Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd zaworu obejściowego turbosprężarki w Audi A4 B7 2.0TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy w środę sprawdzałem auto vcds. W silniku mam taki błąd P0033. Błąd da się skasować tylko na zapłonie. Po uruchomieniu auta od razu się pojawia i nie da się go skasować. Na zapłonie po skasowaniu błędu można zrobić test el. wy.k 03 i test pokazuje ON i OFF na zielono i zdany . Na uruchomionym silniku nie da się go wykonać. Co do samego auta nie zaobserwowałem żadnej zmiany , dobrze jeździ i przyspiesza. Kostka elektryczna sprawdzona przeczyszczona . Kable tez wydają się ok. Jakieś sugestie poza wymianą zaworu na nowy ? Jakie powinny być objawy jak zawór nie działa ?

Znaleziono 1 błąd:

000051 - Zawór obejściowy turbosprężarki
               P0033 - 004 - usterka elektryczna
             Ramka zamrożona:
                    Stan błędu: 01100100
                    Priorytet błędu: 0
                    Częstość błędu: 1
                    Wew.licznik błędów: 255
                    Przebieg: 222325 km
                    Wskaźnik czasu: 0
                    Data: 2021.10.17
                    Czas: 11:41:09

Ramka zamrożona:
                    Obroty silnika: 814 /min
                    Obciążenie: 20.8 %
                    Prędkość: 0.0 km/h
                    Temperatura: 87.0*C
                    Temperatura: 44.0*C
                    Ciśnienie rzecz.: 990.0 mbar
                    Napięcie: 13.716 V

Log-Błąd DV.txt

Edytowane przez Gregorski3

Opublikowano
  • Autor

Czy na podstawie przepływu można określić ile jest mniej więcej koni . Auto było strojone na 230KM czy po przepływie było by tyle ?

Może chociaż ktoś obeznany zerknie na logi czy jest ok po regeneracji turbo i klapki WG.

Opublikowano

Dmucha może i ok ale ten program taki dziwny trochę. Błąd pewnie dotyczy zaworu dv, czy jak to się nazywa w tym silniku i jest chyba steroway elektronicznie, nie wiem nie siedzę w uposledzonych tfsi. Błąd opisany i naprawdę tak ciężko znaleźć w dobie internetu o co może chodzic?

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za rzeczowa odpowiedz . Wszystkie opisane problemy z zaworem DV dotyczą dziurawej membrany. U mnie ona jest ok. Zawór na zapłonie reaguje przechodzi test . Zaraz po odpaleniu wywala błąd . Ale może upośledzone TFSI tak mają .

Opublikowano

Jak kwestia elektroniczna to co pomoże, że mechanicznie jest sprawny. Podmienić od kogoś albo kupić nowy i sprawdzić, innej możliwości nie ma :D 

Opublikowano
  • Autor

Właśnie zamówiłem nowy .

Zawór wymieniony na nowy błąd dalej jest. Ma ktoś może jakiś schemat gdzie idą kable żeby je sprawdzić  czy gdzieś nie są uszkodzone . I dla czego na samym zapłonie błąd da się skasować a na odpalonym aucie już nie ? Co może się stać gdy ten zawór nie działa elektrycznie . Bo szczelny jest auto hula . W jakich przypadkach powinien się otwierać . Przeładowania żadnego nie mam .

Może mi ktoś powiedzieć w jakiej sytuacji ten zawór się otwiera ? Ogólnie jest on na sprężynie i pod pewnym naciskiem się rusza . A po podaniu 12V też się otwiera.

Pomimo,że wiązkę już mechanik oglądał postanowiłem sam ją jeszcze sprawdzić. Powiem szczerze całkiem przypadkiem ale trafiłem na przerwany kabel. W miejscu gdzie wiązka rozgałęzia się i jest przypięta trytytką do silnika był uszkodzony przewód . Na szczęście już wszystko działa.