Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Nie pali jeden cylinder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Forumowiczów!

Temat już poruszałem, ale dość dawno i zgubił się w powodzi innych.

Krótki opis:

- silnik pracuje nierówno (na 100% nie pali 4-ty cylinder), dusi się i nie ma mocy (konsekwencje braku palenia na cylindrze) dopóki się nie rozgrzeje,

- temperatura wody skacze sobie wesoło (dojdzie do 90C, ale podczas jazdy z większą prędkością spada poniżej 60C) - termostat ok.

Dowiedziałem się, że przyczyną takiego stanu rzeczy może być któryś z czujników przy silniku. Pytanie do Was: Który? Bo jest ich tam parę...

Z góry dziękuję za pomoc,

Ulek

PS. Przyczyną na pewno nie jest głowica, szlanki itp. - były wymieniane, pasowane itd.

Opublikowano

Jeździsz na 3 cylindrach? :shocked:. Przełóż cewkę z innego cylindra , jeżeli czwarty ruszy to masz winowajcę. A świece sprawdzałeś?

Opublikowano
  • Autor

Czwarty cylinderek zaczyna palić dopiero jak się silnik rozgrzeje - cewka jest ok, była sprawdzana.

Opublikowano

BIKERowi sie pomyliło bo w turbo są cztery cewki a naszych tylko jedna.

VAG nie wyrzucił ci żadnych błędów?

Miałem raz problem z 4 cylindrem i okazało się że to sonda lambda w jakiś sposób mieszała.

Opublikowano
  • Autor

VAG milczy :)

Opublikowano

kabel wn swieca zapłonowa uszczelka pod głowicą moze byc wiele czynników

Opublikowano
  • Autor

Może na ślad naprowadzi Was pewna zależność. Otóż doprecyzuję objawy:

4-ty garnek nie pali do momentu, gdy temp nie osiągnie 60C. Potem na postoju jest ok, natomiast przy jeździe nie. Trzeba odczekać jakieś 5 minut aż temp skoczy wyżej i wtedy niunia już normalnie pali jak powinna

Opublikowano

Sprawdz moduł zapłonu.Nie radze jezdzenia na 3 cylindrach poniewaz w niedalekiej przyszlosci moze Cie czekac remont silnika.Dzieje sie to tak ze do 4 cylindra caly czas dostraczane jest paliwo i rozrzedza olej w silniku.To samo pierscien nie bedzie mial dostatecznego smarowanie i sie rozleci

Opublikowano

a nie pomyśleliście o wtryskiwaczach?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Sprawdz moduł zapłonu.Nie radze jezdzenia na 3 cylindrach poniewaz w niedalekiej przyszlosci moze Cie czekac remont silnika.Dzieje sie to tak ze do 4 cylindra caly czas dostraczane jest paliwo i rozrzedza olej w silniku.To samo pierscien nie bedzie mial dostatecznego smarowanie i sie rozleci

Najpierw odpowiedź na posta o wtryskiwaczach: sprawdzone, nie ich wina. Natomiast za skoki temp, odpowiadał walnięty czujnik - wymieniony, problem zniknął. Piotr19q - jak sprawdzić moduł zapłonu?

Opublikowano

moduł zapłonowy to jedność z cewką, pisałeś że sprawdzałeś, ciekawi mnie jak bo teoretycznie to można sprawdzić tylko podmieniając na inną. Sprawdź fajkę do świecy no i świecę.

Opublikowano
  • Autor

moduł zapłonowy to jedność z cewką, pisałeś że sprawdzałeś, ciekawi mnie jak bo teoretycznie to można sprawdzić tylko podmieniając na inną. Sprawdź fajkę do świecy no i świecę.

Fajka ok, świeca nieco skopcona, ale w normie.

Natomiast wyjaśnij mi w jaki sposób (jeśli to cewka) sytuacja się normuje od jakiegoś momentu? Masz jakieś wytłumaczenie?

Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc

Ulek

PS. Właśnie rozmawiałem z mechanikiem i stwierdził, że kompresja na 3 i 4 cylindrze jest jak to określił "znacząco niższa" niż na 1 i 2. Czyli jednak głowa lub uszczelka?[br]Dopisany: 12 Maj 2009, 15:51_________________________________________________Ludzie pomocy :)

Kolejni mechanicy rozkładają ręce!

Uzupełniam i podsumowuję temat:

Problem 1 i jedyny: 4-ty cylinder nie pali dopóki niunia się nie rozgrzeje - potem chodzi cacy.

Wyeliminowane możliwości:

- cewka - ok - podmieniona dziś i sprawdzona,

- świece - ok,

- wtryskiwacze - ok - wczoraj sprawdzone,

- nie ma przedmuchu na cylindrze, gdy zawory są zamknięte (znaczy trzyma ciśnienie).

Co jeszcze? Bo już mi ręce opadają. Rozbierać głowę, skoro nie ma przedmuchu? A może jakiś cholerny czujnik?

Opublikowano

Takich usterek nie naprawia się w ten sposób, ze znajdziesz konkretną przyczyne w jednym niedomagającym urządzeniu. Twój samochód ma już 12 lat więc musi byc zrobiony duży serwis auta. Jeżeli go nie ma, to żadne porady nic nie dadzą i jest to szukanie po ciemku. Moze akurat ktoś cos poradzi i będzie dobrze ale to jest wątpliwa metoda.

Proponuję sprawdzić kable wysokiego napięcia. To jest typowa sprawa, póki się nie osuszą i ogrzeją to jeden z nich ma przebicie. Zapal samochód nocą, gdy jest zimny i gdy są zdjęte osłony tak aby było widać czy miedzy kablami są przebicia. Mozna zmienić nieco położenie kabli za pomocą oizolowanego śrubokręta i zobaczyć czy praca silnika się zmienia.

Moze też przyczyna leżeć w czujniku temperatury wody - to jest niedrogie i wymiane możesz zrobic samemu.

Jak nie pomoże to wymień wszystkie te elementy które podlegają serwisowej. Wrzuć na forum zdjęcia świec one wiele mówią.

Wszystkie części tylko nowe i oryginalne, bo wtedy jest pewność ich działania, innej drogi nie ma. A sprawdzanie części np. cewki ?????? może i można, ale to już są metody starsze i obecnie lepiej wymienić na nowe. Po prostu nie wiadomo jak ta część działa pod obciążeniem, gdy się nagrzeje itd. Oczywiście to są jakieś pieniądze :confused4: .

Ja bym sprawdził i wymienił czujnik temperatury, kable i świece. Części muszą być oryginalne tj. z serwisu, bedzie wiadomo o co chodzi. Dopiero potem szukac dalej.

No zdrówka mechaniory :hi:

Opublikowano

A sprawdziłeś tą sondę o której pisałem, przypominam o niej o mi raz narobiła takiego burdelu z silnikiem że nigdy bym się tego po niej nie spodziewał i był to właśnie 4 cylinder.