Skocz do zawartości
IGNOROWANY

BFB leniwe auto - rzuci ktos okiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moglby ktos rzucic okiem na logi?

1.8TQ BFB manual

Logi od 1800 do 5costam chyba, robione z butem w podlodze. Wyzej nie mialem jak sie rozpedzic bo na 3 juz przy 130 chyba konczylem logi a gdzie tam jeszcze do koncowki.

http://vaglogi.pl/log-003_020_5tFyTJc.html - 003, 020 statyczne i dynamiczne

http://vaglogi.pl/log-002_033_laTDW6.html - 002, 033 statyczne i dynamiczne

http://vaglogi.pl/log-115_118_Q4wqnSz.html - 115, 118 dynamiczne

http://vaglogi.pl/log-090_093_BRV9C.html - 090, 093 statyczne

Pierwszy raz podpinalem benzynowke pod VC.

Generalnie chcialem zobaczyc jak sobie radzi z boostem bo auto wydaje mi sie dosc leniwe.

Te skoki cisnienia w dolocie to norma w benzynowce czy jakies problemy z przeliczeniami ma i probuje wysterowac a powinno isc po linii jak w TDI?

Jak z wartosciami z przeplywki? Niestety nie mam jak porownac nie ma tu wartosci zadanej jak w TDI ale gdzies widzialem to chyba te wartosci powinny byc troche wyzsze.

Czy z tych 90 + 93 statycznych da sie cos wywnioskowac apropo rozrzadu?

Opublikowano

Turbo przeladowuje z dołu i przepływka zaniża. Leniwe to by było dopiero jakbys nie miał przeładowania :P

Opublikowano

Ciezko mi porownac ze wzgledu na mase i naped. Mialem B5 1.8t fwd 150hp i w porownaniu do tej to byla rakieta i po miescie sie fajnie jezdzilo. Tu jesli nie mam 3k obrotow to nie mozna tego jazdq nazwac.

Te logi nic mi nie mowia nie znam sie na benzynach zbytnio. Z tego co widzialem w innym poscie to przeplywka wynika z MAP, wiec na tym powinienem sie skupic rozumiem? Pod lupe podcisnienia, n75, dv? Widzialem tez inne logi na tym forum opisane jako wporzo i wygladaly inaczej. Co z nim jest generalnie nie tak? Prosilbym o krotkie streszczenie ze wzgledu ze nie do koncq mam obraz jak to dziala a wlasciwie co jest zalezne od czego? Myslalem ze to boost jest dostosowany do przeplywki stad wahania specified map.

Da sie cos powiedziec o wtryskach i rozrzadzie z tych logow? Porownujac z innymi wydaje mi sie ze rozrzad chyba ok a wtryski nie mam pojecia nawet nie wiem czy jest w tym co sprawdzilem. Skad takie wahania na lambdzie i jak to interpretowac?

Jakies logi jeszcze dorzucic?

P.S mimo przeladowania nadal mam wrazenie ze cos jest nie halo z przyspieszeniem.

Opublikowano

Rozrząd jest ok. Przeplywka raczej do wymiany. Co do turbo to albo nieszczelność w podcisnieniach albo za mocno sztanga naciagnieta. Log 118 z odpięta wtyczką od n75 pokaże czy jest ok. 

Przeplyw wynika z doładowania. Przy 6 tys powinienies miec 125-130 dla serii. 

Opublikowano (edytowane)

Co do przeplywki mam pytanie w sumie 2.

1. Czy zamiast calej przeplywki moge kupic sam wklad? Dla porownania Bosch cala 90e chyba a wklad widzialem za 40e.

2. Glownie zamawiam czesci na Autodoc, nie widzialem tam pobieznie Boscha wybierajac BFB ale piszukam lepiej, w razie czego Valeo tez ok czy tylko Bosch?

EDIT: Z Boscha jest z nr 06A906461L, gdzies na necie znalazlem numer artykulu dla niej ale sie rozni od tego z AutoDoc, czy robi to roznice? 

Jutro wrzuce te brakujace logi. A da sie jakos po logach stwierdzic w jakim stanie sa wtryski?

Edytowane przez Raresz Fochatek
Opublikowano
23 minuty temu, Raresz Fochatek napisał(a):

da sie jakos po logach stwierdzic w jakim stanie sa wtryski?

A co to diesel? Wtryskiwacze się tu nie psują. 

Przeplywka tylko z boscha i nie widziałem samych wkładów. 

Opublikowano

Nie bij xd nie znam sie na benzynach zawsze grzebalem sie w cudzie technologii na rope ;p

Ok to jutro pochytam brakujace logi. Moglbys mi tylko potwierdzic czy ten nr 06A906461L jest prawidlowy?

Opublikowano

Przepływomierz Bosch 0 280 218 063

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnosnie tych numerow, bo nie mam duzego doswiadczenia z zamawianiem czesci.

Przeplywka 0 280 218 063 ma numer OEN 06A 906 461 L, 

taki sam numer OEN maja tez czesci o numerze artykulu : 0 280 218 340 oraz 0 986 280 217 (obie z Boscha).

Czym sie roznia od siebie te przeplywki? Jesli sie numer OEN zgadza to moge wybrac ktorykolwiek nr artykulu z tych trzech? Czy tylko i jedynie z koncowka 063? Mieszkam za granica, nie dosc ze maja tu lipe z dostepnoscia czesci to zamawianie w sklepie zawsze jest problematyczne(zawsze jak chce cos po jakims numerze to im nie moze tego znalezc itd) dlatego zaczalem zamawiac z AutoDoca a tam sa tylko te 2 inne nr artykulu dostepne.

Pytam bo intuicyjnie zalozylbym ze skoro nr OEN sie zgadza to musza byc dobre, ale z drugiej strony nie chce potem miec do siebie pretensji ze walcze z autem przez X czasu bo na samym poczatku sie jebnalem zamawiajac zla przeplywke. Roznica w cenie jest 2x wsrod tego co znalazlem to tez dla mnie dosc robi roznice.

Edytowane przez Raresz Fochatek
Opublikowano
30 minut temu, Raresz Fochatek napisał(a):

zamawiac z AutoDoca

Po co tam kupujesz jak jest drożej o kilkadziesiąt procent w porównaniu do innych sklepów. Napisz do forumowych sprzedawców jak się boisz sam zamawiać i Ci dobiorą co trzeba.

Opublikowano

Jesli chodzi o nową to obecnie wystepuje tylko ten nr 0 280 218 340, ten drugi 0 986 280 217 tez mozesz brac to to samo tylko po tzw. regeneracji fabrycznej czyli nowy wkład w uzywanej obudowie.

Opublikowano

Jak do tej pory tam znalazlem najtansze czesci zawsze do samochodow. Przykladowo na AD cos kosztuje 30e to w sklepie z czesciami u mnie w miasteczku kosztuje to 60e. Mieszkam w Finlandii, przewaznie jak znajde cos w PL na sprzedaz to ludzie nie chca wysylac tego za granice musze robic podwojne wysylki najpierw zamowic do PL a potem ktos musi mi wyslac to do FI, wiec juz przywyklem do zamawiania z AD bo jest tak dla mnie najlepiej, najwygodniej, najtaniej i najbardziej bezproblemowo. Ci ludzie w sklepie z czesciami tutaj u mnie tez nie sa jakimis fachmistrzami w swojej pracy. Raz pojechalem po podkladki do wtryskow do diesla zapytac najpierw czy maja podkladki sruby itp gosc mi to znalazl mowie to wroce za 2 dni, za 2 dni byl juz inny typ i do mnie mowi ze u nich tego nie dostane... welcome to Finland :)

Dlatego jesli tamte 2 numery wchodza w rachube i beda dobre to nawet nie bede sie zastanawial bo i tak mam kilka innych rzeczy ktore zamawiam z AD czekam tylko az sie wyjasni co z ta przeplywka bo dodalbym tez do paczki. Znalazlem do sprzedazy ta z koncowka 063 tutaj - kosztuje 130, te 2 co pisalem na AD kosztuja 70e.