Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z zapisaniem ciśnienia w kołach w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Nie wiem czy dobrze trafiłem z pytaniem w tym dziale ale spróbuje opisać mój problem.

Kilka dni temu pokazała mi się kontrolka odnośnie ciśnienia w oponach. Dopompowałem koła i chciałem usunąć ten komunikat z deski rozdzielczej ( dodam że już to robiłem i wszystko funkcjonowało ).

Niestety tym razem nie umiem tego zrobić. Wchodzę w menu pojazdu, następnie w serwis i kontrola, potem kontrola ciśnienia opon a tu wyświetla mi sie komunikat " Wybrany system jest teraz niedostępny"

Czy ktoś może mi pomóc usunąć ten problem?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Auto musi stać (nie może być w ruchu) aby system był dostępny, silnik musi pracować. 

Opublikowano
  • Autor

Już tak próbowałem i niestety nic z tego.

Opublikowano

Są jakieś błędy w sterownikach lub na FISie?

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie mam jak teraz sprawdzić błędów ( jestem na urlopie ). Jedynie co mogę teraz zrobić to wstawić fotki z komunikatami jakie się pokazują.

IMG_20210825_181103.jpg

IMG_20210823_161730.jpg

Opublikowano
  • Autor
W dniu 25.08.2021 o 18:26, dmaniek napisał:

Niestety nie mam jak teraz sprawdzić błędów ( jestem na urlopie ). Jedynie co mogę teraz zrobić to wstawić fotki z komunikatami jakie się pokazują.

IMG_20210825_181103.jpg

IMG_20210823_161730.jpg

Opublikowano
  • Autor

Wyszły cztery błędy, wszystkie związane z niskim ciśnieniem w kołach. Niestety nie da się ich skasować. Podobno jakiś błąd w komunikacji sterowników. Facet mówi że trzeba jechać do serwisu Audi i wgrać nową mapę.

• 1 rok później...
Opublikowano

czy uporałeś się z problemem ? mam to samo u siebie

Opublikowano
24 minuty temu, sp1nacz napisał(a):

czy uporałeś się z problemem ? mam to samo u siebie

Błędów niskiego ciśnienia nie skasujesz. Musisz najpierw zapisać prawidłowe ciśnienie z poziomu MMI.

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam podobny problem z ciśnieniem w oponach. Przy próbie zapisania ciśnienia w oponach pojawia się komunikat: „Aktualnego ciśnienia w oponach nie można bylo zapamiętać.”

Auto stoi, silnik uruchomiony.

Nie można też skasować błędów.

Co może być przyczyną? Czy któremuś z Panów udało się rozwiązać ten problem?

IMG_3642.thumb.jpeg.76bacbc2e08a1caac7c76d4f4ec3ac51.jpeg

IMG_3641.jpeg

• 1 rok później...
Opublikowano

Dołączę się do tematu w wczoraj idetyczny komunikat mi wyskoczył i też nie mogę zapisać aktualnego ciśnienia uporal się ktoś już z takim problemem 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam formułowiczów temat trochę z innej beczki.Posiadam interfejs vcp mam dostep do ich serwera pomocy technicznej i możliwość pobrania plików parametryzacji ostatnio chciałem zrobić parametryzacje sterownika 4M0907273B vcp posiadają taki plik 4M0907273B flash,próbowałam tym plikiem zrobić parametryzacje ale niestety nie mogę ponieważ jak wrzucam plik do aplikacji vcp wyskakuje komunikat niepoprawny format pliku pisałem do pomocy technicznej vcp to dostałem odpowiedź ze musze zrobić update interfejsu i powinno pomóc zrobiłem tak jak odpisali nadal jest to samo

Opublikowano
1 minutę temu, Daniel0605 napisał(a):

Witam formułowiczów temat trochę z innej beczki.Posiadam interfejs vcp mam dostep do ich serwera pomocy technicznej i możliwość pobrania plików parametryzacji ostatnio chciałem zrobić parametryzacje sterownika 4M0907273B vcp posiadają taki plik 4M0907273B flash,próbowałam tym plikiem zrobić parametryzacje ale niestety nie mogę ponieważ jak wrzucam plik do aplikacji vcp wyskakuje komunikat niepoprawny format pliku pisałem do pomocy technicznej vcp to dostałem odpowiedź ze musze zrobić update interfejsu i powinno pomóc zrobiłem tak jak odpisali nadal jest to samo.Czy ktoś z was posiada vcp i mógłby sprawdzić czy ten plik można załadować do aplikacji to wtedy będę wiedział czy ten plik w ogóle jest poporawny

Opublikowano

Opisz jak próbujesz to wykonać.

Opublikowano

Otwieram app vcp klikam procedury can >Pozostałe>ladowanie danych>wybieram sterownik 65 > dodaj plik z folderu vcp wrzucam go i mam komunikat niepoprawny format pliku

Opublikowano

Mam wrażenie kolego, że nie czytasz co Ci piszą. Pisałem Ci już kiedyś, że plik 4M0907273B jest plikiem flash, a nie zestawem danych. Zestawy danych są plikami .zdc, które ładujemy za pomocą procedur CAN i aplikacji.

Pliki flash .sgo czy .flash ładujemy za pomocą flashera...

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Tak zgadzam sie kolego ale robiłem też flesh i jest to samo mało tego pisałem do vcp to odpowiedzieli ze ten plik jest zestawem danych i trzeba go ładować takim sposobem jak wyżej opisałem

Opublikowano

Dla tego tez chciałbym sie dowiedzieć czy ten plik ładuje sie normalnie na innych interfejsach tak samo czy bez problemu

Opublikowano

Tak dla jasności jak musisz postąpić.
Łączysz się z autem.

Na głównym oknie klikasz na "więcej":

mehr.png

Wybierasz sterownik 65 (ja go nie mam więc dla przykładu wybrany jest sterownik tylnych drzwi BB).

65.png

Następnie wybierasz odpowiednią platformę, czyli 8W:

Screenshot (683).png

Gdy już VCP połączy się ze sterownikiem 65, klikasz w "Flasher"

Screenshot (684).png

Następnie klikasz na "otwórz plik"

Screenshot (685).png

i wybierasz ściągnięty plik z folderu gdzie go zapisałeś. Jak widzisz do wyboru są pliki z rozszerzeniem .flash

Screenshot (686).png

Następnie VCP analizuje plik

Screenshot (688).png

Po zakończonej analizie klikasz na "Flash sgo"

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Ok dzięki za instrukcje sprawdze to i dam znać