Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana sprzegiełka alternatora 1.8t

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.8 t BFB - jak na szybko wymienić sprzegiełko jednokierunkowe alternatora idzie to jakoś odkręcić bez demontażu alternatora?? 

Jakie klucze potrzebne ? 

Opublikowano (edytowane)

Potrzebny jest taki klucz :

ALLEGRO.PL

Jak masz dostęp by dojść do sprzęgiełka kluczem pneumatycznym z powyższym kluczem to sprawa szybka i prosta.

Jak nie to raczej bez wyciągnięcia altka na stół się nie obejdzie .

P.S.

Ten klucz z linku odkręci sprzęgiełko tylko pneumatem, chyba że masz troksa który przez jego otwór przypasi do gniazda w wałku altka to odkręcisz to wtedy bez problemu raczej zwykłymi kluczami ...:whistling:

Edytowane przez piotrsob1
Opublikowano

Nie mam takiego. Ale zakupić mogę. Czyli ten klucz i trox wystawy by odkręcić rolkę...??

Opublikowano

Do troksa jak i do tego zalinkowanego przydały by się jakieś pokrętki , palcami ich nie napędzisz ....:decayed:

Opublikowano

Z braku czasu jeszcze się do tego nie zabrałem. We wrześniu będę to rzeźbił może uda mi się bez wyjmowania alternatora. 

Opublikowano

Jednak bez wyjęcia altka klucze z mojego zestawy nie podeszły. A i szczotki trzeba nowe założyć ośka z tyłu do przetoczenie bo juz wytarta. Także więcej roboty niż myślałem. Szczotki będę lutować bo za zamiennik regulator w Intercars 140 zł  z ceną ich trochę pogięło. Sprzegiełko Ina 105zl to jeszcze do przełknięcia