Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana rozrządu w Audi A4 B8 2.0 TDI DEUA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć i uświadomić po co w b9 lift deta 2020 ściągać ryjek do wymiany rozrządu? Naprawde ściąganie zderzaka, lamp, pasa przedniego z chłodnicami jest szybsze?  Patrząc z góry jest wystarczająco miejsca, co przeszkadza? Przecież jest te 5-6cm luzu. Wymieniałem rozrząd w 2014 caddy 1.6cr, 2020 golf 7 2.0cr, demontaże nadkoli poduch silnika, i innych w tym zbiorniczka i tak dalej, tutaj wydaje mi się, że tylko osłony trzeba zdjąć ewentualnie napinacz PK. Przecież w silnikach ułożonych poprzecznie z tego co pamiętam to demontaż osłon i pompy to grzechotka mała 1/4" ledwo się mieści. Jeśli da rade w b9 lift wyjąć wentylator to miejsca się robi aż za dużo.

Opublikowano

Jak choć raz zrobisz to zrozumiesz 

I nie porównuj zrobienia poprzeczniaka do wzdłużnego bo to bez sensu 

Opublikowano

A mógłbyś zdradzić tajemnice?

Opublikowano

Czesc mam pytanie odnosnie rozrzadu w a4 b9 q 2.0 deta . Mam wydruk z aso ze rozrzad byl wymieniony przy 201 tys  km bez paska oleju(2021-09) ,rolki ,pompa . Teraz mam 312 i pytanie ile bezpiecznie mozna jezdzic czy juz jak 5 rok idzie to wymieniac ? Moglby ktos cos podpowiedziec

Opublikowano

to zalezy od stanu i napiecia paska

wymien od razu pasek w misce i z głowy

Opublikowano
2 minuty temu, Dev napisał(a):

to zalezy od stanu i napiecia paska

wymien od razu pasek w misce i z głowy

Ale moge jeszcze do wiosny pojezdzic ? Czy zmieniac na juz ? Z tych danych , bo drugi rozrzad jak w aso to tez te 120 tys km mozna ?

Opublikowano

te pytania zadaj sobie, nie nam

Opublikowano
2 minuty temu, Dev napisał(a):

te pytania zadaj sobie, nie nam

Chodzi mi czy interwal 120 k km jest opcjonalny dla rozrzadu z aso , przy tej drugiej wymianie . 

Opublikowano

jest ale jak Ci napisałem wczesniej wszystko zalezy od stanu i napiecia paska oraz od tego czy juz pompa wody nie cieknie

a tego nie sprawdzisz bo musisz zdjac pokrywe a to nie jest łatwe

Opublikowano

Dev a gdzie jest Twoj warsztat? Ile cenisz za wymianę rozrządu z paskiem oleju?

Opublikowano

Za daleko masz do mnie

Opublikowano

Jaki zestaw rozrządu jest dobry?  Głównie chodzi mi o pompe wody, jakiej firmy?  Są oryginały komplet z pompą za ~1.3k i continental/ina/gates za ~900.  Napinacz litens? Pompa hepu? Może kupować osobno? I jeszcze pytanie odnośnie radarów, czy jak odłączy się akumulator to sterownik będzie chciał kalibracje radarów po zdjęciu frontu? Niechciałbym tego robić, jak to obejść?

Opublikowano

Kup zestaw Dayco

Opublikowano

Dev mam prosbe bys mogl sprawdzic jaki zestaw rozrzadu z pompa , pasek oleju i uszczelniacz walu korbowego ? WAUZZZF4XGA031060 . A wlasnie z tymi radarami tez mam czy to sie rozkalibruje po zdjeciu zderzaka ?

Opublikowano

Ja będę jednak ściągał zderzak. Nie ma dużo roboty a ułatwi, sądze że jak wszystko rrafi na swoje miejsce to nic się nie wydarzy z radarami. Czy do DETA 2020 mówimy o komplecie dayco KTBWP8841? Cena dobra.

Edit: zestaw Dayco bardzo dobra jakość, napinacz, pasek, rolki gates, pompa ina, pełny zestaw ze szpilkami i  instrukcjami. 

Edit 1: wymieniłem, działa, radary działają, faktycznie zderzak i pas przedni szybko się demontuje, nie ma co świrować bez ściągania, a całość praktycznie trzema rozmiarami torxa idzie. Wkręciłem w podłużnice szpilke 10mm tak, że pas tylko odsunałem i wisiał.  Fabrycznie był dayco, napinacz był napięty idealnie ale na górze już blokady wsadzić nie mogłem, koło było na + ultra delikatnie. Po wymianie zniknęło charakterystyczne klepanie jak się dodawało gazu zanim kąt się ustawi. Koła pasowe oczywiście  luzowałem, blokady po obrotach wałem pasują, a kąt ustawił się po napięciu na 0.7stopnia w IDE00182 ale ta wartość  w vcds stoi zamrożona. Warto coś z tym jeszcze robić tzn cofać bliżej zera? Zrobiłem już 1000km od wymiany i wygląda, że jest dobrze.

Edytowane przez grover