Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z Pre Sense i Lane Assist w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu posiadam A4 B9 2.0 TFSI 190KM z USA i nie mogę poradzić sobie z niedziałającym presense city, pre sense rear oraz active lane assist i rozpoznawaniem znaków. Side Assist działa bez problemu. Pomoże ktoś? Poniżej wklejam loga z VCDS. A i jeszcze nie wiem jak pozbyć się błedu z asystentem w korkach, nie mam przednich radarów. Z góry dziękuje. Pozdrawiam

Log-WAULMAF45JA071057-64996km.txt

Opublikowano

Grzebałeś coś w kodowaniach lub adaptacjach?

Opublikowano
  • Autor

Tak, chciałem uruchomić Active Lane Assist, ale już przed próbą uruchomienia tego już nie działał pre sense, błędu żadnego nie pokazuje nigdzie. W menu normalnie mogę ustawiać czułość itd.

Opublikowano

Więc coś namieszałeś w kodowaniach.

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Więc coś namieszałeś w kodowaniach.

Hmm, tylko, że tak jak pisałem zanim zacząłem cokolwiek bawić się VCDS pre sensy już nie działały.

Opublikowano
  • Autor

Mam jedynie pewne podejrzenie, że w którymś z serwisów, ktoś mógł namieszać, ponieważ po odbiorze miałem m.in włączony tryb transportowy. Za wyłączenie, którego chcieli zedrzeć ze mnie 500zł (bo niby muszą łączyć się online z Audi i płacić za dostęp w euro), na szczęście wiedziałem, że to naciąganie i wyłączyłem sam. Mogę to wszystko jakoś doprowadzić do ładu i składu ?

Opublikowano
4 godziny temu, adam1955 napisał(a):

A i jeszcze nie wiem jak pozbyć się błedu z asystentem w korkach, nie mam przednich radarów. 
48.8 kB · 1 pobranie

Radary są wymagane do asystenta korka, więc skoro ich nie masz a pojawia Ci się błąd, to ktoś pewnie namieszał w kodowaniach. 

Opublikowano
  • Autor

No nie mam radarów i kurcze nie mogę wyłączyć tego błedy z kodowaniem korków VCDS'em. A co do tych pre sensów, jakaś rada ? Z tamtym błędem mogę życ, bo w MMI go nie wywala, problem tylko z tymi asystentami, fajnie by było gdyby działały skoro są. Miłej nocki

Opublikowano

Zmień w sterowniku kamery kodowanie na EU, bo masz zakodowane NAR.

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Zmień w sterowniku kamery kodowanie na EU, bo masz zakodowane NAR.

Ok dzięki wielkie za podpowiedź. Jutro rano popróbuje. Takie ostatnie pytanie, jeśli mam radio cyfrowe to powinien działać mi DAB ? Pozdrawiam

Opublikowano

Rozpoznawanie znaków masz także niezaznaczone.

Jeżeli masz radio DAB, to powinno działać, pod warunkiem, że konwersja została poprawnie przeprowadzona.

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Muskel1 napisał(a):

Rozpoznawanie znaków masz także niezaznaczone.

Jeżeli masz radio DAB, to powinno działać, pod warunkiem, że konwersja została poprawnie przeprowadzona.

Ok, to mam zabawę na sobote :) Za dziś jeszcze raz bardzo dziękuje. Miłego

Opublikowano
3 minuty temu, adam1955 napisał(a):

Ok, to mam zabawę na sobote :) Za dziś jeszcze raz bardzo dziękuje. Miłego

Twoje MMI chyba nie ma DAB

Opublikowano

Ponadto w VC masz także rozpoznawanie znaków niezaznaczone, wiec myślę, że Twoje auto wyjechało z fabryki bez rozpoznawania znaków. W takiej sytuacji samym kodowaniem (VCDSem) nie uruchomisz rozpoznawania znaków.

Opublikowano
13 godzin temu, adam1955 napisał(a):

jeśli mam radio cyfrowe to powinien działać mi DAB ? Pozdrawiam

Ta jednostka nie ma DAB+, ma za to płatne (abonament) radio satelitarne XM , które na terenie EU nie będzie działać. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam, powracam do sprawy. Zrobiona została u mnie parametryzacja kamery, nie ma żadnych błędów, ale pre sense, ani line assist nie działa nadal. W czym może być problem ? Pozdrawiam

Opublikowano

Wrzuć aktualny pełny autoscan.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Wrzuć aktualny pełny autoscan.

Proszę bardzo, jedyne co to zdarza się, że wariują przednie środkowe czujniki parkowania, ale błędu żadnego nie wywalają.

Log-WAULMAF45JA071057-65908km.txt

Opublikowano
  • Autor

Witam, jest ktoś z okolic Rzeszowa, kto mógłby zbadać temat na żywo ? Z góry dzięki i pozdrawiam.