Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B7 2.0TDI BRD z turbo GTC 1549vz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Wrzucam wykres do oceny bo rozkminiamy z @Adam87 czemu taka różnica na podobnym setupie.

U mnie bez dp, została pucha po kacie i pucha po DPF. 

Adam - 222km, ja - 205.

Jak wam się to widzi?

59044612_a4b720tdi.thumb.jpg.955918fa7c6da00dca27fdf31ada5c05.jpg

Opublikowano

To nie silniki elektryczne, że wyniki będą te same. Samo zużycie w różnym stopniu wpływa na osiągi jednostki, masz bardziej zużyty silnik i tyle. Dlaczego logów sobie nie porównacie i będziesz wiedział gdzie niedomaga?

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Langista napisał:

To nie silniki elektryczne, że wyniki będą te same. Samo zużycie w różnym stopniu wpływa na osiągi jednostki, masz bardziej zużyty silnik i tyle. Dlaczego logów sobie nie porównacie i będziesz wiedział gdzie niedomaga?

Właśnie myślę w ten sam sposób, że zużycie kluczowych podzespołów ma znaczenie. Takie po prostu rozkminianie.  Logi zrobię to wrzucę czy tutaj czy w odpowiedni dział tak dla wszystkiego.

A co do wykresu i to jak rysuje się na nim moc i moment - spoko czy lipa?

Edytowane przez Bambr97

Opublikowano

U siebie miałem robiony kapitalny remont silnika w 2019 roku, więc to faktycznie może mieć znaczenie.

Ale tak przyjrzałem się teraz, to nie jest tak źle.. fakt, że różnica jest ale 205/419 to już fajny wynik:wink:

Opublikowano
  • Autor

Było 193km / 435 nm, ale był "cios" przy 2200 i za moment kisło. Teraz dłużej "ciągnie". W tym przypadku jak chce się więcej to chyba trzeba zmienić auto bo już niewiele można ugrać ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.05.2022 o 13:38, Bambr97 napisał:

Cześć. Wrzucam wykres do oceny bo rozkminiamy z @Adam87 czemu taka różnica na podobnym setupie.

U mnie bez dp, została pucha po kacie i pucha po DPF. 

Adam - 222km, ja - 205.

Jak wam się to widzi?

59044612_a4b720tdi.thumb.jpg.955918fa7c6da00dca27fdf31ada5c05.jpg

Cześć, mógłbyś podać przybliżone koszty przeróbki turbo i strojenia?

Stoję przed podobnym dylematem.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Krisu a4 b7 napisał:

Cześć, mógłbyś podać przybliżone koszty przeróbki turbo i strojenia?

Stoję przed podobnym dylematem.

Siemka. Po turbo zgłosiłem się do firmy turbo-spaw. Oni przygotowali mi kolektor, turbo i flansze pod to nowe turbo. Turbo wyszło mnie 1450zl z kosztami wysyłki. Strojenie przez tunera u którego serwisuje też auto wyniosło 800zl (ale to przy okazji wymiana filtrów)

Opublikowano
20 godzin temu, Bambr97 napisał:

Siemka. Po turbo zgłosiłem się do firmy turbo-spaw. Oni przygotowali mi kolektor, turbo i flansze pod to nowe turbo. Turbo wyszło mnie 1450zl z kosztami wysyłki. Strojenie przez tunera u którego serwisuje też auto wyniosło 800zl (ale to przy okazji wymiana filtrów)

Dzięki za info, rozsądna cena za turbo. Wstaje dużo lepiej niż brd? Na strojenie do kogo polecacie w mazowieckim? 1450zł to cena za samo turbo, czy z kolektor, turbo i flansze? 

Edytowane przez Krisu a4 b7

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Krisu a4 b7 napisał:

Dzięki za info, rozsądna cena za turbo. Wstaje dużo lepiej niż brd? Na strojenie do kogo polecacie w mazowieckim? 1450zł to cena za samo turbo, czy z kolektor, turbo i flansze? 

To cena za gotowy zestaw do założenia na auto. Daj to komuś kto potrafi i wystroić i pospawać (ta flansze trzeba będzie przyspawać do dp lub puchy kata w zależności co tam masz)

Różnica w jeździe jest duża. Polecam 

Opublikowano
43 minuty temu, Bambr97 napisał:

To cena za gotowy zestaw do założenia na auto. Daj to komuś kto potrafi i wystroić i pospawać (ta flansze trzeba będzie przyspawać do dp lub puchy kata w zależności co tam masz)

Różnica w jeździe jest duża. Polecam 

Dzięki za info. Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, Krisu a4 b7 napisał:

Dzięki za info. Pozdrawiam!

Jak zdecydujesz się na wymianę i będziesz po zabiegu wrzuć tutaj wynik. Nie ma sprawy :)

Opublikowano
W dniu 18.06.2022 o 18:29, Bambr97 napisał:

Jak zdecydujesz się na wymianę i będziesz po zabiegu wrzuć tutaj wynik. Nie ma sprawy :)

Ok, cały czas rozkminiam czy brd, czy inna. Martwię się też o stan wtrysków. Jeśli wymienię, wrzucę wykres. Pozdro!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 18.06.2022 o 18:29, Bambr97 napisał:

do 1.9 avf będę wkładał tą turbinkę, myślę że w tych ~1500 mechanicznie się zmieszczę, do 2000 ze strojeniem, jestem ciekaw jak sprzęgło wytrzyma i co moje BA podadzą :) liczę na 200/400+
moje turbo już trochę puszcza olej i gwiżdże więc czas na nie, 478k przebiegu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 13.10.2022 o 21:30, Ivanek napisał:

do 1.9 avf będę wkładał tą turbinkę, myślę że w tych ~1500 mechanicznie się zmieszczę, do 2000 ze strojeniem, jestem ciekaw jak sprzęgło wytrzyma i co moje BA podadzą :) liczę na 200/400+
moje turbo już trochę puszcza olej i gwiżdże więc czas na nie, 478k przebiegu

Powodzenia ;). Skąd bierzesz turbo?

Opublikowano
7 godzin temu, Bambr97 napisał:

Powodzenia ;). Skąd bierzesz turbo?

Mam już z grupy facebooka, 90 tys przebiegu z C7

Dane do pospawania. Montaż w przyszłym tygodniu 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Założone

IMG_20221105_142246.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 5.11.2022 o 23:23, Ivanek napisał(a):

Założone

IMG_20221105_142246.jpg

Siemanko sorry za odkop, ale do rzeczy chcę założyć u siebie w 1.9 tdi taką turbinie i zastanawia mnie czy ona pasuje p&p jak jest sterowana? Bo na zdjęciu widać gruszkę z jakąś kostką

Opublikowano
Godzinę temu, szymekd napisał(a):

Siemanko sorry za odkop, ale do rzeczy chcę założyć u siebie w 1.9 tdi taką turbinie i zastanawia mnie czy ona pasuje p&p jak jest sterowana? Bo na zdjęciu widać gruszkę z jakąś kostką

żadna nie pasuje p&p prócz 1749va oraz chyba BRD czyli bv43, w każdej trzeba coś przerabiać.

sterowana jest podciśnieniowo jak w AVF/AWX a ta wtyczka jest po to by komputer widział stopień wysterowania gruszki wyrażone w napięciu V. Tak naprawde to nic nie wnosi prócz kolejnej rubryczki w VCDS. Dodatkowo turbina posiada sonde EGT. Jestem mega zadowolony, ponad rok na niej jeżdżę i jest petarda.

Opublikowano

Ok a mógłbyś podpowiedzieć co dokładnie nie pasuje, i co trzeba przerabiać? Pod kolektor wydechowy pasuje ?

Opublikowano
18 minut temu, szymekd napisał(a):

Ok a mógłbyś podpowiedzieć co dokładnie nie pasuje, i co trzeba przerabiać? Pod kolektor wydechowy pasuje ?

Kolektor wydechowy, zasilanie oraz spływ oleju, dospawać kawałek rurki od dołu turbo co dolot z intercoolera przychodzi. 

Skrócić dolot z filtra powietrza chyba o 4 albo 5 zwojów.