Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B8 TDI - brak komunikacji ze sterownikiem ECU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Na obecną chwilę: komunikacja z ECU przywrócona , brak działania pompy paliwa , błąd P025C00. Silnik kręci , wszelkie dolegliwości związane z hamulcem ręcznym - nie występują . Mruganie kontrolki świec żarowych wskazujące błąd . Silnik przy pomocy aerozolu Plak- łapie . 

Opublikowano
  • Autor

Światła stop działają również .

Opublikowano

Wejdź vcds w sterownik silnika, następnie w nastawy podstawowe i tam wybierz test pompy paliwa. 

Opublikowano
56 minut temu, Crasher2000 napisał:

Dalej nic , wciąż błąd P025C00. Na które piny trzeba podać prąd żeby ruszyła pompa w baku ? Bo są cztery kable. 

ACD12A6B-66E2-456B-8D0C-0AA890195BD6.jpeg

W schematach kostka pompy nie jest opisana. Pin 4 to masa, reszta idzie ze sterownika pompy. 

Screenshot_20220807-192009_Opera.jpg

20220807_191544.jpg

20220807_191554.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Ok, chciałem sprawdzić pompę i widzę ze w tym układzie nie będzie lekko.Chybił - trafił.

Opublikowano

Będziesz musiał pewnie podmienić części (sterownik pompy, pompa) zaczynając od najtańszej. Do sterownika pompy na pinie nr. 5 (czarno-biały) dochodzi napięcie?

Opublikowano
  • Autor

Sterownik pompy już mam, mam nadzieje ze sprawny . Pompę zamówiłem , są tanie wiec będę eksperymentował . Próba wzbudzenia nie przyniosła rezultatu. Będę informował o dalszych losach jak dojdą części . 

Opublikowano
  • Autor

Pytanie, pin 5 sterownika pompy, zasilanie podane jest po przekaźniku? W przypadku braku zasilania sterownika, gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano
  • Autor

Gdzie idą te dwa kable 335  oraz 367 (+12 V) ? 

image.png.e9247ab418ad2754ccab68abbb1de4fd.png

Opublikowano

355 idzie do sterownika silnika na pin nr. 50, 94-ro pinowej kostki sterownika silnika.

367 idzie na bezpiecznik nr.3 siedzący po lewej stronie deski w środkowym rzędzie ST2.

20220812_122038.jpg

Opublikowano
  • Autor

Niestety u mnie w tym miejscu nie ma bezpiecznika.

D2342F18-ADAF-4D82-86CE-6E5726BCCD40.jpeg

Opublikowano

Ale bieguny są osadzone więc był i ktoś go wyciągnął. Włóż tam bezp. 5 A (najmniejszy) bo nie mam teraz możliwości sprawdzić jaki tam siedzi. Pewnie 10A ale to mgę dopiero wieczorem sprawdzić. 

Opublikowano

Zgodnie z tą stroną powinien tam siedzieć bezp. 25 A

BEZPIECZNIKI.NET

Audi A4 (2013) – schemat skrzynki bezpieczników Rok produkcji: 2013 Tablica rozdzielcza (po stronie...

Opublikowano
  • Autor

Podsumowując , robiąc zdjęcie zauważyłem , ze w pozycji omawianej gniazda są piny dla bezpiecznika. Wiec umieściłem 15 A i pompka ruszyła na teście . Pytanie i olbrzymia zagadka dla mnie kto go wyciągnął ? Ale to już będę musiał wyjaśnić z małżonką :(

Opublikowano

Ważne, że działa:thumbup1:

Opublikowano
  • Autor

Uzupełniając informację dotyczącą głównego tematu , za brak komunikacji odpowiedzialny był przekaźnik D znajdujący się na podszybiu przy sterowniku silnika. Dziwne było jedynie to ze podmieniłem go miejscami z inny tego samego typu i oba działają . Myśle ze pośrednio odpowiedzialny był za to akumulator na wykończeniu. 

Opublikowano

Gdybym wcześniej wpadł na ten pomysł, że bezpiecznika nie ma, a powinien być, skrócilibyśmy już dawno poszukiwania, ale gdy pisałeś, że wszystkie bezpieczniki sprawdziłeś, wyszedłem z założenia, że z bezpiecznikami wszystko ok:lol: No nic, na błędach się człowiek uczy:whistling: W przyszłości bębę pytał czy konkretny bezpiecznik jest osadzony w puszce:lol:

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Muskel , bardzo Ci dziękuje za pomoc i wskazówki dzięki którym rozszerzyłem wiedzę w zakresie A4- czki. Rozkładu poszczególnych bezpieczników , przekaźników, instalacji . Przy okazji i poszukiwaniach , zrobiłem klocki tył , filtr paliwa oraz wymieniłem akumulator z kodowaniem włącznie . Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Takiego rozwoju sprawy tez się nie spodziewałem z uwagi ze nie mogłem w pełni otworzyć drzwi , dopiero foto ujawniło ze już ktoś „sprawdzał” . Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za pomoc i poświęcony czas .

Opublikowano
2 minuty temu, Crasher2000 napisał:

Muskel , bardzo Ci dziękuje za pomoc i wskazówki dzięki którym rozszerzyłem wiedzę w zakresie A4- czki. Rozkładu poszczególnych bezpieczników , przekaźników, instalacji . Przy okazji i poszukiwaniach , zrobiłem klocki tył , filtr paliwa oraz wymieniłem akumulator z kodowaniem włącznie . Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

:hi:nie ma za co:wink: Najważniejsze, że ogarnąłeś wszystko.