Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Regulacja świateł Matrix LED w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, po zakupie auta, mam wrażenie, w sumie to jestem pewny, że światła długie nie są ustawione poprawnie. Gdy jadę w trybie auto i wycina auta, to widać, że jedna wiązka z lewej lampy delikatnie haczy lewą stronę auta.

Światła krótkie również nie były idealnie ustawione. Lewa lampa przy odjeżdżaniu od ściany schodziła się do środka auta - przestawiłem pozycję delikatnie w lewo i teraz wygląda to zdecydowanie lepiej, ale długie nadal nie jest idealnie, bo nadal nie dużo ale trochę nachodzi na auto (czy ustawiając krótkie z automatu przestawiają się długie?)

Nie mogłem nigdzie znaleźć procedury ustawiania świateł krótkich i długich przy lampach Matrix. Czy mógłby ktoś napisać jak to się dokładnie odbywa?

Opublikowano

No to zwaliłeś sprawe totalnie samemu kręcąc cokolwiek.

Jedź do warsztatu na ustawienie i kalibrację świateł.

Lampy matrix należy skalibrować w sterowniku kamery i BCM1. Bez narzędzia diagnostycznego oraz przyrządu do ustawiania świateł nie wolno tam nic kręcić bo rozwalisz kalibrację i ustawienia.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Dzięki z info @Muskel1. Wiem dokładnie ile obrotów zrobiłem, wiec mogę wrócić, pytanie czy cos to da. Tak czy siak świecą ciut lepiej niż świeciły jeśli chodzi i kierunki. Szukam w takim razie warsztatu który mi to ustawi.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam w jaki sposób się kalibruje i jakim programem światła matrix? Bo problem mam że wogole długie mi nie działają. Żadnych błędów nie ma. Dodam tylko ze lampy były wymieniane wraz modulami kierunku. Moduły zostały dopisane i działają. Natomiast długie nie idzie włączyć aby świeciły. 

Opublikowano

Albo ODIS albo VCDS albo VCP albo jak na powyższym filmiku, możliwości jest wiele. Przyczyną u Ciebie na pewno nie będzie brak nastaw podstawowych, bo gdyby tak było, miałbyś zapisany błąd z taką właśnie treścią. Przyczyna jest inna, albo złe kodowania albo wiązki albo....  albo....

Opublikowano

Na piątek jestem umówiony z jednym z kolegów co się zajmuje kodowaniem ściąganiem komponentu itd. Jak nie da rady to już nie wiem. Lampy były wielokroc wyjmowane oraz wkładane. Napewno nie byly dopisywane do auta i kalibrowane. 

Opublikowano

Co znaczy lampy były wymieniane? 

Nie miałeś matrix? Miałeś inne lampy i dołożyłeŝ matrix czy jak?

Opublikowano

Samochód był po dzwonie. Nie był do końca zrobiony jak trzeba a wręcz hu...

Były błędy od lamp w vcds zarówno prawa i lewa. Okazało się że są uszkodzone czy jakoś tak. W każdym bądź razie nie były założone matrix tylko typu Led z tego co wywniioskowalismy. Zamówiłem nowe używane lampy typu matrix bo takie były prawdopodobne przy tym samochodzie original. Do tego moduły lamp z końcówka ad. Moduły zostały flaschoeane w vcp i dopisane do auta. Błędy się skasowały i tak ie ma nic w lampach teraz a długie nie świeca wogole. 

Opublikowano

Niech podsumuję:

Auto wyjechało z fabryki z matrixami, miało wypadek i po wypadku wstawiono zwykłe LED zamiast matrix, a Ty teraz zamontowałeŝ matrixy?

Opublikowano

Wg myślenia mojego oraz mojego mechanika to dokładnie tak. Samochód był że Szwajcarii. 

Opublikowano

Dodam że na tamtych lampach również nie działały długie. 

Opublikowano

Lampy matrix i zwykłe LED różnią się wiązkami.

Wrzuć tutaj VIN pojazdu i poproś o rozkodowanie, a dowiesz się jak auto wyjechało z fabryki.

https://a4-klub.pl/topic/444535-dekoder-vin-audi-grupy-vag-oraz-innych-marek-dane-techniczne-oraz-wyposażenie/page/502/#comment-5789987

Alternatywnie zainstaluj sobie aplikację myAudi na telefonie i po wprowadzeniu VINu i zarejestrowaniu się, dowiesz się tak samo jake auto miało wyposażenie fabryczne.

Opublikowano

Napisz do mnie na priv to podam ci vin myślę że szybciej byś to ogarnął i mi pomógł. Bo ja to tak średnio jak widzisz.. 

Opublikowano

Nie mam możliwości rozkodowania VINu.

Opublikowano

Napisałem tu i tam ale narazie zero odzewu. 

Opublikowano

Bądź cierpliwy. Forum to nie dział obsługi klienta, że od razu należy Ci się odpowiedź. Wszystko tu odbywa się dobrowolnie i w wolnym czasie.