po zmianie w byte 18 i byte 30 ? ew zdjęcia ... ? Bo może coś mieszam, rozumiem że u Ciebie "XXX..." to wartości które pozostają bez zmian a tylko "1" sie zmienia np XXX1XXX czyli było 0100010 a ma być 0101010 ? Dobrze rozumuje ?
Opublikowano 1 Października 20214 l Autor Skopiuj to kodowanie ktore teraz masz w sterowniku ABS i tu wklej (ten ciag cyfr i liter)
Opublikowano 1 Października 20214 l Autor 4 minuty temu, Greg_Gregovic napisał: rozumiem że u Ciebie "XXX..." to wartości które pozostają bez zmian a tylko "1" sie zmienia np XXX1XXX czyli było 0100010 a ma być 0101010 ? Dobrze rozumuje ? Dokładnie, miejsca z x-ami pozostają niezmienione. Jedynkę wstawiasz w miejscu zera i tylko to się zmienia.
Opublikowano 1 Października 20214 l 32 minuty temu, Muskel1 napisał: Dokładnie, miejsca z x-ami pozostają niezmienione. Jedynkę wstawiasz w miejscu zera i tylko to się zmienia. Dobra, jakoś poszło i działa ;-) dzięki ;-)
Opublikowano 1 Października 20214 l Autor 1 minutę temu, Greg_Gregovic napisał: Dobra, jakoś poszło i działa ;-) dzięki ;-)
Opublikowano 22 Października 20214 l Hej @Muskel1 dzięki za manual, posiłkowałem się nim dziś przy montażu auto hold Przy okazji zauważyłem pewien błąd w opisie który mnie trochę zmylił przy montażu: W dniu 27.07.2021 o 09:15, Muskel1 napisał: pin nr 1 kostki Auto Hold, drugi koniec w pin nr 31 kostki 73b w BCM1(środkowa duża kostka w BCM1). Drugi długi przewód wiązki wpinamy w pin nr 3 kostki Auto Hold, drugi koniec w pin nr 17 kostki 73a w BCM1 ( prawa skrajną w BCM1) pin nr1 z auto hold biegnie do 31 na prawej skrajnej kostce, a pin nr3 do 17 na środkowej. Na zdjęciach masz już dobrze podpisane