Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Sprawdzenie rozrządu w VAG-COM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuję sprawdzić ustawienie rozrządu pod VAG-COM w samochodzie passat b5 fl 1,9 tdi PD avg. Wiem, że można sprawdzić synchronizację wtryskiwanego paliwa pod grupą 004, ale czy można inaczej sprawdzić rozrząd czy jest dobrze ustawiony, wiem że z rozrządem niema żartów i chciałbym wiedzieć czy jest dobrze ustawiony. Po wymianie rozrządu zaczął więcej palić paliwa.

Opublikowano

NA stronie głównej na górze masz województwa, wybierz swoje i tam się zapytaj. Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

NA stronie głównej na górze masz województwa, wybierz swoje i tam się zapytaj. Pozdrawiam :hi:

A w jego województwie wiedzą lepiej czy jak bo nie rozumiem :shocked:

A co do pytania chętnie poznam konkretną odpowiedź.

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

z tego co wiem to w PD sprawdzic mozna kat synchronizacji walka rozrzadu natomiast w silnikach z pompa - kat wtrysku, rozrzadu vagiem raczej nie sprawdzisz, jak sie myle to prosze mnie poprawic :gwizdanie:

pozdrawiam

Opublikowano

A w jego województwie wiedzą lepiej czy jak bo nie rozumiem :shocked:

A co do pytania chętnie poznam konkretną odpowiedź.

Pozdrawiam :hi:

No ja zrozumiałem, że kolega nie posiada VAGA i chciałby sprawdzić a ciężko prosić o to na przykład kogoś z 2 końca Polski ;) Pozdrawiam :hi:
Opublikowano
  • Autor

Witam

kabelek i VAG-COM posiadam, ale wiedzy jak sprawdzić rozrząd :thumbdown:. Natomiast synchronizację lub kąt wtrysku wiem jak sprawdzić.

Opublikowano

Natomiast synchronizację lub kąt wtrysku wiem jak sprawdzić.

to w czym problem ?

Opublikowano

przy źle ustawionym rozrządzie nie uzyskasz poprawnych wartości kąta synchronizacji w PD ani kąta wyprzedzenia wtrysku w VP,

jeśli chcesz sprawdzić sobie prawidłowe wartości dla każdego istotnego bloku diagnozowanego Vagiem to tu masz bloki wartości mierzonych dla PD :

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=224&start=0

i dla VP :

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=347&highlight=bloki+warto%B6ci+mierzonych

Opublikowano
  • Autor

witam

wielkie dzięki :good:

Opublikowano

przy źle ustawionym rozrządzie nie uzyskasz poprawnych wartości kąta synchronizacji w PD ani kąta wyprzedzenia wtrysku w VP,

jeśli chcesz sprawdzić sobie prawidłowe wartości dla każdego istotnego bloku diagnozowanego Vagiem to tu masz bloki wartości mierzonych dla PD :

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=224&start=0

i dla VP :

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=347&highlight=bloki+warto%B6ci+mierzonych

A co to jest jeśli kąt wtrysku mam ustawiony prawidłowo a kąt żądany jest na poziomie 4*BTDC i dopiero jak silnik uzyska 94,5 stopnia wynosi tyle ile ustawiłem czyli 1*ATDC. Czy podczas wymiany pompy, złe ustawienie pompy względem reszty może przynieść taki właśnie skutek?[br]Dopisany: 17 Kwiecień 2009, 14:08_________________________________________________"...ale wiem na pewno, o czym wspominałem już z 1000 razy, że żądanie kąta wtrysku zależy od temperatury i jezeli do auta leci zimne powietrze, to być może jakiś czujnik nie widzi temperatury i właśnie dlatego w 004 pojawia się 5* BTDC ?..." To cytat z wypowiedzi znanego tutaj na forum fachowca. Tylko na litość boską o jaki czujnik tu może chodzić i gdzie on(one) się znajdują, nikt mi nie chce pomóc a mi już ręce opadają :/