Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z kierownicą w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem od jakiegoś czasu z kierownicą. Mam w Audi maglownicę elektryczną. Kierownica raz działa normalnie raz bardzo ciężko. Nie ma na to reguły. Nie pokazał się żaden błąd, skanowanie VCDSem także nic nie pokazało. Tak mi się wydaje, że to raczej nie jest problem samej maglownicy bo wtedy by cały czas działała ciężko. Myślę, że to jest raczej jakiś problem z elektryką lub sterownikiem - modułem wspomagania. Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o jakieś wskazówki. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Masz dynamiczny układ kierowniczy?

Wrzuć pełny autoscan, będzie wiadomo co jest na pokładzie.

Opublikowano

Nie masz dynamicznego układu kierowniczyego. Zwykły elektromechaniczny układ kierowniczy.

Mozesz w jakis sposób wywołac/sprowokowac sytuację, w której servo nie działa? czy jest to przypadkowe.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie wywołam tego z premedytacją. Dzieje się to całkowicie nieprzewidywalnie. Wyjeżdżam z garażu jest ciężko za jakiś czas jest normalnie i za jakiś znowu znika wspomaganie ?

Opublikowano
Godzinę temu, kalishtbg napisał(a):

Niestety nie wywołam tego z premedytacją. Dzieje się to całkowicie nieprzewidywalnie. Wyjeżdżam z garażu jest ciężko za jakiś czas jest normalnie i za jakiś znowu znika wspomaganie ?

ja kiedyś miałem problem z zanikaniem wspomagania, ale to było w a4 b5... problemem okazało się zużyte siteczko w zbiorniczku na płyn bo ono pełniło również rolę zaworka zwrotnego... o tym mało kto wiedział... nie wiem czy w a5 jest podobnie...   po wymianie tego zbiorniczka (bo siteczko jest integralną częścią ) wszystko wróciło do normy...

Edytowane przez sahipp

Opublikowano

Tam jest elektromechaniczne servo (silnik elektryczny) bez płynu.

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Tam jest elektromechaniczne servo (silnik elektryczny) bez płynu.

a to nie wiedziałem, ale może komuś innemu się ta informacja przyda.... :hi:

Opublikowano
  • Autor

Coś czuję, że trzeba będzie dokładnie oglądnąć maglownice od spodu i sterownik pod kierownicą ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany. Winnym okazał się zatarty krzyżak na kolumnie kierowniczej.IMG_20230225_142103.thumb.jpg.7a158f8fad9204b3e440a7a11a5c2916.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
On 2/17/2023 at 3:34 PM, Muskel1 said:

Nie masz dynamicznego układu kierowniczyego. Zwykły elektromechaniczny układ kierowniczy.

Mozesz w jakis sposób wywołac/sprowokowac sytuację, w której servo nie działa? czy jest to przypadkowe.

Cześć, w jaki sposób rozpoznać czy zamontowany jest u mnie układ dynamiczny czy zwykły elektromechaniczny? Pozdrawiam 

Opublikowano

Po kodach wyposażenia (1N8), albo na autoscanie.
Przy układzie dynamicznym na autoscanie widnieje sterownik 1B.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam spory luz na krzyżaku jak na zdjęciu wyżej. Czy tak ma być?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 28.02.2023 o 14:52, kalishtbg napisał(a):

Problem rozwiązany. Winnym okazał się zatarty krzyżak na kolumnie kierowniczej.IMG_20230225_142103.thumb.jpg.7a158f8fad9204b3e440a7a11a5c2916.jpg

Mam kolego to samo tylko u mnie krzyżak sprawdzony i jest ok, ostatnim czasem coraz częściej mi się to zdarza, a doszło jeszcze piszczenie przy kierownicy 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 28.02.2023 o 14:52, kalishtbg napisał(a):

Jak go rozwiązałeś ? Psikałeś czymś ?