JeJu Opublikowano 23 Listopada 2021 Opublikowano 23 Listopada 2021 (edytowane) WITAM , To już moje trzecie Audi Było: A4 B6 1.9tdi AWX Obecnie posiadam: A4 B6 1.8T BEX quattro oraz swiezo zakupione A4 B8 2.0TDI CAGB Trafilem w niezlej kasie calkiem dobra sztuke B8 i wydaje sie ze z nienajgorszym wyposazeniem. Szukalem avanta ze wzgledu na powiekszajaca sie rodzine 2+1 Szalu nie ma pod wzgledem szerokosci i dlugosci bagaznika w porownaniu do modelu B6(w sedanie) ale za to na wysokosc mozna zaladowac cos wiecej niz tylko wozek Przede wszystkim auto ma byc komfortowe czego w B6 na zawiasie 1BV sie nie uswiadczy. MARKA: AUDI MODEL: A4 B8 (8K) NADWOZIE: KOMBI AVANT ROK PRODUKCJI: 2008 (BELGIA) SILNIK: 2.0 TDI CAGB 136KM SKRZYNIA BIEGÓW: 6 biegowa manualna UKLAD NAPEDOWY: Przód ZAWIESZENIE: 1BA WYPOSAZENIE: kierownica multifunkcyjna, tempomat, 4 elektryczne szyby, kolorowy FIS, kolorowe MMI 2G High + AMI, dwustrefowy klimatronik, fotochromatyczne lusterko wewnetrzne, czarne wnetrze, skórzane kubelkowe fotele, pogrzewane fotele przód, elektryczne ledzwie, bixenon + led, czujniki parkowania przód + tyl, hak, nawigacja, servotronic FOTKI zaraz po zakupie: Edytowane 21 Grudnia 2021 przez JeJu
JeJu Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Teraz czas na drobe naprawy pozakupowe i mozna dalej robić kilometry Na ten moment lista rzeczy które muszę zrobić: 1) wymiana lewego przegubu zewnetrznego 2) wymiana kompletnego rozrzadu 3) pasek wielorowkowy + rolka + rolka napinacza 4) plukanka, olej, ceratec + filtry oleju, kabinowy, powietrza, paliwa 5) wymiana silownikow tylnej klapy 6) wymiana silniczka klapki wlewu paliwa 7) przetarcie boczka fotela kierowcy + nie dzialajace podgrzewanie fotela kierowcy 8) wymiana uszczelki miedzy tlumikiem drgan, a muszla turbosprezarki 9) profilaktycznie wymienic zabierak pompy oleju (slynny imbus) i wyczyscic miske 10) polerka lamp przód i jakies zabezpieczenie ich przed UV 11) doposazenie w isofixy tylnej kanapy 12) przyciemnienie szyb?, tylne trójkaty sa przyciemnione, a reszta nie. Najchetniej bym sie jej pozbyl folii ale obawiam sie ze uwale sciezki podgrzewania jak bede ja odrywac 13) wymienić termostat bo auto sie nie dogrzewa do 90*, max 70* 14) wymienić regulator paliwa na listwie CR - VCDS pokazuje błędy za wysokiego i za niskiego cisnienia paliwa, warotśc zadana 250bar, odczytana od 190-280bar. Podejrzewam że regulator nawalił nr: 057 130 764H Bosch 15) kolejny błąd na VCDSie to P2563 czujnik położenia nastawnika ćiśnienia doładowania. Nie mam pojęcia o co tu chodzi, w puszce filtra powietrza jest jakaś klapka która u mnie nie działa bo wyskoczyła z jednego zawiasu i sie nie trzyma. Czy to ma jakiś zwiazek z tym błedem? Udało mi się popracować troszkę przy aucie, a więc przy przebiegu 353800km zrobiłem: 1) wymiana przegubu zewnętrznego LP - LOBRO 304954 - 8K0407305D Spoiler niestety fotki nowego założonego nie zrobiłem tylko z pudełka 2) wymiana uszczelki między tłumikiem drgań, a muszla turbosprezarki - musiałem cały zestaw uszczelek do turbo kupić żeby dostać tą jedną... nr Fa1 JME0047 Spoiler 3) wymiana zabieraka pompy oleju (imbusa) 77mm, nr: OE 03G115281F + czyszczenie miski oleju Spoiler 4) demontaż i czyszczenie przepustnicy Spoiler 5) wymiana rozrządu z pompą wody INA 530 0503 30 (zestaw z paskiem o szerokości 30mm) + rolka INA 532 0468 10, napinacz INA 534 0164 10 i pasek wielorowkowy Continental 6PK1580 Spoiler 6) ustawienie kąta synchronizacji rozrządu VCDS Spoiler 7) wymiana filtra paliwa FILTRON PP991 Spoiler 8) silnik zalałem płukanką Liqui Moly Engine Flush 2640 (przed demontażem miski), olej Liqui Moly Top Tec 4200 , ceratec Liqui Moly CERATEC 7181 oraz filtry: kabinowy, powietrza, oleju 650/1 Spoiler 9) wymiana silniczka klapki wlewu paliwa nr: 8K0862153F Spoiler 10) przy okazji prac przy aucie wyczyściłem i zrobiłem konserwacje nadkoli LP oraz PP Spoiler 11) doposażenie tylnej kanapy w system isofix Spoiler Edytowane 21 Grudnia 2021 przez JeJu
Rekomendowane odpowiedzi