Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Sprężarka klimatyzacji się wyłącza (błąd #01274)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam... mam następujący problem, włączam klimatyzacje, słyszę uruchamiająca się sprężarkę, delikatny spadek obrotów... 2-3sec później sprężarka się wyłącza.

Dodam, że klimatyzacja właśnie nabita odczynnik jest w normie, i układ jest szczelny. Po diagnozie VAG mam takie kody:

Address 08 -------------------------------------------------------

Controller: 4A0 820 043 G

Component: Klima-Vollautomat D05

Coding: 00001

Shop #: WSC 30011

4 Faults Found:

00786 - Temp Sensor in Headliner (G86) (Czujniki w nagłowkach)

30-00 - Open or Short to B+

00800 - Temperature Sensor at Fresh Air Blower (G109) (Czujnik nawiewu świeżego powietrza)

30-00 - Open or Short to B+

01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71) (Sprzęgło kompresora A/C N25)

41-00 - Blocked or No Voltage

01270 - A/C Magnetic Clutch (N25) (Motor klapy nawiewu powietrza)

42-10 - Speed Deviation too High - Intermittent

Czujniki zakładam,że nie są istotne przy uruchamianiu klimatyzacji ( dlaczego nie działają... nie wiem )

Martwi mnie to sprzęgło... i tu pytanie co to właściwie jest? I czy to aby w nim był problem?

Pozdrawiam i dziękuje za ew. odpowiedzi :confused4:

Opublikowano

no czujnik temperatury raczej ma znaczenie... w B6 nie włacza klimy poniżej 5st. cesjusza... u Ciebie nie wiem...

Opublikowano
  • Autor

rzeczywiście może mieć znaczenie... a może orientujesz się gdzie on się znajduje? Próbowałem dostać jakiś schemat... . Opcja zostawienia samochodu "fachowcom" przyprawia mnie o ciarki...

Opublikowano

Witam. Miałem to samo w swoim Audi. wymieniałem czujniki, uskuteczniałem różne kombinacje alpejskie. Wystarczyło jednak pojechać tylko do odpowiedniej osoby dysponującym programem diagnostycznym VAG lub KTS i " przypisać sterownik klimatyzacji do sterownika silnika" Tak czasem bywa, że komputer gubi z pamięci niektóre rzeczy w skutek choćby spadku napięcia lud odłączenia akumulatora. W chwili obecnej twój komputer nie widzi sterownika klimy jako swojego podzespołu i dla tego nie załącza klimatyzacji. Pozdrawiam.

Opublikowano

" przypisać sterownik klimatyzacji do sterownika silnika"

ale wtedy byłby inny błąd

Opublikowano
  • Autor

problemem jest błąd 01270

tu trochę info (co prawda w starych audi, ale pewno będzie podobnie)

http://www.audi.auto.ru/electrical/climate/87-94-08.pdf

i tu jeszcze :

http://vwforum.vwforum.ro/index.php?act=attach&type=post&id=128372

Dziękuje bardzo za te informacje!! Wygląda, że idealnie pasują do mojego problemu. Po majówce je przetestuje. A jeśli zadziała to masz u mnie porządna flaszkę ( pisze poważnie, bo z ta klima walczę już 1.5 roku... i przewinąłem się przez 3 warsztaty) :hi: [br]Dopisany: 01 Maj 2009, 20:06_________________________________________________przepraszam za post pod postem...

No i już mam jako takie rozwiązanie tej sytuacji... I kolejny raz okazuje się że nie wiedza jest najgorszym wrogiem... swoją własna można zrozumieć... ale "fachowca..." z serwisu klimy... :thumbdown:.

Sprawdziłem swój stary klimatronik 8D0 820 043 D ( w którym nie działa regulacja klapek nawiewu i temperatury, za to jest w stanie uruchomić bez problemowo sprężarkę! Włącza się perfekcyjnie, przewody pod maska momentalnie staja się zimne, kabiny nie chłodzi z przyczyn oczywistych.) Szkoda tylko,ze VAG COM nie może z nim nawiązać połączenia, nawet z trudem odczytuje jego numer seryjny, pokazuje gwiazdki... a wyświetlacz miga kilka minut... .

Mój nowy klimatronik polecony i zamówiony przez w/w "fachowca" :chytry: 4A8 820 043 G, wydawało by się, że działa jak należy obsługuje wszystko... za wyjątkiem sprężarki... wyłącza ja po 2-3sec pokazując błędy z góry.

Teraz pozostaje mi zamiana/kupno sterownika na 8D0 820 043 D lub przypisanie jak kolega Łukasz27 wspomniał??

I wszystko powinno śmigać jak należy??

Gdyby nie to,że mamy upalna wiosnę i wasze wskazówki na forum :P nadal musiał bym pocić się w aucie... a tak mam nadzieje.... że wszystko będzie chłodzić! :cool1: