Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klapa bagażnika - Sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie wyżej, da się coś pokombinować z tą klapą gdy za pomocą kluczyka otwiera się ją żeby sama ładnie odbijała do samej góry? Z reguły mi tylko odskoczy od zamka ale się nie podniesie więcej, może ze 2/3 razy się udało że sama się uniosła więcej niż norma parę cm niż zwykle wyżej więc chce, a nie może :) Jak to było w org tak ma być? No chyba że u mnie się już tam coś psuje, a jeśli nie to jest jakiś patent na to żeby podnosiła się do samego końca sama..?

Edytowane przez FabianB

Opublikowano

Były zawiasy klapy zwykłe i takie przy których klapa sama się otwiera do góry poprzez wciśnięcie przycisku na pilocie albo w drzwiach kierowcy (otwierania kluczykiem w takim przypadku nie polecam).

U Ciebie albo padły sprężyny gazowe albo masz zwykłe zawiasy.

Opublikowano
  • Autor

Stawiam na to pierwsze, mógłbyś dać link do takich siłowników nowych?

Opublikowano

Np Stabilus 105433. Niby w opisie że pasują do C6, jednak koledzy je montują w B6/B7.

Opublikowano

Same siłowniki nic nie dadzą. Potrzeba inne zawiasy.

Opublikowano
W dniu 9.12.2021 o 21:10, FabianB napisał:

Najtaniej znalazłem tu.

ALLEGRO.PL

Jak coś to napisz do mnie na priv. ze zdjęciami swoich zawiasów i coś zaradzimy, aby nie ładować się w koszty. Jeśli jesteś zainteresowany.

Pozdrawiam ;)

Opublikowano
W dniu 9.12.2021 o 21:10, FabianB napisał:

Do B7 niby mają iść te i są nawet mocniejsze i tańsze od tych co kolega @Bildertutaj poleca. Pierwszy nr podałem wcześniej bo koledzy tutaj polecali, ja jednak zamówię takie jak z poniższego linka.

ALLEGRO.PL

EDIT:

@FabianB w aparts.pl idzie je kupić za 57zł/szt. z darmową dostawą, także cena dobra. W IC za 71zł bez rabatu i chyba tutaj zamówię do swojej bo mam tam spore zniżki i będzie taniej niż w internecie.

https://aparts.pl/sprezyna-gazowa-pokrywa-bagaznika-stabilus/020878,126,STB020878,a.aspx

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano

@pelonek1 Kupuj. testuj.

Daj znać czy klapę ruszą.

Parametry siłowników można sobie wsadzić w d... tyle mają wspólnego z rzeczywistością.

Fakt są zamienne dla siłowników automatycznej klapy, ale też i dla zwykłych siłowników.

Sprawdź czy hamują klapę przy końcu otwarcia.

Wrzuć filmik. Przyda się dla kolejnych osób.
Pozdrawiam :D

Opublikowano
15 minut temu, Bilder napisał:

@pelonek1 Kupuj. testuj.

Daj znać czy klapę ruszą.

Parametry siłowników można sobie wsadzić w d... tyle mają wspólnego z rzeczywistością.

Fakt są zamienne dla siłowników automatycznej klapy, ale też i dla zwykłych siłowników.

Sprawdź czy hamują klapę przy końcu otwarcia.

Wrzuć filmik. Przyda się dla kolejnych osób.
Pozdrawiam :D

Jeszcze nie zamówiłem bo nie mogłem się do kumpla do IC dodzwonić. Jak napiszesz, że będzie źle to wezmę te co Ty polecasz? Zawiasy mam ORI z automatycznym otwieraniem.

Opublikowano

@pelonek1
Nie powiem, ani tak ani tak.
Stabilius ogólnie trzyma jakość.
Tych akurat siłowników co podlinkowałeś nie testowałem, więc się nie wypowiem.
Ale jak wy testujesz to daj znać ;)
Polecam to co sam sprawdziłem i działa i nie wykluczam tego że te od Ciebie nie zadziałają ;)

Opublikowano
W dniu 13.12.2021 o 12:28, Bilder napisał:

@pelonek1
Nie powiem, ani tak ani tak.
Stabilius ogólnie trzyma jakość.
Tych akurat siłowników co podlinkowałeś nie testowałem, więc się nie wypowiem.
Ale jak wy testujesz to daj znać ;)
Polecam to co sam sprawdziłem i działa i nie wykluczam tego że te od Ciebie nie zadziałają ;)

Zamówiłem te tańsze typowe pod B7. W IC 47 zł/szt. Jak zamontuję to nagram filmik, jeśli oczywiście będzie się czym pochwalić :wink:

Opublikowano

@Bilderi reszta koleżanek/kolegów. Sprężyny 020878 które są typowe pod B7 nie działają. 020878 idą do zwrotu i będę kupował 105433, które są polecane tutaj na forum. Pierwszy filmik na nowych 020878, drugi na padających ale ORI.

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano

@pelonek1 To w takim razie będziesz zadowolony :D
Chyba, że i istanieje taka możliwość, że Twoje sprężyny wyzionęły ducha, ale na drugim filmiku nie wygląda to aż tak źle. Pamiętaj siłowniki montuj bucą w dół. 

Opublikowano
37 minut temu, Bilder napisał:

@pelonek1 To w takim razie będziesz zadowolony :D
Chyba, że i istanieje taka możliwość, że Twoje sprężyny wyzionęły ducha, ale na drugim filmiku nie wygląda to aż tak źle. Pamiętaj siłowniki montuj bucą w dół. 

Bucą tzn. tą grubsza częścią do dołu? Były zamontowane odwrotnie tzn. tłoczyskiem do dołu.

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano

@pelonek1 Bucą tzn. tą grubsza częścią do góry sorry za dużo %% :D
Tak jak na zdjęciu.

20190614_211241.jpg

Opublikowano
5 minut temu, Bilder napisał:

@pelonek1 Bucą tzn. tą grubsza częścią do góry sorry za dużo %% :D
Tak jak na zdjęciu.

20190614_211241.jpg

To tak mam.

Opublikowano

Tylko Stabilus 105433.

Nie wiem jak obecnie z jakością ale zmieniałem jakiś czas temu u siebie i nadal działają tak samo więc można spokojnie dalej polecać.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Pany za rozwinięcie tego tematu czyli co jak dobrze rozumiem wystarczą same siłowniki odpowiednie i nie jest konieczne jednak przerabianie nawiasów żeby klapę podniosły..?

Edytowane przez FabianB

Opublikowano
W dniu 18.12.2021 o 12:57, FabianB napisał:

Dzięki Pany za rozwinięcie tego tematu czyli co jak dobrze rozumiem wystarczą same siłowniki odpowiednie i nie jest konieczne jednak przerabianie nawiasów żeby klapę podniosły..?

Jak masz zwykłe zawiasy to nie podniosą klapy, nie ma takiej opcji.

@Bilder @afroo. Stabilus 105433 muszą być i jak widać poniżej trzymają cały czas jakość. Wydaje mi się, że idą na pierwszy montaż bo są identyczne, łącznie z niektórymi napisami i czcionką. Na pierwszym filmiku po wymianie tylko jednej na nową, na drugim komplet nowy. Teraz trzeba się postarać, by zamknąć klapę uchwytem od wewnątrz klapy.

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano

@pelonek1 I gitara :D - Tak dla mnie stabilus produkuje ori w aso których cena powala :D Swego czasu tego stabiliusa nie dało się kupić taniej jak 120zł za szt. bo nigdzie nie były dostępne.

@FabianB Jeśli chcesz takiego moda, zapraszam na priv.
Musisz zmienić siłowniki i zawiasy

;)