Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie działa tylne oświetlenie wewnętrzne w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyjąłem z podsufitki obudowę oświetlenia nad tylną kanapą, gdyż nie działa. Wygląda to prawidłowo, wtyczka cała, dobrze siedzi w gnieździe. Bez zanieczyszczeń. Po zVAGowaniu odczytałem 2 błędy jak na fotce. Nie wiem gdzie dalej szukać. Pomożecie? 

Screenshot_20220801-004145.png.21f894d8a9a861248d5c82eb4ae9daca.png

Opublikowano

Może ktoś ściągał podsufitkę i uszkodził taśmę idącą na rylną lampkę.

Wrzuć pełny autoscan jako plik .txt a nie zdjęcie bo widzę, że w innych sterownikach też masz błędy. Być może są powiązane ze sobą.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Cześć @Muskel1, dzięki za odpowiedź. Przesyłam pełny skan.

SKAN20220731A4B92016.txt

Opublikowano

Na zdjęcu, które wrzuciłeś, stępel czasowy zapisania błédów to 11.12.2019 przy 91560 km. Na autoscanie stępel czasowy jest z 31.07.22 z przebiegiem 133346. Jeździsz z tym błędem od grudnia 2019?

Co działo się w grudniu 2019 z tym autem. Było coś naprawiane?

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Czy przednie lampki normalnie działają?

Wymontuj tylną lampkę (podważając plastikowymi wyjmakami do demontażu tapicerki) i na podpiętej wtyczce dokonaj paru pomiarów  od tyłu na wtyczce.

Powinno tak wyglądać:

Zamknięte drzwi, po odczekaniu aż przednie lampki zgasną, wciśnij  przycisk tylnej prawej lampki,  między masą (brązowy) a białym 9,5 V

Wszystko wyłączone drzwi zamknięte (przednie lampki zgaszone) między brązowym a żółtym 4,8 V

Lewe drzwi otwarte między brązowym a czerwonym 12V (lewa lampka świeci)

Wszystkie drzwi zamknięte, przednie lampki zgaszone, po wciśnięciu przycisku tylnej lewej lampki  między brązowym a zielonym 9,5 V.

Prawe drzwi otwarte (prawa tylna lampka świeci) między brązowym a białym 9,5V

20220801_151326.jpg

20220801_151313.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 ponownie bardzo dziękuję za pomoc. Jak tylko znajdę chwilę zabiorę się za to i wrócę z informacją zwrotną. 

Co do historii auta, niestety mam je od kilku dni i nie wiem co wtedy było robione. Tak czy inaczej przy pierwszym odczycie było dużo więcej zgłoszeń jednorazowych z okolic tego przebiegu, które po skasowaniu nie wróciły. Najpewniej wydarzyło się wtedy jakieś większe zwarcie.

Oba pozostałe błędy pierwszy raz również wystąpiły przy 91560 (ten od głośnika oraz od generatora) - prawdę powiedziawszy też nie wiem czego dotyczą bo głośnik chyba działa prawidłowo a o generatorze nie wiem niestety nic.

Opublikowano
  • Autor

Dodam, że tak - przednie lampki działają prawidłowo - chociaż nie wiem do czego są te czarne guziczki. Przednie lampki odpala się dotykając samych lampek - nie guziczków.

A co do podsufitki - według mnie była zdejmowana - świadczą o tym ślady na uchwytach nad oknami (ktoś chyba nie miał wyjmaka).

Gdzie idzie taśma, o której pisałeś (ta potencjalnie uszkodzona)?

Opublikowano

Tylna lampka jest zasilana z przednieego modułu lamki. Wiązka biegnie od przednich lampek do tylnych na przetłoczeniu po lewej stronie podsufitki.

Te czarne przyciski to nie przyciski tylko maskownice. Pod nimi siedzą mikrofony. 

Screenshot_20220801-190615_Opera.jpg

Screenshot_20220801-191331_Opera.jpg

Screenshot_20220801-190925_Opera.jpg

Opublikowano

Być może ktoś wypiął i nie wpiął ponownie wiązki tylnych lampek do modułu przednich lampek.

Screenshot_20220801-193437_Allegro.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Dzięki po raz kolejny :)

Posprawdzam wszystko.

• 2 lata później...
Opublikowano

Udało Ci się rozwiązać ten temat? Mam dokładnie taki sam przypadek. Podsufitka ani lampa z przodu nie była nigdy rozbierana.