Kodzi12 Opublikowano 5 Września 2022 Opublikowano 5 Września 2022 (edytowane) Cześć, auto mam po generalnym remoncie i ogólnie w sumie tylko turbo zostało stare, przy gruszy od turbo jednak coś było gracane ale mechanik powiedział, że gdy sprawdzał to luzów turbo nie miało. W pewnym momencie, po około 1300 km (nie licząc dotarcia) pojawił się check. Od zapalenia się checka, którym okazała się sonda lambda, podczas przyspieszania, a mniej więcej od 2.5k słyszeć zgrzyt, chrobotanie, coś w ten deseń z pod prawej strony maski, czyli w sumie od strony gdzie leży turbo. W załącznikach dołączam dwa nagrania, trzeba się jednak wsłuchać. Najbardziej tak naprawdę słyszeć z kabiny podczas jazdy. Mechanik mówi, że może jakiś wężyk ma nieszczelność ale nie wierzę w tą opcję. Co o tym myślicie? Silnik 2.0 TFSI 200 km BGB, rocznik 2005 signal-2022-09-01-17-51-13-306.mp4 Screenrecorder-2022-09-05-18-36-09-561(0).mp4 Edytowane 5 Września 2022 przez Kodzi12
Patrykbfb Opublikowano 5 Września 2022 Opublikowano 5 Września 2022 Błąd której sondy pierwszej czy tej za katalizatorem?
Kodzi12 Opublikowano 6 Września 2022 Autor Opublikowano 6 Września 2022 (edytowane) @PatrykbfbBłąd P0420, o ile dobrze pamiętam padła grzałka. Edytowane 6 Września 2022 przez Kodzi12
Patrykbfb Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 20 minut temu, Kodzi12 napisał: @PatrykbfbBłąd P0420, o ile dobrze pamiętam padła grzałka. Niska wydajność układu katalizatora. Czyli mógł oberwać się wkład kata i lata powodując takie dźwięki i sypiąc błędem. Lub klapka westgate lata i też będzie taki dzwiek. Z tej strony obstawialbym te dwie rzeczy. Wyjmij kata i zobacz.
Kodzi12 Opublikowano 6 Września 2022 Autor Opublikowano 6 Września 2022 (edytowane) Auto za niedługo właśnie trafi do mechanika, głównie żeby sprawdzić wg. Turbo to k04, więc bez wyjmowania, luzów nawet nie ma jak sprawdzić. Jeśli zaś chodzi o sam katalizator to myślę, że mało prawdopodobne. Nie było z nim żadnych problemów aż do padnięcia sondy. Edytowane 6 Września 2022 przez Kodzi12
Patrykbfb Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 34 minuty temu, Kodzi12 napisał: Auto za niedługo właśnie trafi do mechanika, głównie żeby sprawdzić wg. Turbo to k04, więc bez wyjmowania, luzów nawet nie ma jak sprawdzić. Jeśli zaś chodzi o sam katalizator to myślę, że mało prawdopodobne. Nie było z nim żadnych problemów aż do padnięcia sondy. To tylko wskazówki a sprawdzić musisz sam bądź mechanik.
Kodzi12 Opublikowano 21 Listopada 2022 Autor Opublikowano 21 Listopada 2022 Wracam tu po wymianie turbo na nowe. Turbo było czarne w środku, więc diagnoza zakładu zgrała się z przewidywaniami. Odma wymieniona, turbo po regeneracji wsadzone. No i po około 700 kilometrach słyszę ten sam dźwięk. A więc obstawiam i mam nadzieję, na katalizator.
Rekomendowane odpowiedzi