Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd w sterowniku sinika audi a4 b7 2.0 tdi BPW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam formułowiczów dzisiaj po sprawdzeniu błędów w sterowniku sinika pojawił się błąd klapy sące zwarcie plusem co może oznaczać jak to naprawić?

Opublikowano

Klapy ssące zwarcie z plusem lub przerwa. Do sprawdzenia okablowanie klap i klapy. 

Opublikowano
10 godzin temu, Muskel1 napisał:

Ok tylko wyjelem cały kolektor ssący i tam nie ma żadnych klap

Opublikowano

Wrzuć pełny autoscan.

Opublikowano

Nie mogę zrobić pełnego Ato Scan ponieważ VCDS nie może się połączyć z Gatewey

Opublikowano
7 minut temu, Daniel0605 napisał:

Nie mogę zrobić pełnego Ato Scan ponieważ VCDS nie może się połączyć z Gatewey

W B7 nie ma sterownika Gateway. Zegary pełnią funkcję Gateway można by to tak nazwać.

Opublikowano

Ok później postaram się wrzucić Scan 

Opublikowano

Autoscan w B7 wykonujesz wybierając po lewej stronie model i rocznik i klikasz na autoscan. 

Opublikowano

Albo przepustnica albo okablowanie do niej do sprawdzenia. Na rysunku nr. 12.

20220721_202007.jpg

Opublikowano

Ok przewody wydają się w porządku a jak sprawdzić przepustnice?

Opublikowano (edytowane)

Okablowanie i przepustnice musisz sprawdzić pod kątem elektrycznym a nie wizualnym. 

Zmierz miernikiem na 4-ro pinowej wtyczce przepustnicy między pinem nr. 1 i nr. 2 napięcie. Przy włączonym zapłonie powinno pokazać napięcie akumulatora. 

Poza tym możesz za pomocą VCDS w testach elementów wykonawczych, w sterowniku silnika uruchomić test przepustnicy (klapka powinna się poruszać w krańcowe położenia).

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Ok dzięki za info jutro sprawdzę 

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko czy uszkodzona przepustnica może mieć coś wspólnego z automatycznym wypalaniem się dpf?

Opublikowano

Co oznacza automatycznym wypalaniu? 

Opublikowano

To znaczy że czasami zapala mi się awaryjna procedura wypalania dpf,zapala się kontrolka dpf i po przejechaniu na 4 biegu z obrotami 2,500 obrotów jakieś 10 km.gasnie i mam spokój na jakiś czas

Opublikowano

A powinien się wypalić z automatu po zapełnieniu 40% więc pomyślałem że to może być spowodowane nieszczelniscia przepustnicy?

Opublikowano

Zgodnie z autoscanem masz przebieg 317 kkm, jeżeli jest to realny przebieg i pierwszy nieczyszczony jeszcze dpf, to możliwe, że dpf jest już zapełniony i nadaje się do wymiany/czyszczenia. Odczytaj jaką masz wartość popiołu olejowego.

Opublikowano

Dpf jest po wymianie ma przejechane jakieś 50000

Opublikowano

Po wymianie na co? Na zamiennik? Jaka jest wartość popiołu i wartość różnicy ciśnień?