orzelspc Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Witam 3 dni przeglądam fora i rózne rozwiązania czytałem. Na zimnym silniku zawsze jest brak wzbudzenia. Na rozgrzanym raz jest raz nie ma. Problem zaczął się po regeneracji alternatora. Regenerowałem z powodu zużycia sprzęgiełka. Nie reklamowałem regeneracji bo alternator został spowrotem zamontowany w niedzielę i wracałem do domu. Śmigam tak cały rok i chcę się z tym uporać. Bez wyciągania alternatora zdemontowalem regulator wyczyściłem wszystko contaktem do elektryki i dalej to samo. Prosił bym o jakieś rady podpowiedzi. Pozdrawiam
Muskel1 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 (edytowane) Sterownik silnika może mieć zimne luty. Uzupełnij poprawnie profil, bo z pewnością nie masz silnika 1,2 TFSI Edytowane 6 Sierpnia 2022 przez Muskel1
orzelspc Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2022 (edytowane) Zmierzyłem napięcia Akumulator 12.48V Włączony zapłon: Aku klema "-" i zacisk alternatora D+ = 1.07V Uruchomiony silnik przed przegazowaniem: Aku klema "-" i zacisk alternatora D+ = 1.09V Po przegazowaniu zerowa różnica potencjałów Akumulator po przegazowaniu 14.4V. Odnośnie sterownika silnika i zimnych lutów: przed regeneracją wszystko działało. Zaraz po zamontowaniu alternatora po regeneracji pokazał się babol. Edytowane 6 Sierpnia 2022 przez orzelspc
Muskel1 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 To wywal ten altornator i wstaw nowy.
Rekomendowane odpowiedzi