Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik różnicy ciśnień NOWY , błąd P245300

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Jak w temacie mam taki błąd po wymianie czujnika . Włożyłem OE i ktoś mi robił adaptacje . To jedna sprawa . Inna nurtująca historia w samochodzie jest wypalanie dpf co ok 100km . Mimo ze był czyszczony i vcds pokazuje małe zapełnienie. Co.moze być nie tak ? Dpf potrafił się wypalać przez 20km pozniej przerwał procedurę i po kilku km znowu.  Czujnik wymieniłem w ciemno Bo wiem że jest odpowiedzialny za uruchamianie procedury wypalania dpf i jest w miarę tani.Łapy mi opadają . Wiązka z wtyczki wszystko ok podciśnienie tez . Z reszta wymiana jest prosta jak drut nie wiem co mogłoby tam pójść nie tak . Chyba że gówniany czujnik się trafił

Edytowane przez marcelinho

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

podepne się do tematu, bo mam w VW 2.0TDI i też często świecił check bład że DPF zapchany, w logach czujnika różnicy ciśnień pokazywało na wyjściu z DPFa 0mbar, zakupiłem nowy w ASO, podmieniłem, zrobiłem kalibrację, wypaliłem DPF i teraz pokazuje cały czas na wyjściu -3mbar, czy to dobrze ?

Opublikowano

Jak masz zapchany dpf wymiana czjnika nie pomoże. 

Opublikowano

Wiem, że nie pomoże, ale raczej DPF nie był zapchany bo auto nie kopciło i miało moc i przyspieszało aż miło jak na 190KM a błąd wywalało bardzo rzadko, gdy podpiąłem kompa żeby sprawdzić logi i napełnienie DPFa to niestety w wersji US jest ciężko dojść która jaka grupa co pokazuje i ogolnie jest mało informacji, takich jak stopień napełnienia  filtra, w jednej z grup pomiarowej 100 jest tylko odczyt z czujnika różnicy ciśnień i postawiłem na niego bo cały czas pokazywał 0 na wyjściu, a teraz nowy po adaptacji pokazuje w czasie jazdy -3mbar.

Opublikowano

Kto Ci powiedzał, że zapchany DPF będzie kopcił?

Opublikowano

pisze tylko jak zachowuje się auto z tym błędem gdy czujnik pokazywał 0mbar, czyli powinien być zapchany, z tego co się jeszcze dowiedziałem to w 2019 miał wymieniony nowy DPF w  ramach akcji jaka miała miejsce w US, i od tego czasu auto przejechało 25tys km z tego u mnie 15tys i większości po trasie.

czy znasz się trochę w temacie wiesz jakie powinny być wartości z tym czujnikiem, a czujników jest kilka typów, mój ma numer 076 906 051B

co najlepsze to okazuje się że u mnie są 2 takie czujniki, pierwszy standardowo po lewej stronie od wlewu oleju, a drugi za tym wlewem nad turbiną i filtrem DPF w takiem termicznej osłonie i ma ten sam numer co 1

Edytowane przez QuikSilver
dodanie treści

Opublikowano

Przy sprawnym niezapchanym dpfie, na wolnych obrotach powinieneś mieć ok 5-8 hPa, w zależności od aktualnego stanu zapełnienia. W każdym razie wartość ta nie powinna przekraczać 11-13 hPa. Przy  2500 obr/min nie powinno być więcej niż 50 hPa. Wartości wyższe niż podałem mogą wskazywać na nadmierne zapełnienie dpf. 

Opublikowano

@Muskel1 A czy wartość w przedziale 130-160 hPa na 6 biegu przy 2600 obr/min jest ok ? 

Opublikowano

Sprawdzasz na luzie podnosząc obroty do 2500

Opublikowano

@Muskel1

Takie wartości mam przy 2500 obrotów na luzie. Dodam, że bardzo szybko rośnie mi sadza zmierzona, później przegania obliczoną i jak osiągnie 23.50g to się wypala, podczas gdy obliczona ma dopiero 16g. 

1632938848989.jpg

Opublikowano

27 hPa przy 2500 obr/min jest ok.

Opublikowano

Czyli myślisz, że filtr nie jest zapchany i nie ma sensu go czyścić ? 

Opublikowano

Ktoś musiał go wyczyścić przed Tobą bo masz tylko 0,04 l popiołu olejowego. Ktoś w każdym razie zresetował tę wartość.